English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

31.1.13

Βροχή-Μάνος Χατζιδάκις

Θεός, άνθρωπος & συνάνθρωπος

Σκεφτόμουν πόσο πραγματικά ΆΠΕΙΡΗ είναι η αγάπη Του Θεού για τον άνθρωπό, ωστέ, όχι μόνο έπλασε για εμάς όλη αυτή την ομορφιά και το θαύμα της φύσης, αλλά και πόσο λυσσαλέα προσπαθεί ο δαίμονας να μας πλανέψει.
Διότι αν ο Θεός δεν μας αγαπούσε, ή αδιαφορούσε για εμάς, όπως λένε κάποιοι, τότε ποιος ο λόγος που ο δαίμονας τόσο πολύ θέλει να μας καταστρέψει; Δεν θα τον ενδιέφερε. Όμως γνωρίζοντας πόσο τέλειο δημιούργημα του Θεού, είναι ο άνθρωπος, και πόσο ικανό για "Θέωση", λυσσάει απο μίσος και φθόνο και κάνει τα πάντα επί χιλιάδες χρόνια για να φάει όσες περισσότερες ψυχές μπορεί. Νιώθει ο δαίμονας οτι έτσι χτυπάει τον Θεό. Κι αν ο άνθρωπος δεν ήταν πραγματικά ευλογημένος απο την ΆΠΕΙΡΗ αγάπη του Θεού, τότε για ποιο λόγο ο δαίμονας μας χρησιμοποιεί για να αντιπαλευθεί τον Θεό;

30.1.13

Τὴν ὥρα ποὺ ἡ ψυχὴ χωρίζεται ἀπὸ τὸ σῶμα

Ὁ μακάριος Θεόφιλος, ὁ ἀρχιεπίσκοπος, ἔλεγε:

«Πόσο μεγάλο φόβο καὶ τρόμο καὶ δυσκολία ἔχουμε νὰ ἀντικρίσουμε, τὴν ὥρα ποὺ ἡ ψυχὴ χωρίζεται ἀπὸ τὸ σῶμα! Τότε μᾶς πλησιάζει στρατιὰ καὶ δύναμη τῶν ἀντίθετων δυνάμεων, οἱ ἄρχοντες τοῦ σκότους, οἱ κυρίαρχοι τῆς πονηρίας καὶ ἀρχὲς καὶ ἐξουσίες, τὰ πονηρὰ δηλαδὴ πνεύματα, καὶ κρατοῦν τὴν ψυχὴ σὰν σὲ κάποια δίκη, παρουσιάζοντας ἐνώπιόν της ὅλα τὰ ἁμαρτήματα, ποὺ εἴτε μὲ ἐπίγνωση εἴτε ἀπὸ ἄγνοια ἔκανε, ἀπὸ τὴ νεαρὴ ἡλικία μέχρι τὴν ὥρα ποὺ στὰ ξαφνικὰ τὴν κατέλαβαν. Στέκονται λοιπὸν καὶ τὴν κατηγοροῦν γιὰ ὅλα, ὅσα ἔκανε.

Λοιπόν, ποιὸν τρόμο νομίζεις ὅτι αἰσθάνεται ἐκείνη τὴν ὥρα, ἕως ὅτου βγεῖ ἡ ἀπόφαση καὶ ἐλευθερωθεῖ ἀπ᾿ αὐτά; Αὐτὴ εἶναι ἡ κρίσιμη ὥρα γιὰ τὴν ψυχή, μέχρι νὰ δεῖ ποιὸ θὰ εἶναι τὸ ἀποτέλεσμα γι᾿ αὐτήν.
Ἐπίσης καὶ οἱ θεῖες δυνάμεις στέκονται ἀκριβῶς ἀπέναντι στὶς ἀντίθετες καὶ μὲ τὴ σειρά τους παρουσιάζουν τὰ καλά της ἔργα. Σκέψου λοιπόν, ἡ ψυχὴ μὲς στὴ μέση μὲ τί φόβο καὶ τρόμο στέκεται, ἕως ὅτου βγεῖ ἡ ἀπόφαση τῆς δίκης της ἀπὸ τὸν δίκαιο Κριτή, καὶ ἂν εἶναι ἄξια, οἱ πρῶτοι διώχνονται ἐπιτιμητικὰ καὶ τὴν ψυχὴ τὴν ἁρπάζουν οἱ Θεῖες δυνάμεις ἀπὸ τὰ χέρια τῶν δαιμόνων καὶ στὸ ἑξῆς κατοικεῖ ἀμέριμνη, σύμφωνα μ᾿ αὐτὸ ποὺ ἔχει γραφεῖ: «Ὅλοι ὅσοι θὰ κατοικοῦν σὲ σένα θὰ εὐφραίνονται».
Ἔτσι ἐκπληρώνεται καὶ ἄλλος λόγος τῆς Γραφῆς, «Ἔφυγε μακριά τους κάθε πόνος, λύπη καὶ στεναγμός».
Τότε ἐλευθερωμένη πιὰ προχωρεῖ σ᾿ ἐκείνη τὴν ἀπερίγραπτη χαρὰ καὶ δόξα, στὴν ὁποία καὶ θὰ ἐγκατασταθεῖ.

Τα υφαντά της λαϊκής μας παράδοσης

Τα υφαντά ήταν δύο κατηγοριών: τα ράσινα, που ήταν χοντρά και γίνονταν με μαλλί (τρίχωμα των προβάτων), κοζιά (τρίχωμα των γιδιών) ή σπάρτο (φυτικές ίνες που τις έβγαζαν από τα κλωνιά του σπάρτου, με ειδική επεξεργασία) και τα πάνινα που γίνονταν με βαμβακερό νήμα (νέμα το έλεγαν).

29.1.13

Εκοιμήθη ο Αρχιμ. π. Θεόφιλος Ζησόπουλος

ΑΙΩΝΊΑ ΣΟΥ Η ΜΝΉΜΗ ΠΑΤΕΡ.

Η Ιερά Μητρόπολις Σερρών και Νιγρίτης με αισθήματα βαθειάς συγκίνησης αναγγέλει την προς Κύριον εκδημία του Μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Θεοφίλου Ζησοπούλου. 

Ο Μακαριστός Αρχιμανδρίτης π. Θεόφιλος διηκόνησε για πολλά χρόνια το Ιερό θυσιαστήριο και την Εκκλησία ως Ιεροκήρυξ και πνευματικός, αφήνοντας πίσω του πλούσιο πνευματικό έργο.

Υπήρξε ο οραματιστής και ιδρυτής της Ορθοδόξου Χριστιανικής αδελφότητος Αγία Λυδία η Φιλιππησία στην Ασπροβάλτα, του Ραδιοφωνικού Σταθμού Λυδία η Φιλιππησία, και του Τηλεοπτικού Σταθμού 4Ε  από όπου καθημερινά συνέχισε την διακονία του στην Εκκλησία και τον λαό του Θεού.

Η εξόδιος ακολουθία του, θα τελεσθεί αύριο Τετάρτη 30 Ιανουαρίου  και ώρα 15.00 , στον Ιερό Ναό Αγίας Λυδίας της ομωνύμου αδελφότητος στην Ασπροβάλτα.

