English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

30.3.13

Άρρωστος μια εβδομάδα με διακονητές Aγγέλους και Aγίους

Ο Γέροντας Παΐσιος διηγήθηκε σε πνευματικό του τέκνο το ακόλουθο θαυμαστό γεγονός, το οποίο συνέβη στον ίδιο...
Κάποτε, όταν ήμουν στον Τίμιο Σταυρό, αρρώστησα βαριά. Ήταν χειμώνας βαρύς, είχε πέσει τόσο χιόνι που κανένα δέντρο δεν έμοιαζε για δέντρο. Όλα ήταν πνιγμένα στο λευκά, τα μονοπάτια είχαν χαθεί, τα πουλιά είχαν λουφάξει, τα σύννεφα και η ομίχλη σκέπαζαν τον Άθωνα. Δεν είχαν καμία επικοινωνία με το μοναστήρι του Σταυρονικήτα, μου ήταν αδύνατο να ζήσω περισσότερο από λίγες μέρες, γιατί η αρρώστια με είχε παραλύσει τελείως. Περίμενα τον Κύριο να μου πάρει την ψυχή και να την οδηγήσει στο έλεος της ευσπλαχνίας Του. Ούτε ένα τσάι δεν μπορούσα να φτιάξω, ούτε τη σόμπα να ανάψω, ούτε νερό να πιώ είχα. Η ζωή μου ήταν αφημένη στο έλεος τού Θεού. Έλεγα «Ιδού Κύριε, εις το έλεος Σου ελπίζω μη με εγκαταλείψεις!»

Βαλαάμ, το αρχιπέλαγος των μοναχών

Στὸ ἀρχιπέλαγος περίπου πενήντα νησιῶν στὴν μεγάλη λίμνη Λατόγκα ποὺ εἶναι παγωμένη γιὰ ὀκτὼ μῆνες τὸν χρόνο, τὸ Βαλαὰμ εἶναι ἡ ἕδρα τοῦ παλιοτέρου μοναστηριοῦ στὴν Ῥωσία γιὰ αἰῶνες.

ΓΕΡΟΝΤΑΣ ΕΦΡΑΙΜ ΑΡΙΖΟΝΑΣ: Η ΑΜΑΡΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΘΑ ΦΕΡΕΙ ΔΕΙΝΑ!

"Η Ελλάδα κοιμάται στην αμαρτία, όπως τα ζώα στην κοπριά τους! Η χάρις του Κυρίου έχει φύγει από την Ελλάδα κι η Παναγιά μας οδεύει μακριά μας! Τα δεινά έρχονται και όχι αργά-αργά! Έρχονται καλπάζοντας!" Επισκέπτρια της μονής στην Αριζόνα μεταφέρει τα λόγια του Γέροντα Εφραίμ και διηγείται και δύο θαυμαστά περιστατικά.

17.3.13

Για να θυμάσαι την Αγάπη Του Θεού

“Πάντοτε να θυμάσαι με αγάπη το Θεό σου και την αγάπη Του για μας. Όλα όσα βλέπεις στον ουρανό και στη γή, στον τόπο της κατοικίας σου, σε ξυπνούν, για να θυμάσια τον Κύριο σου και την αγάπη Του, που μέσα της κλείνει κι εμάς.

Κάθε πλάσμα του Θεού φανερώνει την αγάπη Του σ΄εμάς. Βλέποντας λοιπόν και απολαμβάνοντας τα δημιουργήματά Του, λέγε μέσα σου:

Αυτό είναι έργο των χειρών του Θεού μου και έχει δημιουργηθεί για χάρη μου.

Αυτοί οι φωστήρες του ουρανού, ο ήλιος, το φεγγάρι και τ΄άλλα αστέρια είναι δημιουργήματα του Κυρίου μου, για να φωτίζουν όλη την οικουμένη κι εμένα.

Αυτή η γη που πάνω της ζω, που δίνει τους καρπούς της σ΄εμένα και στα ζώα μου, αυτή, μαζί με ό,τι έχει, είναι του Κυρίου μου δημιούργημα.