Ο παπαγάλος κι η κοπέλα (ανέκδοτο)

Περνάει μια κοπέλα έξω από μαγαζί πτηνών με παπαγάλο για κράχτη στην πόρτα. Ξαφνικά, ακούει να της φωνάζει:
-ΨΙΤ...
-Τι συμβαίνει;
-ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΗ - ΧΑΛΙΑ ΜΑΥΡΑ!!
Τσαντίζεται  η κοπέλα αλλά τον αγνοεί.
Την άλλη μέρα πάλι τα ίδια ο παπαγάλος:
-ΨΙΤ...
-ΤΙ;
-ΕΙΣΑΙ ΠΟΛΥ ΑΣΧΗΜΗ - ΧΑΛΙΑ ΜΑΥΡΑΑΑΑ!!!
Αυτή τη φορά η κοπέλα μπαίνει στο μαγαζί κλαψουρίζοντας για τη συμφορά που έπαθε απ'τον παπαγάλο. Βγαίνει έξω ο ιδιοκτήτης, αρπάζει τον παπαγάλο απ' το λαιμό και του λέει:
-Θα σε φάω ζωντανό αν ξαναπείς τέτοια λόγια!
Η κοπέλα φεύγει ευχαριστημένη ρίχνοντας ένα υπεροπτικό βλέμμα στον καημένο παπαγάλο που έχει λουφάξει απ' το φόβο.
Την άλλη μέρα η κοπέλα περνάει επίτηδες έξω απ' το μαγαζί, για να γιορτάσει τη νίκη της:
-ΨΙΤ... λέει ο παπαγάλος
-ΤΙ; ρωτά αυτή
-Δες τη μούρη σου στον καθρέφτη και ΞΕΡΕΙΣ...!!!!!!!!!!!!

Σέργκιεβ Ποσάντ! Τουριστική διαδρομή στον Ιερό τόπο της Ορθοδοξίας στη Ρωσία


Το Σέργκιεβ Ποσάντ είναι η εγγύτερη προς τη Μόσχα πόλη που ανήκει στη τουριστική διαδρομή “Χρυσό δαχτυλίδι”. Μπορείτε να φτάσετε εδώ με ΙΧ μέσα σε μία ώρα, με το λεωφορείο θα σας πάρει λίγο περισσότερη ώρα. Όπως και στην πλειοψηφία των παλαιών ρωσικών πόλεων, ο δρόμος προς την πρωτεύουσα περνά από το ιστορικό κέντρο. Στο Σέργκιεβ Ποσάντ το πολιτισμικό κέντρο είναι η Λαύρα της Αγίας Τριάδος και του Αγίου Σεργίου. Πρόκειται για μια αρχαία μονή που περιβάλλεται από ψηλά τείχη με ισχυρά φρούρια στην περίμετρό της. Κάποτε τέτοιου είδους μοναστήρια αποτελούσαν κυρίως φρούρια, και οι μοναχοί τους ήταν καλοί πολεμιστές.

28.1.13

Το ψωμί που αποθηκεύεις είναι του πεινασμένου

"Ποιον αδικώ", λέει ο πλούσιος, "προστατεύοντας αυτά που μου ανήκουν";

Πες μου λοιπόν, τι σου ανήκει; Από που τα πήρες και τα έφερες στη ζωή σου;
Δεν ήρθες στον κόσμο γυμνός; Γυμνός δεν θα επιστρέψεις στη γη; Που τα βρήκες αυτά που έχεις τώρα; Αν πιστεύεις ότι στα χάρισε η τύχη είσαι άθεος, δεν αναγνωρίζεις τον δημιουργό, δεν νοιώθεις ευγνωμοσύνη γι αυτόν που στα έδωσε· αν όμως παραδέχεσαι ότι προέρχονται απ τον Θεό, πες μου για ποιο λόγο στα έδωσε;
Μήπως είναι άδικος ο Θεός και μοιράζει άνισα τα απαραίτητα για τη ζωή;

Γιατί εσύ είσαι πλούσιος κι εκείνος φτωχός; Όχι γι' άλλο λόγο παρά για να ανταμοιφθείς εσύ για την καλοσύνη και τη σωστή διαχείριση της περιουσίας, κι εκείνος για να κερδίσει τα μεγάλα έπαθλα της υπομονής.

Όμως εσύ τα έκρυψες όλα στους αχόρταγους κόλπους της πλεονεξίας· νομίζεις λοιπόν ότι κανένα δεν αδικείς όταν τόσους στερείς από τα αγαθά αυτά;

ΕΝΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ: Παρουσίαση της Θεσσαλονίκης σε τουριστικούς πράκτορες της Κωνσταντινούπολης

Τις ευκαιρίες που προσφέρει η Θεσσαλονίκη για ποιοτικό τουρισμό καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, παρουσίασαν στην Κωνσταντινούπολη ο πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμμετοχή της ΕΞΘ στη 17η Διεθνή Τουριστική Έκθεση EMITT (East Mediterranean International Travel and Tourism Exhibition).

ΣΟΚ! Ένα ακόμα άρθρο του μνημονίου που ελάχιστοι γνωρίζουν: "Αναγκαστικοί δότες οργάνων όλοι οι Έλληνες από τον Ιούνιο!"

Αναγκαστικοί δότες και όχι δωρητές οργάνων θα θεωρούνται σε πέντε μήνες από τώρα... όλοι οι Έλληνες πολίτες.
Σύμφωνα με νόμο που πέρασε και ψηφίστηκε το 2011, επί Παπανδρέου στο 1ο Μνημόνιο, η αφαίρεση των οργάνων θα μπορεί να γίνεται από Νοσοκομεία, Ιδιωτικές κλινικές ή εταιρείες και όχι από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, που γινόταν μέχρι σήμερα, και μάλιστα χωρίς την συγκατάθεση των οικείων του ασθενούς ή την προηγούμενη γραπτή αίτηση του ιδίου προσώπου.
Η συγκεκριμένη διάταξη αποτέλεσε αφορμή για την παραίτηση του προεδρείου του ΕΟΜ και την έντονη δυσαρέσκεια των Γιατρών των ΜΕΘ, καθώς θεωρούν πως η χώρα μας θα αποτελέσει τροφοδότη οργάνων και ανθρωπίνων ιστών για όλο τον πλανήτη, ενώ το ανθρώπινο σώμα μετατρέπεται με την έννοια του Εμπράγματου Δικαίου σε πράγμα, επειδή κάποιο φυσικό ή νομικό πρόσωπο ασκεί πια κυριότητα σε αυτό. Για το θέμα μίλησε στο Star ο συντονιστής μεταμοσχεύσεων για την Στερεά και επιμελητής Α΄ της ΜΕΘ, Γιώργος Κυριαζόπουλος.

http://24luckyhours.blogspot.gr

Φτιάξτε αγνό σπιτικό σαπούνι! (οδηγίες & συμβουλές)

Πάμε να δούμε πως να φτιάχνετε χειροποίητο αγνό σαπούνι, με τη μέθοδο της κρύας σαπωνοποίησης.

Υλικά:
  • Μια ξύλινη κουτάλα
  • Μια κατσαρόλα
  • Ένα πλαστικό σκεύος
  •  Ένα θερμόμετρο (μαγειρικής), εγώ βέβαια δανείζομαι ένα θερμόμετρο που μετράει από απόσταση (θα το δείτε στο βίντεο).
  • Ένα ηλεκτρικό αναδευτήρα (π.χ. μίξερ) (προαιρετικό) 
  • Ζυγαριά ακριβείας
  • Και καλούπια. Τα καλούπια μπορεί να είναι πλαστικά, ξύλινα, από σιλικόνη, αλλά ποτέ μεταλλικά (αν χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε μεταλλικά πρέπει να ντυθούν με μεμβράνη ή λαδόκολλα.