Αυτό το νεράκι που ποτίζει εμένα και τα ζώα μου, είναι του Κυρίου μου αγαθό.

Αυτά τα ζώα που μου δουλεύουν, είναι δημιουργήματα του Κυρίου μου και τα έθεσε στην υπηρεσία μου.

Αυτό το σπίτι, όπου κατοικώ, είναι δώρο του Θεού και μου το έδωσε για την ανάπαυσή μου.

16.3.13

Η Νηστεία

(Ο άγιος Βασίλειος ο Μέγας, στους δύο λόγους του «Περί νηστείας» "Δύο λόγοι για τη νηστείαεπιλεγμένα αποσπάσματα των οποίων ακολουθούν σε ελεύθερη απόδοση)

15.3.13

Πότε, γιατί και απο τί νηστεύουμε;

Ή χριστιανική ζωή είναι ασκητική, αγώνας να ελευθερωθούμε από το ζυγό της αμαρτίας και την κυριαρχία των παθών, προσπάθεια να φθά­σουμε με τη χάρη του Κυρίου στον αγιασμό και στη θέωση. Στον αγώνα αυτό σημαντικότατη θέση κατέχει και ή νηστεία.
Ή νηστεία είναι εντολή του Θεού, αρχαιό­τατος θεσμός της Εκκλησίας· όπλο από τα βα­σικότερα της εν Χριστώ ζωής.

Η Καθαρά Δευτέρα, η Κυρά Σαρακοστή, η λαγάνα κι ο χαρταετός.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι το τέλος των απόκρεων και η πρώτη μέρα της Σαρακοστής!
Η λέξη "Καθαρή", εκκλησιαστικά σημαίνει το ξεκίνημα της κάθαρσης των Χριστιανών που αρχίζει με νηστεία. Από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Απαραίτητα στοιχεία θεωρούνται τα κούλουμα και ο χαρταετός. Με τον όρο κούλουμα, εννοούμε τη μαζική έξοδο του κόσμου στην ύπαιθρο και τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας έξω στην φύση. Τα κούλουμα είναι γνωστά και σαν κούλουμπα, κούμουλες, κουμουλάθες ή κούμουλα. Είναι ένα παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι. Σύμφωνα με τον πατέρα της ελληνικής λαογραφίας Νικόλαο Πολίτη η προέλευση της λέξης είναι λατινική, από το cumulus που εκτός από την σημασία του σωρού, σημαίνει και την αφθονία, το περίσσευμα, το πέρας, αλλά και τον επίλογο.
Από παλιά η Καθαρή Δευτέρα, πέρασε στην συνείδηση του λαού, σαν μέρα καθαρμού. Οι βυζαντινοί, την Καθαρή Δευτέρα την ονόμαζαν Απόθεση -Απόδοση, και τελούσαν δρώμενα. Τραγουδούσαν σχετικά άσματα, από τα οποία έχουν σωθεί μικρά μέρη μέχρι στις μέρες μας. «Ίδε το έαρ το καλόν πάλιν επανατέλλει, φέρον υγείαν και χαρά και την ευημερίαν».
Σε ορισμένες περιοχές της Ελλάδος όπως π.χ. στην Ήπειρο, την Καθαρή Δευτέρα οι νοικοκυρές καθαρίζουν τις κατσαρόλες και όλα τα χάλκινα σκεύη από τα λίπη της αποκριάς με ζεστό σταχτόνερο μέχρι ν' αστράψουν και βάφουν άσπρα τα πεζοδρόμια.

30 νηστίσιμες & αλάδωτες συνταγές

Μελεκούνια

Το μελεκούνι είναι το παραδοσιακό γλυκό της χαράς : το προσφέρουν στα βαφτίσια και στους γάμους, μαζί με τις μπουμπουνιέρες. Στην Ρόδο ετοιμάζουν τα μελεκούνια μόνο στο σπίτι, δεν πωλούνται σε ζαχαροπλαστεία. Η … Συνέχεια ανάγνωσης 

Σούπα αλάδωτη με κόκκινες φακές και καρότα

2 παραδοσιακές συνταγές για λαγάνα

Για την πρώτη συνταγή θα χρειαστούμε τα εξής υλικά:
- Περίπου 20 γρ. μαγιά νωπή ή 2 κ.γ. μαγιά σε σκόνη
- 1/2 φλ. ζεστό νερό (40°)
- 1 κιλό αλεύρι χωριάτικο ή μαλακό
- 1 κ.σ. αλάτι
- 2 κ.σ. λάδι ή βούτυρο λιωμένο
- 2 κ.σ. ζάχαρη
- Λίγο σουσάμι

Άνω Μηλιά Πιερίας...στα μαγευτικά Πιέρια Όρη!

Η Άνω Μηλιά είναι ένας ιστορικός οικισμός στα Πιέρια Όρη, σε υψόμετρο 1000μ, μέσα σε ένα πλούσιο δάσος από πεύκα, έλατα και οξιές.  Η επιλογή του χωριού είναι ιδανική καθώς συνδυάζει υγιεινό κλίμα αλλά και πανέμορφη θέα του Ολύμπου, του κάμπου της Πιερίας και της θάλασσας του Θερμαϊκού.  Πρωτοκατοικήθηκε τον 17 ο αιώνα και μετά τη μάχη της Μηλιάς στις 2 Απριλίου 1822 καταστράφηκε από τους Τούρκους.  Ξαναχτίστηκε και λειτούργησε ως παραθεριστικός οικισμός λόγω κλίματος μέχρι το 1943, οπότε πυρπολήθηκε από τους γερμανούς.  Σήμερα υπάρχουν αρκετές νέες κατοικίες (παραθεριστικές από κατοίκους της Μεσαίας και Κάτω Μηλιάς αλλά και από την Κατερίνη, Θεσσαλονίκη).
Η Άνω Μηλιά απέχει 25 χιλ. από την Κατερίνη, με εύκολη πρόσβαση μέσω εθνικής οδού Κατερίνης – Ελασσόνας (διασταύρωση Κάτω Μηλιάς). Από Θεσσαλονίκη απέχει 93 χιλ. και από Αθήνα 462 χιλ.  Σε απόσταση 20χιλ. βρίσκεται το Ελατοχώρι και οι πίστες του χιονοδρομικού.

14.3.13

Ο καιρός για ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 18-03-2013

ΑΡΑΙΕΣ ΝΕΦΩΣΕΙΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΘΑ ΠΥΚΝΩΣΟΥΝ ΚΑΙ ΘΑ ΣΗΜΕΙΩΘΟΥΝ ΤΟΠΙΚΕΣ ΒΡΟΧΕΣ ΣΤΟ ΙΟΝΙΟ ΚΑΙ ΤΑ ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΑ. 
ΑΝΕΜΟΙ: ΑΠΟ ΝΟΤΙΕΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ 3 ΜΕ 5 ΜΠΟΦΟΡ ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΥΤΙΚΑ 5 ΜΕ 6.  ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑ: ΣΕ ΑΝΟΔΟ. 
http://www.hnms.gr

Με σχετικά καλές καιρικές συνθήκες φαίνεται πως θα γίνει το «πέταγμα» του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα. Όπως δήλωσε ο μετεωρολόγος Π. Γιαννόπουλος όλα δείχνουν πως θα επικρατήσουν ανοιξιάτικες συνθήκες με ηλιοφάνεια και λίγους νοτιάδες κυρίως στα δυτικά, απαραίτητους για το παραδοσιακό «πέταγμα» του χαρταετού. Ο καιρός θα «γλυκάνει» με τη θερμοκρασία να σημειώνει άνοδο, οι άνεμοι αναμένονται γενικά ασθενείς στα ανατολικά, νότιοι 5 με 6 στο ιόνιο. Οι αραιές νεφώσεις που θα υπάρχουν κατά διαστήματα όμως θα είναι πιο πυκνές.
http://www.real.gr