Μανιταρογαλοπουλόπιτα by Act

(ερασιτεχνική γευστική πρόταση)
Χρειαζόμαστε...
500γρ. χωριάτικα φύλλα (φρέσκα ή κατεψυγμένα)
2 κιλά μανιτάρια ψιλοκομμένα (φρέσκα ή κονσέρβα)
10 φέτες καπνιστή γαλοπούλα (ψιλοκομμένες)
1/4 κατσικίσια φέτα (θρυμματισμένη)
2 φρέσκα κρεμμυδάκια (ψιλοκομμένα)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι σιμιγδάλι χοντρό
αλάτι - πιπέρι
ρίγανη - δυόσμο (προαιρετικά)

Παζάρι - Εκποίηση Βιβλίου 2013 (Πλατεία Κοτζιά - Αθήνα)

Ξεκίνησε την Παρασκευή 25 Ιανουαρίου και θα διαρκέσει έως Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013 (λειτουργεί καθημερινά από τις 10.00 το πρωί μέχρι τις 22.00 το βράδυ).

OSCAR 2013 (voting for Academy Awards) ΠΑΜΕ ΣΤΟ CineMagnifique!

Τα Όσκαρ έρχονται και το CineMagnifique μας καλεί σε ψηφοφορία!
Ψηφίζουμε για:
  • Best Picture 2013
  • Best Leading Actor 2013
  • Best Leading Actress 2013
  • Best Supporting Actor 2013
  • Best Supporting Actress 2013
  • Best Director 2013

27.1.13

Γερο-Γιάννης ο λαϊκός από την Λήμνο

Ερχόταν από την Λήμνο μ’ έναν γάιδαρο. Τον έβαζε και στο καράβι μέσα. Στον γερο-Γιάννη μας έκανε εντύπωση η απλότητα και η ευλάβειά του. Αυτός δούλευε χρόνια πολλά εδώ στο Άγιο Όρος και στο τέλος ήρθε να πάρη ένα χαρτί από την Ιερά Κοινότητα, για να εισαχθή στο γηροκομείο Μυτιλήνης.

Πριν από καιρό με είχε ανταμώσει και μου λέει: « Πάτερ, θα μου κάνης μια κονίτσα;». Του λέω: «Μπαρμπα-Γιάννη, εσύ δεν έχεις χρήματα να πληρώσης. Είναι ακριβές οι εικόνες». Λέει: «Άμ σύ πολλά θα μου ζητάς, εγώ λίγα θα σου δώκω». «Ποιά εικονίτσα θέλεις; «Να! Είδα την Παναγία μια μέρα ξεκνιώντας από το Ιβήρων να πάω στο Καρακάλου και μου λέει¨ “γύρνα πίσω και να πας αύριο, διότι θα πάθης απόψε κακό”. Εγώ έκανα υπακοή και γύρισα, αλλά είχα τόση χαρά». «Πως την είδες την Παναγία;» « Την είδα σε σύννεφκα άσπρα, και όλα αυτά που φορούσε, τα ενδύματά της, ήταν λευκά. Πήρα τόση χαρά, και πήγα την άλλη μέρα στην Μονή Καρακάλου».
Την παρήγγειλε τελικά την εικόνα στους Αναναίους. Ήρθε εδώ στο κελλί μας την τελευταία μέρα της ζωής του, για να πάρουμε τηλέφωνο στους Αναναίους, αν ετοίμασαν την εικόνα, γιατί ο μπαρμπα-Γιάννης ετοιμαζόταν να εισαχθή στο γηροκομείο Μυτιλήνης.

26.1.13

Ένα θαύμα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ

Ένα ελληνικό πολεμικό ἀεροσκάφος πραγματοποιοῦσε πτήση. Πλήρωμα δύο ἄτομα, ὁ κυβερνήτης καί ὁ συγκυβερνήτης.
Στά πολεμικά ἀεροσκάφη ὁ κυβερνήτης κάθεται μπροστά ἐνῶ τό κάθισμα τοῦ συγκυβενήτη εἶναι ἀπό πίσω του. Καθώς πετοῦσαν σέ μεγάλο ὕψος ξαφνικά διαπιστώθηκε βλάβη. Σταμάτησαν νά λειτουργοῦν τά ὄργανα τοῦ σκάφους, ἔσβυσαν ὅλα, ὁπότε τό ἀεροπλάνο ἄρχισε νά χάνει ὕψος, νά πέφτει. Ἀμέσως ὁ κυβερνήτης ἐνημερώνει τόν πύργο ἐλέγχου γιά τήν βλάβη καί παίρνει ἔγκριση νά ἐγκαταλείψουν τό σκάφος μέ τόν γνωστό τρόπο τῆς ἐκτίναξης τῶν θέσεων. Τό ἀεροπλάνο συνεχίζει νά χάνει ὕψος. Οἱ στιγμές εἶναι τραγικές. Ἀπό τό ὕψος πού βρίσκονται πέφτουν μέ μεγάλη ταχύτητα. Οἱ δύο πιλότοι συγχρονίζονται γιά τή στιγμή τῆς ἐκτίναξης καί ὁ κυβερνήτης ἀγγίζει μέ τό δάχτυλο τό κουμπί.

Ξαφνικά βλέπει μπροστά στό ἀεροπλάνο, στόν ἀέρα, μιά ἀνδρική σιλουέτα μέ φτερά, ὕψους δύο μέτρων καί πλέον, νά κρατᾶ στό χέρι του ρομφαία.
Σαστισμένος ἀπ’ τό ἀναπάντεχο θέαμα μένει ἀκίνητος χωρίς νά πατήσει τό κουμπί. Καί τότε ὅλα τά ὄργανα τοῦ σκάφους ἐπανέρχονται σέ λειτουργία καί ἀρχίζει πάλι νά κερδίζει ὕψος. Ὁ συγκυβερνήτης μιᾶς καί δέν εἶδε τίποτα, τόν ρωτᾶ τί ἔγινε.

–Θά σοῦ ἐξηγήσω μόλις προσγειωθοῦμε.
Ὅταν ἔφθασαν στήν βάση τους, συγκλονισμένος ὁ κυβερνήτης τοῦ διηγήθηκε τό ὄραμα τοῦ ἀρχαγγέλου. Ἔνιωσε μέσα του ὅτι ἦταν ὁ προστάτης τῆς ἀεροπορίας μας, ὁ ἀρχάγγελος Μιχαήλ. Ἀπό τότε, ὅπου καί νά πᾶει, διηγῆται τό θαῦμα καί παραγγέλνει εἰκόνες τοῦ ἀρχαγγέλου σέ μεγάλο μέγεθος, ὅπως τόν εἶδε, νά στολίσει τίς ἐκκλησίες του Αρχαγγέλου Μιχαήλ.

http://agiosharalabos.blogspot.gr

Κούνια; Κρεβατάκι; Λίκνο; Καλαθούνα; Πορτ μπεμπέ;

Λίγο πριν φέρεις στον κόσμο το μικρό σου μωράκι, ξεφυλλίζεις περιοδικά, ρωτάς συγγενείς, γνωστούς. Ο καθένας λέει το δικό του και έτσι καταλήγεις με το κεφάλι κουδούνι να αναρωτιέσαι τι απ’ όλα πρέπει τελικά να αγοράσεις…

Με βάση προσωπική εμπειρία, προτείνω να επενδύσετε είτε σε ένα καρότσι με πορτ μπεμπέ, στο οποίο θα μπορεί να κοιμάται το μωρό τους πρώτους μήνες (στο πορτ μπεμπέ, όχι στο καρότσι!) ή να πάρετε ένα καρότσι για 0+ και να κοιμίζετε το μωρό σε μία καλαθούνα. Ένας ακόμα λόγος, είναι η αίσθηση “φωλιάσματος” που του προσφέρουν κατά τους πρώτους μήνες ζωής, σε αντίθεση με ένα κρεβάτι που στην αρχή φαντάζει τεράστιο.
Στη συνέχεια αγοράστε ένα καλό κρεβατάκι. Υπάρχουν αρκετά μοντέλα που “μεταμορφώνονται” σε μονά κρεβατάκια και μπορούν να σας εξυπηρετήσουν τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού.