"Στη νύχτα που έρχεται..." (ποίημα της Μελισσάνθης)

Ξεκινάμε ανάλαφροι, καθώς η γύρη
που ταξιδεύει στον άνεμο.
Γρήγορα πέφτουμε στο χώμα
ρίχνουμε ρίζες, ρίχνουμε κλαδιά
γινόμαστε δέντρα που διψούν για ουρανό
κι όλο αρπαζόμαστε με δύναμη απ' τη γη.
Μας βρίσκουν τ' ατέλειωτα καλοκαίρια
τα μεγάλα κύματα. Οι άνεμοι, τα νερά
παίρνουν τα φύλλα μας.
Αργότερα πλακώνουν οι βαριές συννεφιές
μας τυραννούν οι χειμώνες κι οι καταιγίδες.
Μα πάντα αντιστεκόμαστε, ορθωνόμαστε
πάντα ντυνόμαστε με νέο φύλλωμα.
Ωσότου φτάνει ένας άνεμος παράξενος
-κανείς δεν ξέρει πότε κι από που ξεκινά-
μας ρίχνει κάτω μ' όλες μας τις ρίζες στον αέρα.
Για λίγο ακόμα, μες στη φυλλωσιά μας
κάθεται κρυμμένο - να πει μια τρίλια του
στη νύχτα που έρχεται - ένα πουλί.


http://vassilis-blog.blogspot.gr

9.3.13

Καναρίνια, οι αγαπημένοι μας μικροί τραγουδιστές!

Μας εντυπωσιάζουν με το κελαΐδισμα τους, τα χρώματα τους, την ομορφιά τους. Βρίσκονται κοντά μας, και με το πρώτο φως της ημέρας, ακούμε την γλυκιά φωνή τους να μας καλημερίζει, με έναν τρόπο που μόνο αυτά ξέρουν. Τα μικρόσωμα αυτά πουλάκια, μας συντροφεύουν και μας δίνουν χαρά και ηρεμία όλη την ημέρα, με αντάλλαγμα λίγη τροφή και φροντίδα.

Τα καταλληλότερα φυτά για μπαλκόνια & βεράντες

Ωωω ναι, η Άνοιξη ήρθε! Τα μπαλκόνια και οι βεράντες, έστω κι αν είναι μικρά ή άχρωμες, μπορούν να μεταμορφωθούν σε πανέμορφους χώρους "φύσης & χαλάρωσης"!
( Χωρίς περιττά έξοδα, ακόμα και με μία πρωτότυπη γλάστρα την οποία ΔΕΝ θα χρειαστεί ν'αγοράσετε αν συμβουλευτείτε το άλλο άρθρο μας: Οικονομικές λύσεις για διακόσμηση βεράντας, μπαλκονιού, κήπου )

Ρίγανη... ένα άρθρο για να την γνωρίσουμε καλύτερα

Αυτή η ταπεινή πόα, που έχει ελάχιστες απαιτήσεις σε νερό, μπορεί να φουντώσει σε οποιοδήποτε ηλιόλουστο σημείο του μπαλκονιού ή του κήπου. H ρίγανη είναι ένα φυτό που αγαπά τον ήλιο!
Την σπέρνουμε την άνοιξη και κρατάμε το χώμα υγρό μέχρι να φυτρώσει. Φτάνει σε ύψος τα 50 εκ. και προτιμά χώμα με πολύ καλή αποστράγγιση.
Δεν θέλει λίπανση και πολλά νερά διότι θα υποβαθμίσετε το άρωμά της.
Όπως και τα πιο πολλά αρωματικά φυτά, δεν αντιμετωπίζει προβλήματα από ασθένειες και εχθρούς. Αντίθετα, τους απωθεί και βοηθά και τα γειτονικά φυτά να παραμείνουν υγιή. Το αιθέριο έλαιο της και τα συστατικά που το αποτελούν, χρησιμοποιούνται για τις αντιμικροβιακές τους ιδιότητες στη βιομηχανία τροφίμων αυξάνοντας την ικανότητα συντήρησής τους και μειώνοντας την ανάπτυξη του αντίστοιχου μικροβιακού πληθυσμού.
Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να κόβετε τακτικά τις κορυφές των βλαστών για να διατηρείτε τη συμπαγή μορφή του φυτού. Προφυλάξτε τη το χειμώνα από τους παγετούς, καθώς οι ρίζες τις παγώνουν εύκολα.