Ας πάρουμε όμως μία-μία της επιλογές:

25.1.13

Οι 10 πιο μικρές χώρες του κόσμου

1. Μαλδίβες
Οι Μαλδίβες καλύπτουν μόλις 115 τετραγωνικά μίλια, ωστόσο, μόνο 200 από τα 1000 νησιά του Ινδικού Ωκεανού κατοικούνται. Οι μαλδίβες είναι η πατρίδα περίπου 400,000 κατοίκων και κέρδισαν την ανεξαρτησία τους από το Ηνωμένο Βασίλειο το 1965. Επί του παρόντος, η κύρια ανησυχία για τα νησιά αυτά είναι η αλλαγή του κλίματος και η αύξηση της στάθμης της θάλασσας, καθώς το ψηλότερο σημείο της χώρας είναι μόλις 7,8 μέτρα (2,4 μ.) πάνω από την επιφάνειά της.

24.1.13

Μάθε να γράφεις τα τραύματα σου στην άμμο.. και να χαράζεις τις χαρές σου στην πέτρα.....!!!!

Κάποια στιγμή τσακώθηκαν και ο ένας από τους δύο έδωσε ένα χαστούκι στον άλλο.
Αυτός ο τελευταίος, πονεμένος, αλλά χωρίς να πει τίποτα, έγραψε στην άμμο:

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ΜΕ ΧΑΣΤΟΥΚΙΣΕ.

Συνέχισαν να περπατούν μέχρι που βρήκαν μια όαση όπου αποφάσισαν να κάνουν μπάνιο. Αλλά αυτός που είχε φάει το χαστούκι παραλίγο να πνιγεί και ο φίλος του τον έσωσε.
Όταν συνήλθε, έγραψε πάνω σε μια πέτρα:

ΣΗΜΕΡΑ Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΜΟΥ ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΗ ΖΩΗ.

Αυτός που τον είχε χαστουκίσει και στη συνέχεια του έσωσε τη ζωή, τον ρώτησε:
-όταν σε χτύπησα, έγραψες πάνω στην άμμο, και τώρα έγραψες πάνω στην πέτρα. Γιατί;
Ο άλλος φίλος απάντησε:
«όταν κάποιος μας πληγώνει, πρέπει να το γράφουμε στην άμμο, όπου οι άνεμοι της συγνώμης μπορούν να το σβήσουν. Αλλά όταν κάποιος κάνει κάτι καλό για μας, πρέπει να το χαράζουμε στην πέτρα, όπου κανένας άνεμος δεν μπορεί να το σβήσει».

Μάθε να γράφεις τα τραύματα σου στην άμμο..
και να χαράζεις τις χαρές σου στην πέτρα.....!!!!

http://agiosharalabos.blogspot.gr

«Σ’ευχαριστώ, μπαμπά, που μας δίδαξες πόσο φτωχοί είμαστε…»

Ένας πατέρας με οικονομική άνεση, θέλοντας να διδάξει στο γιο του τι σημαίνει φτώχεια, τον πήρε μαζί του για να περάσουν λίγες μέρες στο χωριό, σε μια οικογένεια που ζούσε στο βουνό.
Πέρασαν τρεις μέρες και δυο νύχτες στην αγροικία. Καθώς επέστρεφαν στο σπίτι, μέσα στο αυτοκίνητο, ο πατέρας ρώτησε το γιο του:
«Πώς σου φάνηκε η εμπειρία;»
«Ωραία» απάντησε ο γιος με το βλέμμα καρφωμένο στο κενό.
«Και τι έμαθες;» συνέχισε με επιμονή ο πατέρας.
Ο γιος απάντησε:

23.1.13

Ένας θαυμάσιος άνθρωπος

Κάποιο Σάββατο είχα πάει να εκκλησιαστώ σ’ένα κεντρικό νοσοκομείο. Μετά το τέλος της Λειτουργίας γνώρισα έναν άνθρωπο που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Ήταν με τις πιτζάμες του (άρα ασθενής και τρόφιμος στο νοσοκομείο) και ένα μπουφάν. Το χαρακτηριστικό του ήταν το χαμόγελό του. Ακτινοβολούσε χαρά αυτός ο άνθρωπος!
Αφού τέλειωσε, λοιπόν, η Λειτουργία του ευχήθηκα "περαστικά" και, χαμογελώντας με νόημα, μου λέει:

20.1.13

Το Νησί

Η ιστορία του καφέ φίλτρου!

Βρισκόμαστε στο έτος 1908 κάπου στη Δρέσδη της Γερμανίας, όπου μία συνηθισμένη γυναίκα έφτιαχνε τον καφέ της, τότε που έπρεπε ο αλεσμένος καφές να βράζεται και να περνάει από φίλτρα φτιαγμένα από λινό ύφασμα. Αλλά ο καφές δεν της άρεσε γιατί της άφηνε μία πικρίλα, κάτι όμως που την έκανε να ψάξει να βρεί τρόπο τέτοιο, ώστε να την εξαφανίσει...
Έκανε πολλές δοκιμές, μέχρι που σκέφτηκε να δοκιμάσει στυπόχαρτο, το χαρτί που στέγνωναν το μελάνι γραφής και που ακόμα χρησιμοποιείται για να αφαιρούμε διάφορους λεκέδες από τα ρούχα. Πήρε λοιπόν λίγο χαρτί από το σημειωματάριο του γιού της, το έκανε σαν χωνί και πέρασε τον καφέ από μέσα.

Πως μπορούμε να μιλήσουμε στα παιδιά για το Θεό;

Αλήθεια, πώς θα μπορούσαμε να μιλήσουμε στα παiδιά για το Θεό; Πόσο εφικτό γίνεται αυτό όταν εμείς έχουμε μεγάλα πνευματικά κενά αλλά καί οι σημερινές απαιτήσεις των παιδιών έχουν γίνει πιεστικές; Στούς καιρους μας περισσεύουν οι αντιρρήσεις για την ύπαρξη του Θεού, ενώ μεταλλαγμένες μορφές αθεΐας εμφανίζονται συνεχώς. Παράλληλα τα αμείλικτα ερωτήματα των παιδιών μας ζητούν απαντήσεις, σημερινές καί άμεσες. Πού είναι ό Θεός όταν το κακό κραυγάζει θριαμβευτικά, όταν ό πόνος, ή αρρώστια, ό θάνατος χτυπούν βάναυσα καί ανελέητα;
Πού είναι ό Θεός στην ορφάνια ή στην έσχατη φτώχεια; Σ' αυτό τον ορυμαγδό αμφισβητήσεων καί αντιρρήσεων μόνο ή εμπειρική βίωση από μέρους μας της ορθοδόξου πίστεως μπορεί να απαντήσει.

Από την αρχή παρουσιάζεται ένα πρακτικό πρόβλημα. Στήν εκκλησιαστική παράδοση καί την ορθόδοξη Θεολογία μιλούμε για ένα Θεό πού είναι Τριαδικός. Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε πώς αυτά πού κατανοούμε ή προσπαθούμε να κατανοήσουμε εμείς, δεν είναι αυτονόητα στο παιδί. Γι' αυτό καί χρειάζεται στο ξεκίνημα να χρησιμοποιήσουμε παραδείγματα πού «απλοποιούν» την τριαδικότητα του Θεού. Ένα χαρακτηριστικό είναι το θαύμα του Αγίου Σπυρίδωνος με το κεραμίδι στην Α' Οικουμενική Σύνοδο.

Πρίν ξεκινήσουμε να αποκαλύπτουμε το μεγάλο μυστήριο του Θεοϋ στην παιδική ψυχή πρέπει να δημιουργήσουμε την αίσθηση της παρουσίας του Θεού στη ζωή του. Δηλαδή, όπως όταν γεννήθηκε, οι παραστάσεις γύρω του αλλά καί ή συνεχής στοργή καί φροντίδα το έπεισαν για το ποιοι είναι οι γονείς του πού δίπλα τους αισθάνεται ασφάλεια καί σιγουριά, έτσι πρέπει να το πείσουμε να δέχεται το Θεό σαν παρουσία, σαν αίσθηση ζωντανή, να πιστεύει σ' Εκείνον καί να εκδηλώνει την πίστη του με συγκεκριμένο τρόπο. Οι εικόνες, το καντήλι, το θυμίαμα, ή άσκηση της νηστείας, ή προσπάθεια εφαρμογής των Ευαγγελικών εντολών από μέρους της οικογένειας δημιουργούν μία ατμόσφαιρα την οποία το παιδί αποδέχεται ως φυσικό του περιβάλλον καί στη συνέχεια ακολουθεί. Έτσι γίνεται ευκολότερη αργότερα ή προσέγγιση των πνευματικών δεδομένων. Κοντολογίς ή πνευματική ατμόσφαιρα πού υπάρχει στο σπίτι, κηρύττει σιωπώσα καί αποτελεί την πρώτη απόδειξη πώς ή πίστη στο Θεό δεν είναι έργο απροσδιόριστο χειρών ανθρώπων αλλά πραγματικότητα πού μπορεί να βιωθεί.

19.1.13

Ιερά Εικόνα Παναγία Εικοσιφοίνισσα

Η εφέστειος θαυματουργή εικόνα της Θεοτόκου, Παναγία Εικοσιφοίνισσα, είναι αχειροποίητη. Ο Απόστολος Λουκάς αγιογράφησε πολλές εικόνες της Παναγίας (περίπου 70) κι όλες μετά από συνάντηση μαζί Της.

Εκδρομή στα Τρίκαλα!

Ο νομός Τρικάλων βρίσκεται στο κέντρο της Ελλάδας και είναι ένας από τους 4 νομούς της περιφέρειας Θεσσαλίας. Απαρτίζεται από δύο επαρχίες, αυτή των Τρικάλων με πληθυσμό 110.481 κατοίκους και αυτή της Καλαμπάκας με πληθυσμό 28.465 κατοίκους. Πρωτεύουσα του νομού είναι η πόλη των Τρικάλων.
Το κύριο χαρακτηριστικό της γεωμορφολογίας του νόμου, είναι η ορεινότητα του εδάφους, η έντονη κάλυψη από παραγωγικά δάση και οι μεγάλες εκτάσεις βοσκοτόπων.
Τα Τρίκαλα έχουν σημαντική παραγωγή σε δυναμικές καλλιέργειες όπως βαμβάκι, καπνός, οπωροκηπευτικά, σιτάρι, καλαμπόκι κλπ. Τα κύρια κτηνοτροφικά προϊόντα είναι το αιγοπρόβειο και αγελαδινό γάλα, τυρί διαφόρων τύπων (κυρίως φέτα), κασέρι και γιαούρτι.
Τα δάση είναι κυρίως ελάτης, δρυός και οξιάς.
Στο σύμπλεγμα του Ασπροποτάμου διαβιεί εκλεκτής ποιότητας πέστροφα.
 Η πόλη διασχίζεται από τον ποταμό Ληθαίο, ο οποίος αποτελεί παραπόταμο του Πηνειού.

Τυρομανιταροαστρακόπιτα by Act

(ερασιτεχνική γευστική πρόταση)
Χρειαζόμαστε...
1 πακέτο φύλλα κρούστας
1 κιλό τυρί φέτα
800γρ μανιτάρια φιλεταρισμένα (κονσέρβα)
200γρ αστράκι-ζυμαρικό
ελαιόλαδο (για το λάδωμα των φύλλων)
1 αυγό
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ
αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

18.1.13

Αυγά. Τί μας προσφέρουν; Πόσα να τρώμε;

Τα αυγά...Από τη μία πλευρά τα αποφεύγουμε λόγω της μεγάλης τους περιεκτικότητας σε χοληστερίνη (ο κρόκος του αυγού περιέχει 215 mg χοληστερίνης, τη στιγμή που η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη είναι τα 300 mg).
Από την άλλη μεριά, όμως, το αυγό είναι θρεπτικότατο. Παρέχει πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας και είναι μία πολύ καλή πηγή σεληνίου, ιωδίου και βιταμίνης Β2 (ριβοφλαβίνης). Επίσης, έχει βιταμίνη Β12, παντοθενικό οξύ και βιταμίνη D, ενώ η χολίνη που περιέχει είναι απαραίτητη για τη σύνθεση της ακετυλοχολίνης, ενός νευροδιαβιβαστή του εγκεφάλου.

Είναι γνωστή η σύσταση να μην τρώμε περισσότερα από 2-3 αυγά την εβδομάδα, επειδή «αυξάνουν τη χοληστερίνη». Και όμως, τα τελευταία χρόνια ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση αυγών, ακόμη και καθημερινά, δεν επηρεάζει σημαντικά τα επίπεδα χοληστερίνης στο αίμα, εφόσον η συνολική μας διατροφή είναι ισορροπημένη και χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά.
Φαίνεται, δηλαδή, ότι αυτό που αυξάνει τη χοληστερίνη, καθώς και όλα τα λιπίδια στον οργανισμό μας, είναι τα κορεσμένα λίπη και όχι η χοληστερίνη των τροφών (ένα αυγό έχει 4,5 γραμμάρια λίπους, εκ των οποίων μόλις το 1,5 γραμμάριο είναι κορεσμένα λίπη).

Καλό είναι όμως να μη χάνουμε το μέτρο, γιατί η κατανάλωση άνω του ενός αυγού την ημέρα συσχετίζεται με την αύξηση του κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας. Εάν έχετε υψηλή χοληστερίνη, δεν πρέπει να ξεπερνάτε τα τρία αυγά την εβδομάδα.

Φτιάξτε μόνοι σας: Πέστο μυρωδικών - Πολτό σκόρδου - Σάλτσα ψητών λαχανικών (οδηγίες & ιδέες)

Πέστο μυρωδικών
Πολτοποιούμε στο μπλέντερ φρέσκα φύλλα μυρωδικού της αρεσκείας μας (βασιλικό, δυόσμο, μαϊντανό, μάραθο, ρόκα κ.λπ.), ρίχνοντας σταδιακά ελαιόλαδο, μέχρι να ετοιμάσουμε έναν λείο και πηχτό πολτό.
Τον αλατίζουμε (το αλάτι είναι έξοχο συντηρητικό) και τον βάζουμε σε βαζάκια, γεμισμένα έως πάνω με ελαιόλαδο.
Πριν από τη χρήση τους, στραγγίζουμε τη δόση που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε σε ένα σουρωτηράκι και την εμπλουτίζουμε, αν θέλουμε, με τριμμένους ξηρούς καρπούς, όπως κουκουνάρι ή τριμμένο πικάντικο τυρί. Με τον τρόπο αυτό έχουμε στη στιγμή μια εξαιρετική σάλτσα για ζυμαρικά, ριζότο, ακόμη και για μια σκέτη πατατοσαλάτα.