8.3.13

10 συμβουλές για το ψήσιμο της πίτας

  1. Για να παραμείνει τραγανό το κάτω φύλλο, αλείψτε το με ασπράδι αυγού και βάλτε το για λίγα λεπτά στο ψυγείο. Το ασπράδι θα «σφραγίσει» το φύλλο και έτσι τα υγρά της γέμισης δεν θα το μουλιάσουν, κάνοντάς το τραγανό.
  2. Μπορείτε επίσης να ρίξετε πάνω στο κάτω φύλλο λίγη τριμμένη φρυγανιά, που θα απορροφήσει τα υγρά της γέμισης και θα κάνει το κάτω μέρος της πίτας σας να έχει περισσότερο όγκο.
  3. Ανοίξτε τρύπες στο πάνω φύλλο για να εξατμιστούν τα υγρά της γέμισης, ή χαράξτε την σε κομμάτια σερβιρίσματος.
  4. Αλείψτε το πάνω φύλλο με αυγό ή λίγο γάλα για να το κάνετε να γυαλίσει.
  5. Βάλτε κάτω από το ταψί με την πίτα ένα μεταλλικό δίσκο ή το μεταλλικό ρηχό ταψί του φούρνου σας. Το κάτω μέρος της πίτα θα γίνει πιο τραγανό και θα γλιτώσετε και την λάτρα αν η πίτα φουσκώσει και χυθούν υλικά της κατά το ψήσιμο.
  6. Βάλτε τον φούρνο 20-30 βαθμούς πιο ψηλά όταν φουρνίζετε την πίτα και χαμηλώστε τον στην κανονική θερμοκρασία της συνταγής μετά από 5-10 λεπτά. Αυτό θα κάνει την ζύμη να ψηθεί γρήγορα και να παραμείνει τραγανή όσο θα ψήνεται η γέμιση.
  7. Αφήστε πολύ περιθώριο στο κάτω φύλλο, ώστε να μπορέσετε να το φέρετε μέχρι πάνω και να το ενώσετε με το πάνω φύλλο (να γίνει το κόθορο). Αλείψτε τις άκρες του με νερό ή ασπράδι αυγού για να κολλήσετε τα δύο φύλλα μεταξύ τους στην περίμετρο του ταψιού.
  8. Αν οι άκρες της πίτας παίρνουν γρήγορα ένα καστανό χρώμα, καλύψτε τες με αλουμινόχαρτο μετά τα πρώτα 10 λεπτά ψησίματος ώστε να μην καούν και να ψηθεί η πίτα σας ομοιόμορφα.
  9. Για πίτες με γέμιση φρούτων. Βάλτε παραπάνω γέμιση υπολογίζοντας ότι τα φρούτα όταν θα ψηθούν θα χάσουν μεγάλο μέρος από τα υγρά τους και η γέμιση θα λιγοστέψει πολύ.
  10. Οι πίτες με γέμιση φρούτων ψήνονται καλύτερα σε γυάλινα ή πήλινα σκεύη. Το μέταλλο του ταψιού μπορεί να οξειδώσει τα φρούτα κάνοντας την πίτα σας να μαυρίσει. (Θυμηθείτε να χαμηλώσετε τον φούρνο 40 βαθμούς κάτω, αν ψήνετε σε γυάλινο πυρέξ).

7.3.13

«Θεία δίκη!»