17.1.13

Ας μιλήσουμε για κουρτίνες

Τί ύφασμα να διαλέξω
Προτιμήστε υφάσματα ανθεκτικά και καλής ποιότητας. Εμείς σας αναφέρουμε τις βασικές κατηγορίες υφασμάτων για κουρτίνες που κυκλοφορούν στην αγορά και πότε χρησιμοποιούνται:
  1. Βαμβακερό; Είναι οικονομικό, ανθεκτικό, απορροφά μέχρι 20% υγρασία χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι είναι υγρό, ράβεται εύκολα, δεν «μπαίνει» σημαντικά στο πλύσιμο και, όταν περιέχει και συνθετικό, δεν ξεθωριάζει. Χρησιμοποιείται όλες τις εποχές του χρόνου.
  2. Λινό; Είναι πιο ανθεκτικό από το βαμβακερό, δεν είναι ελαστικό, τσαλακώνεται εύκολα και οι ίνες του μπορούν να υφανθούν μαζί με βαμβάκι, μετάξι ή συνθετικό. Η επιφάνειά του είναι αδρή και δροσερή. Χρησιμοποιείται κυρίως το καλοκαίρι για κουρτίνες και περσίδες.
  3. Λινάτσα; Κατασκευάζεται από λινάρι ή από το φυτό γιούτα και χρησιμοποιείται για την παραγωγή σάκων, σχοινιού, υφασμάτων συσκευασίας, επιπλώσεων και καλοκαιρινών κουρτινών. Είναι φθηνό και πολύ ανθεκτικό ύφασμα. Χρησιμοποιείται το καλοκαίρι.
  4. Μεταξωτό; Το φυσικό μετάξι παράγεται από το κουκούλι του μεταξοσκώληκα. Είναι ένα πολυτελές ύφασμα με απαλή υφή, λάμψη και υψηλή τιμή. Το φυσικό μεταξωτό είναι ζεστό το χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι, γι’ αυτό και οι κουρτίνες από αυτό το υλικό χρησιμοποιούνται όλες τις εποχές του χρόνου. Αν ψάχνετε για μια αισθητικά παραπλήσια αλλά πιο οικονομική λύση, επιλέξτε συνθετικό μετάξι.
  5. Βελούδο; Το καλύτερο είναι το 100% βαμβακερό βελούδο. Έχει πολύ απαλή υφή, «πέφτει» τέλεια και προσφέρει άριστη μόνωση από το κρύο και το φως, γι’ αυτό και χρησιμοποιείται για χειμωνιάτικες κουρτίνες.
  6. Σενίλ; Το «βελούδο των φτωχών» φτιάχνεται από βαμβάκι, πολυεστέρα και βισκόζη. Χρησιμοποιείται χειμώνα-καλοκαίρι.
  7. Μάλλινο; Ύφασμα μαλακό, ελαστικό, που δεν τσαλακώνεται εύκολα, έχει καλές θερμομονωτικές ιδιότητες, καίγεται δύσκολα και μπορεί να απορροφήσει μέχρι 40% υγρασία χωρίς να δίνει την αίσθηση ότι είναι υγρό. Οι μάλλινες κουρ­τίνες με διάφορες προσμείξεις παρέχουν καλή θερμομόνωση και χρησιμοποιούνται το χειμώνα.
  8. Rayon; Πολύ μαλακό, χυτό συνθετικό ύφασμα, που έχει το πλεονέκτημα ότι είναι εύκολο στο ράψιμο. Χρησιμοποιείται για λεπτές κουρτίνες χειμώνα-καλοκαίρι.

15.1.13

Μάθετε σε ποιά ενορία μπορείτε να βρείτε δωρεάν φαγητό

Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών
Αγ. Αικατερίνη, οδ. Κειριαδών – Αιγηιδών,118 53 Πετράλωνα, τηλ. 210-3458133.
Αγ. Αιμιλιανός οδ. Αθαμανίας 17, 104 44, Σκουζέ, τηλ. 210-5129091.
Αγ. Ανάργυροι, Πλ. Αγ. Αναργύρων, 135 61 Αγ. Ανάργυροι, τηλ. 210-2611689.
Αγ. Ανάργυροι, οδ. Κεφαλληνίας και Δαμασκηνού, 163 42 Ηλιούπολη, τηλ. 210-9930 817.
Αγ. Ανδρέας, οδ. Ωρωπού και Τεω, 111 42 Άνω Πατήσια, τηλ. 210-2914686.
Αγ. Ανδρέας, οδ. Γιάνναρη 24, 104 45 Κ. Πατήσια, τηλ. 210- 8323193.
Αγ. Απόστολοι Τζιτζιφιών, οδ. Αγ. Αποστόλων 4, 176 75 Καλλιθέα, τηλ. 210- 9422021.
Αγ. Αρτέμιος, οδ. Φιλολάου 165, 116 32 Παγκράτι, τηλ. 210-7514125.
Αγ. Ασωμάτων, οδ. Θερμοπυλών 5, 104 35 Θησείο, τηλ. 210-5240675.
Αγ. Βαρβάρα, οδ. Αγ. Βαρβάρας 85, 172 35 Δάφνη, τηλ. 210-9711661.
Αγ. Βασίλειος, Αγ. Βασιλείου 52, 173 43 Αγ. Δημήτριος, τηλ. 210-9717890.
Αγ. Γεράσιμος, οδ. Αγ. Γερασίμου 30, 157 71 Άνω Ιλίσια, τηλ. 210-7793331.
Αγ. Γεώργιος, οδ. Πλάτωνος 51, 104 41 Ακαδημία Πλάτωνος, τηλ. 210- 5142658.
Αγ. Γεώργιος, οδ. Αγ. Γεωργίου και Καζαντζάκη, 157 72 Ζωγράφου, τηλ. 210-7794925.
Αγ. Γεώργιος, οδ. Αγ. Γεωργίου,113 61 Κυψέλη, τηλ. 210-8212667.
Αγ. Γεώργιος, οδ. Ευαγγελιστρίας 22,176 71 Καλλιθέα, τηλ. 210-9562082.
Αγ. Γεώργιος, οδ. Μπαρμπάνου 61, 117 44 Κυνοσάργους, τηλ. 210-9018408.
Αγ. Γλυκερία, οδ. Αγ. Γλυκερίας 13, 111 47 Γαλάτσι, τηλ. 210-2931523.
Αγ. Δημήτριος, οδ. Βασ. Κωνσταντίνου, 173 43 Αγ. Δημήτριος, τηλ. 210-9712456.
Αγ. Ειρήνη, οδ. Αλκυόνης και Πανουργιά, 111 46 Γαλάτσι, τηλ. 210-2912426.
Αγ. Ελευθέριος, οδ. Αχαρνών 382, 111 43 Αχαρνών, τηλ. 210-2281754.
Αγ. Ελευθέριος οδ. Ι. Βαρβάκη 28, 114 74 Γκύζη, τηλ. 210-6427053.
Αγ. Ζώνη, οδ. Αγ. Ζώνης 27,112 56 Κυψέλη, τηλ. 210-8674250.
Αγ. Θεράπων, οδ. Γαλήνης 26, 157 73 Ζωγράφου, τηλ. 210-7706807.
Αγ. Θωμάς, οδ. Παπαδιαμαντοπούλου 115, 115 27 Αμπελόκηποι, τηλ. 210-7771533.
Αγ. Ιωάννης, οδ. Λεωφ. Βουλιαγμένης 117, 117 44. Βουλιαγμένη, τηλ. 210-9016 617.
Αγ. Ιωάννης Γαργαρέττας, οδ. Λ. Βεϊκου 17, 117 42 Αθήνα, τηλ. 210-9232940.
Αγ. Κωνσταντίνος, οδ. Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης 10, Ηλιούπολη, τηλ. 210- 9712 254.
Αγ. Κωνσταντίνος οδ. Λ. Λένορμαν 140, 104 44 Κολωνός, τηλ. 210-5112 669.
Αγ. Κωνσταντίνος, οδ. Αγ. Κωνσταντίνου 8, 183 44 Μοσχάτο, τηλ. 210-4813570.
Αγ. Κωνσταντίνος, οδ. Αγ. Κωνσταντίνου και Κουμουνδούρου, 104 37 Ομόνοια, τηλ. 210-5225139.
Αγ. Λουκάς οδ. Πατησίων 287, 11 144, Πατήσια, τηλ. 210-2281778.
Αγ. Μαρίνα, οδ. Αλεξάνδρου Παναγούλη 2, 16 345, Ηλιούπολη, τηλ. 210-9711 531.
Αγ. Μαρίνα, οδ. Αγ. Μαρίνης 11 851 Θησείο, τηλ. 210-3463783.
Αγ. Μαρκέλλα, οδ. Σπ. Πάτση 87, 118 55 Βοτανικός, τηλ. 210-3463061.
Αγ. Μάρκου Ευγενικός, οδ. Αλεξ. Παπαναστασίου 48, 104 45, Πατήσια, τηλ. 210- 8310 629.
Αγ. Μαύρα και Τιμόθεος, οδ. Μαραθωνομάχων 1, 163 43 Ηλιούπολη, τηλ. 210-9928744.
Αγ. Μελέτιος, Πλ. Αγ. Μελετίου, Σεπόλια, τηλ. 210-5128059.
Αγ. Νικόλαος, οδ. Αγ. Νικολάου, 104 46 Αχαρνών, τηλ. 210-8319385.
Αγ. Νικόλαος, οδ. Κ. Κοτζιά, 163 46 Ηλιούπολη, τηλ. 210-9914540.
Αγ. Νικόλαος, οδ. Ελευθ. Βενιζέλου 173, 176 73 Καλλιθέα, τηλ. 210- 9568969.
Αγ. Νικόλαος, οδ. Ασκληπιού 38, 106 80 Πευκάκια, τηλ. 210- 3612449.
Αγ. Νικόλαος, οδ. Δυοβουνιώτου 56, 117 41 Φιλοπάππου, τηλ. 210- 9228323.
Αγ. Πάντες, οδ. Ελευθ. Βενιζέλου 90, 176 76 Καλλιθέα, τηλ. 210-956205.
Αγ. Παρασκευή, Πλ. Αγ. Παρασκευής, 153 42 Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210-6526818.
Αγ. Παρασκευή, οδ. Κυπρίων Ηρώων και Μαραμβέλια, 163 41 Ηλιούπολη, τηλ. 210-9922 666.
Αγ. Παύλος, Χίου καί Κρήτης 104 38 Σταθμός Λαρίσης, τηλ. 210-5234711.
Αγ. Σπυρίδων, οδ. Ερατοσθένους 13, 116 35 Σταδίου, τηλ. 210-7515122.
Αγ. Στυλιανός, οδ. Παπαστράτου 12, 114 76 Γκύζη, τηλ. 210-6420015.
Αγ. Τριάς , οδ. Λ. Κηφισίας 80, 115 26 Αμπελόκηποι,τηλ. 210-6927527.
Αγ. Τριάς, οδ. Πειραιώς 67 Β', 105 53 Κεραμεικός, τηλ. 210-3252227.
Αγ. Χαράλαμπος, οδ. Δραγούμη 7, 161 21 Ιλίσια, τηλ. 210-7223860.
Εσταυρωμένος, Πλ. Εσταυρωμένου, 177 78 Ταύρος, τηλ. 210-3462301.
Κοίμησις Θεοτόκου, οδ. Μπουσίων 24, 115 24 Ελ. Βενιζέλου, τηλ. 210-6428132.
Κοίμησις Θεοτόκου, οδ. Ειρήνης 29, 163 45 Ηλιούπολη, τηλ. 210-9915842.
Κοίμησις Θεοτόκου, οδ. Ανδροπούλου 2, 111 41 Κυπριάδου, τηλ. 210-2918987.
Κοίμησις Θεοτόκου, οδ. Σωκράτους 19, 117 43 Κυνοσάργους, τηλ. 210-9236428.
Μεταμόρφωσις Σωτήρος, οδ. Μεταμορφώσεως 3, 173 41 Αγ. Δημήτριος, τηλ. 210-9335 918.
Μεταμόρφωσις Σωτήρος, oδ. Μεταμορφώσεως και Υψηλάντου, 176 73 Καλλιθέα, τηλ. 210-9562051.
Παναγία Μαρμαριώτισσα, οδ. Σοφοκλή Βενιζέλου, 152 32 Χαλάνδρι, τηλ. 210-6814 960.
Παντάνασσα, οδ. Πραξιτέλους 35, 176 74 Καλλιθέα, τηλ. 210- 9419 002.
Προφήτης Ηλίας, οδ. Προφήτου Ηλία 17, 153 41 Αγ. Παρασκευή, τηλ. 210-6399692.
Προφήτης Ηλίας, οδ. Αρύββου 1, 116 33 Παγκράτι Αθήνα, τηλ. 210- 7013034.
Προφήτης Ηλίας, οδ. Διοπόλεως 2, 111 42 Ριζούπολη Αθήνα, τηλ. 210-2516483.
Τρεις Ιεράρχες οδ. Τριών Ιεραρχών 91, 118 51 Πετράλωνα, τηλ. 210-3465878.
Ύψωσις Τιμίου Σταυρού, οδ. Καυκάσου -Λαζαράδων 2, 113 63 Κυψέλη, τηλ. 210-8218110.
Ύψωσις Τιμίου Σταυρού, οδ. Αναστάσεως και Κλειούς, 156 69 Παπάγου, τηλ. 210-6515952.

13.1.13

Ο διαστημικός γύρος της Γης σε 1 εικόνα!

funny gifs

Ἡ ὁμολογία τῶν ἁμαρτημάτων, ἡ ἐξομολόγηση, ἀποτελεῖ ὅρο καθοριστικό γιά τήν ἀπέραντη φιλανθρωπία τοῦ Θεοῦ

Ὁ μεγαλύτερος κίνδυνος τοῦ πιστοῦ εἶναι ἡ ἀπόγνωση καί ἡ ἀποθάρρυνση, πού κυριαρχεῖ στό πνεῦμα του, ὅταν διαπιστώνει ὅτι ἐνίοτε ἤ συχνά ὑποκύπτει στά πάθη, ζεῖ ἁμαρτάνοντας καί ἀδυνατεῖ ν' ἀντισταθεῖ στούς πειρασμούς.