Τό κείμενο πού ἀκολουθεῖ ἐγράφη, ἀπό τόν τότε Ἐπίσκοπό της Ὀρθόδοξης Σερβικῆς Ἐκκλησίας καί σήμερα Ἅγιο Αὐτῆς, Νικόλαο Βελιμίροβιτς (1881- 1956), σχεδόν πρίν ἀπό ὀκτώ δεκαετίες, ὅταν ἡ Ἀμερική καί ὁ ὑπόλοιπος κόσμος δοκιμάζονταν ἀπό τό οἰκονομικό κράχ τοῦ 1929 καί προέρχεται ἀπό τό βιβλίο «Δρόμος δίχως Θεό δέν ἀντέχεται...», Ἱεραποστολικές ἐπιστολές Ἅ΄, ἔκδ. «Ἐν πλῶ», Ἀθήνα 2008, σσ. 33-36.   (Ὁ τίτλος τοῦ πρωτοτύπου εἶναι: «Στόν πάπα-Κάραν γιά τήν κρίση τοῦ κόσμου»).
Ὁ λόγος τοῦ μεστός καί ἐπίκαιρος ξεδιπλώνεται εὔγλωττα, δίνοντας ἀπαντήσεις στό σύγχρονο ἄνθρωπο τόσο γιά τά αἴτια, ὅσο καί γιά τή διάρκεια τῆς σημερινῆς οἰκονομικῆς καί ὄχι μόνο “κρίσης”. Τό παραθέτουμε:

6.3.13

Φιλανθρωπική καλλιτεχνική εκδήλωση για τους εγκλωβισμένους μαθητές του Γυμνασίου Ριζοκαρπάσου!

Σκορδαλιά με πατάτα

Χρειαζόμαστε...
1 κεφάλι σκόρδο
5 μεγαλούτσικες πατάτες
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1 κουτάλι ξύδι
λίγο αλάτι

Σκορδαλιά με ψωμί και καρύδια

Χρειαζόμαστε...
2 κεφάλια σκόρδο
2 φραντζόλες μπαγιάτικο ψωμί (χωρίς κόρα - χωρίς μούχλα)
αλάτι
1 κούπα ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας ξύδι
2 κούπες καρύδια ελαφρά τριμμένα στο μούλτι

5.3.13

Οι Κρίσεις του Θεού

Ένας ασκητής βλέποντας την αδικία πού υπάρχει στον κόσμο προσευχόταν στο Θεό και του ζητούσε να του αποκαλύψει το λόγο που δίκαιοι και ευλαβείς άνθρωποι δυστυχούν και βασανίζονται άδικα, ενώ άδικοι και αμαρτωλοί πλουτίζουν και αναπαύονται.

Ενώ προσευχόταν ο ασκητής να του αποκαλύψει ο Θεός το μυστήριο, άκουσε φωνή που του έλεγε:

- Μη ζητάς εκείνα που δε φτάνει ο νους σου και η δύναμη της γνώσης σου. Ούτε να ερευνάς τα απόκρυφα, γιατί τα κρίματα του Θεού είναι άβυσσος. Αλλά, επειδή ζήτησες να μάθεις, κατέβα στον κόσμο και κάθισε σ' ένα μέρος και πρόσεχε αυτά που θα δεις, για να καταλάβεις από τη μικρή αυτή δοκιμή, ένα μικρό μέρος από τις κρίσεις του Θεού. Θα γνωρίσεις τότε ότι είναι ανεξερεύνητη και ανεξιχνίαστη η προνοητική διακυβέρνηση του Θεού για όλα.

Ο γέροντας, όταν τ' άκουσε αυτά, κατέβηκε με πολλή προσοχή στον κόσμο κι έφτασε σ' ένα λιβάδι που το διέσχιζε ένας πολυσύχναστος δρόμος. Εκεί κοντά ήταν μία βρύση κι ένα γέρικο δέντρο, στην κουφάλα του οποίου μπήκε ο γέροντας και κρύφτηκε καλά.

Μετά από λίγο πέρασε ένας πλούσιος πάνω στο άλογό του. Σταμάτησε για λίγο στη βρύση, για να πιει νερό και να ξεκουραστεί. Αφού ξεδίψασε, έβγαλε από την τσέπη του ένα πουγκί με εκατό φλουριά και τα μετρούσε. Όταν τελείωσε το μέτρημα, θέλησε πάλι να τα βάλει στη θέση τους. Χωρίς όμως να το καταλάβει, το πουγκί έπεσε στα χόρτα. Έφαγε, ξεκουράστηκε, κοιμήθηκε και μετά καβαλίκεψε το άλογο κι έφυγε χωρίς ν' αντιληφθεί τίποτα για τα φλουριά. Μετά από λίγο ήρθε άλλος περαστικός στη βρύση, βρήκε το πουγκί με τα φλουριά, το πήρε κι έφυγε τρέχοντας μέσ' απ' τα χωράφια. Πέρασε λίγη ώρα και φάνηκε άλλος περαστικός. Κουρασμένος, όπως ήταν, σταμάτησε κι αυτός στη βρύση, πήρε λίγο νεράκι, έβγαλε και λίγο ψωμάκι από ένα μαντήλι και κάθισε να φάει.

Σπιτική μελιτζανοσαλάτα

Χρειαζόμαστε...
4 μεγάλες μελιτζάνες
1 φλυτζάνι ελαιόλαδο
8 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές ξύδι
αλάτι και πιπέρι

Σπιτική ταραμοσαλάτα

Χρειαζόμαστε...
(για 1 μπολ)
100γρ. λευκό ταραμά
300γρ. μπαγιάτικο ψωμί (ή 4 μέτριες ξεφλουδισμένες και πολύ καλά βρασμένες πατάτες)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
χυμό ενός μεγάλου λεμονιού

3 οικονομικές & πρωτότυπες λύσεις για να φτιάξτε μόνοι σας καναπέ βεράντας - μπαλκονιού - κήπου!

Θέλετε έναν καναπέ για τη διακόσμηση της βεράντας;; 
Εδώ λοιπόν είναι 3 οικονομικές, απλές, πρωτότυπες και χειροποίητες λύσεις για καναπέ βεράντας - μπαλκονιού - κήπου!

4.3.13

Η παραδοσιακή παρασκευή της μπουγάτσας
 & η "μυστική" συνταγή!

Η παραδοσιακή παρασκευή 
Ο σημαντικότερος παράγοντας της διαδικασίας παρασκευής της μπουγάτσας, είναι να πετύχει τέλεια το φύλλο της.
Για να γίνει αυτό, απαιτεί τεχνική, αλλά και αρίστης ποιότητας αλεύρι + αρίστης ποιότητας βούτυρο. Στα παραδοσιακά εργαστήρια μπουγάτσας, το μόνο ηλεκτρικό μηχάνημα που χρειάζονται είναι το ζυμωτήρι. Από τη στιγμή που θα ζυμωθεί η ζύμη και μετά, η διαδικασία μέχρι το τελικό αποτέλεσμα μπορεί να γίνει απολύτως χειροποίητα.


2.3.13

Βρες πότε γιορτάζεις! Αλφαβητικό Εορτολόγιο όλων των Ορθοδόξων Ονομάτων


Πατάς το γράμμα με το οποίο αρχίζει το όνομα που ψάχνεις κι εμφανίζεται αναλυτικός πίνακας με όλα τα ονόματα αυτού του γράμματος και με την ημερομηνία εορτής τους!

Α     Β     Γ     Δ     Ε    Ζ    Η    Θ    Ι     Κ    Λ    Μ    
























Ν     Ξ     Ο     Π     Ρ    Σ    Τ    Υ    Φ    Χ    Ψ    Ω    


http://pragmatikoixristianoi.blogspot.gr

Υπομονή θα πει...

Να πονάς, αλλά να μην καταβάλλεσαι.
Να πονάς, αλλά να μην παραφέρεσαι.
Να πονάς, αλλά να μην μεμψιμοιρείς.
Να πονάς, αλλά να μην γκρινιάζεις.
Να πονάς, αλλά να μην γίνεσαι αντικοινωνικός.
Να πονάς, αλλά να μην γίνεσαι πρόβλημα στο περιβάλλον σου.
Να πονάς, αλλά να μένεις όρθιος.
Να πονάς, αλλά να χαμογελάς.
Να πονάς, αλλά να δοξολογείς.
Να πονάς, αλλά να προσφέρεις.
Να πονάς, αλλά να προσεύχεσαι.

http://pragmatikoixristianoi.blogspot.gr

1.3.13

Με λαμπρότητα η πανήγυρις του Ι.Ν.Αγίου Πολυκάρπου Βοτανικού

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα αλλά και κατάνυξη παρουσία πλήθους πιστών εόρτασε ο Ιερός Ενοριακός Ναός Αγίου Πολυκάρπου Βοτανικού, ο οποίος είναι ο μοναδικός ναός στην Αττική που είναι αφιερωμένος προς τιμήν του Αγίου. 

Καλό μήνα & καλή Άνοιξη!!! Την υποδεχόμαστε με ένα ποίημα της Αγαθής Παπαδοπούλου!

ΑΝΟΙΞΗ
Η ΚΥΡΑ ΤΩΝ ΛΟΥΛΟΥΔΙΩΝ

Στο μήνα Μάρτη έρχεται,φορώντας τα καλά της
με καταπράσινο μαντό, δείχνει την αρχοντιά της!
Καρφίτσα έχει στο πέτο της ,της Παναγιάς τον κρίνο,
σαν πίνακας ζωγραφικής γύρω της το τοπίο!!
Μοσχοβολάει αρώματα και την καλωσορίζουν,
πάντα οι ρόζ Αμυγδαλιές που πιο νωρίς ανθίζουν!
Μοιάζει με μια αρχόντισσα,που κάτω απ'το μαντό της
το λουλουδένιο φόρεμα ,φοράει για νυφικό της!!!

Γελάνε οι τρανταφυλλιές,οι ανθοί μοσχοβολούνε,
και οι πεταλούδες χαρωπές, γύρω της τριγυρνούνε!
Τα χελιδόνια κτίζουνε φωλιές εις τα μπαλκόνια,
και οι πασχαλιές ανθίζουνε ,γίνονται μωβ στο χρώμα!
Μαζί της πάντα έρχεται και το ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ,
και αυτή με σεβασμό πολύ, λαμπάδα έχει στο χέρι!
Της Πασχαλιάς τα λούλουδα, του Μάη τα κεντίδια,
φέρνουν αγάπη στην καρδιά, και πυρκαγιά στα στήθια!

Όλα είναι γύρω όμορφα,τα πάντα στολισμένα,
μαγευτικά, και υπέροχα ,πολύ, ονειρεμένα!!!
Οι μυρωδιές ξεχύνονται ,πλαγιάζουν στα λιβάδια,
και οι λυγαριές τυλίγουνε,με αγάπη τα κλωνάρια!
Χαρά γεμίζουν οι καρδιές,αισθήματα και ελπίδες,
μεθούνε απ'τις μυρωδιές και ζωντανεύουν μνήμες,!
Και εκείνη σέρνει το χορό, σαν νύφη στολισμένη,
σκορπά λουλούδια και χαρά γιατί είναι ευτυχισμένη!!!

Έχει για πάντα συντροφιά, του Μάη τα λουλούδια,
τα αηδόνια να της τραγουδούν,πολύ γλυκά τραγούδια!
Ακόμα και οι σκληρές καρδιές, μπροστά της γονατίζουν,
και δεν μπορούν να αντισταθούν, τα μέσα τους λυγίζουν!
Και όπως είναι αρχόντισσα, κυρά λουλουδιασμένη,
Άνοιξη την φωνάζουνε,και αυτή, είναι ευτχισμένη,
σκορπάει αγάπη γύρω της και έχει ανοιχτή αγκαλιά,
και όλοι σκιρτούν από έρωτα και αγάπη στην καρδιά!!!!


Αγαθή Παπαδοπούλου

http://agathipapadopoulou.blogspot.gr

Τα διαβάζουν πολλοί