Ὁ Χρυσόστομος, παρακολουθώντας τήν κοσμοπολίτικη κοινωνία τῆς ἀχαλίνωτης ἠθικά Ἀντιόχειας, γνώριζε ὅτι ἡ ἀπόγνωση σημαίνει πλήρη νίκη τοῦ διαβόλου, διότι ὁδηγεῖ τόν πιστό σέ παραίτηση ἀπό τόν πνευματικό ἀγώνα καί τελικά σέ ἀπομάκρυνση ἀπό τήν Ἐκκλησία. Γι' αὐτό γινόταν ἀπόλυτος κι ἐξηγοῦσε ὅτι ὁ Θεός ζητάει κυρίως ἀπό τόν ἄνθρωπο νά μήν καταληφθεῖ ἀπό τήν ἀπόγνωση. Ἦταν τόσο προσγειωμένος καί εἶχε τόσο ρεαλισμό στήν σκέψη του, ὥστε δέν συζητοῦσε γιά ἁγνότητα ἤ θεοπτικές καταστάσεις, ἀλλά προσπαθοῦσε νά πείσει τούς ἀνθρώπους νά βροῦν τό θάρρος, νά ὑπερβοῦν τήν ἀπόγνωση καί τήν ντροπή μέ τήν ἐξομολόγηση.

"...ἕν μόνον ἐπιζητεῖ (=ὁ Θεός) παρ' ἡμῶν· μή ἀπογνῶναι, ἀλλά ἀποστῆναι τοῦ πλημμελήματος καί πρός ἐξομολόγησιν ἐπειχθῆναι. Κἄν τοῦτο ποιήσωμεν, ταχεῖαν ἡμῖν τήν συγχώρησιν ἐπαγγέλλεται" (Εἰς τόν πλούσιον καί εἰς τόν Λάζαρον, Ζ´2: PG 48,1047).

"Ἵνα τοίνυν καί ἡμεῖς τῆς παρ' αὐτοῦ φιλανθρωπίας ἀπολαύσωμεν, ἐξομολογεῖσθαι τά ἑαυτῶν ἁμαρτήματα μή ἐπαισχυνώμεθα· μεγάλη γάρ τῆς ἐξομολογήσεως ἡ ἰσχύς καί πολλή ταύτης ἡ δύναμις" (Εἰς τόν Σταυρόν, Β´33: PG 49,413).

Ἡ ὁμολογία τῶν ἁμαρτημάτων, ἡ ἐξομολόγηση, ἀποτελεῖ ὅρο καθοριστικό γιά τήν ἀπέραντη φιλανθρωπία τοῦ Θεοῦ.

"Οὐδέν γάρ οὕτω τόν Θεόν ἵλεων ποιεῖ, ὡς τό τά οἰκεῖα ὁμολογεῖν ἁμαρτήματα" (Εἰς τόν ΡΗ´ Ψαλμόν 7: PG 55,438).

Οἱ ὅροι ἐξομολόγησις καί ὁμολογία ἐναλλάσσονται, ἀλλά δηλώνουν τήν ἴδια πράξη καί διαδικασία, πού προϋποθέτει ὀδυνηρή μετάνοια, μεταστροφή καί ἀλλαγή φρονήματος, διαθέσεως καί πορείας πνευματικῆς. Ἡ μετάνοια εἶναι ἀληθινή καί ριζική, ὅταν ὁ ἄνθρωπος θρηνεῖ, ὀδύρεται καί ὁμολογεῖ αὐτήν μέ δάκρυα. Ὅταν δηλαδή ἐξομολογεῖται μέ τόν πόθο καί τήν ἀπόφαση νά ζήσει πλέον διαφορετικά, γεγονός πού ἀπαιτεῖ συνεχή πνευματικό ἀγώνα, νήψη καί ἄσκηση. Ἔτσι γίνεται ἡ κάθαρση καί ἡ ἀπαλλαγή ἀπό τά παραπτώματα, πού στεροῦν τόν ἄνθρωπο ἀπό τήν κοινωνία μέ τόν Θεό.

Παπαδόπουλος Στυλιανός (Καθηγητὴς Πανεπιστημίου Ἀθηνῶν)

http://stomenkalosstomenmetafovoutheou.blogspot.gr/

12.1.13

Η Παναγιά και ο ληστής

Στα χρόνια τα παλιά, στα δύσκολα τα μέρη ετούτα και άγονα ,υπήρχε ένας ληστής. Τον φώναζαν Δράκο.
Πολλές οι ιστορίες που έχουν ειπωθεί για αυτόν στα τόσα χρόνια. Λέγανε ήταν τρομερός στην όψη ,με μαύρα μακριά μαλλιά και γένια και με μια δυνατή φωνή που έσκιαζε και σκύλο.
Χρόνια ολάκερα αυτός και οι άντρες του ήταν ο φόβος και ο τρόμος στην περιοχή μας. Πράγμα παράξενο όμως , το έχουν και το λένε ακόμα, δεν έβλαψε ποτέ φτωχό κι ανήμπορο. Τους πλούσιους ταλαιπωρούσε μόνο.
Είχαν να λένε όσοι τον ήξεραν, ότι η καρδιά του είχε δυο όψεις. Εκεί που ήτανε θεριό ανήμερο και σκόρπαγε φόβο και τρόμο σε όποιον βρισκότανε εμπρός του ,εκεί στα ξαφνικά μπορούσε να κλάψει στην θέα ενός παγιδευμένου και ανήμπορου ζώου που είχε πιαστεί σε κάποια παγίδα και έσκιζε τις σάρκες του στην προσπάθεια του να ελευθερωθεί. Δεν του άρεσε να βλέπει πονεμένες ψυχές .Δεν το μπορούσε.
Μυστήριο μεγάλο η ψυχή του κάθε ανθρώπου. Μόνο ο θεός ξέρει πραγματικά από τι υλικό είναι φτιαγμένη!!

Καλλιέργεια τρούφας (μυστικά, ρίσκο, προσοχή)

Η καλλιέργεια τρούφας, (ένα είδος μανιταριού που αναπτύσσεται στο υπέδαφος), αν και δεν επιδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, αποτελεί μια σύγχρονη αγροτική δραστηριότητα με καλές αποδόσεις.
Σκοπός άλλωστε της προσπάθειας εισαγωγής της καλλιέργειας της τρούφας στη χώρα μας που έχει ξεκινήσει εδώ και κάποια χρόνια το ΕθΙΑΓΕ με το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών, είναι η παροχή εναλλακτικής ευκαιρίας αξιοποίησης των ορεινών αγρών που εγκαταλείπονται με αυξανόμενο ρυθμό και η εξασφάλιση εισοδήματος σε ορεινούς πληθυσμούς.

Όπως εξηγεί ο κ. Στέφανος Διαμαντής, ερευνητής του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών, τρούφες ονομάζονται οι καρποφορίες μιας ομάδας ασκομυκήτων που συμβιώνουν με τις ρίζες ανώτερων φυτών. Οι τρούφες επομένως είναι υπόγεια μανιτάρια, σχήματος κονδύλου και μεγέθους από 2-7 συνήθως εκατοστά, γκριζόμαυρα έως ωχρόλευκα, που παράγονται μέσα στο έδαφος σε βάθος από 8-15 εκατοστά περίπου.

Μουσταρδομελάτο χοιρινό με μανιτάρια

Μουσταρδομελάτο χοιρινό με μανιτάρια
Χρειαζόμαστε...
2 μπριζόλες χοιρινές σε μπουκίτσες (1 μπριζόλα ανά άτομο)
μανιτάρια σε φετίτσες
3-4 κουταλιές σούπας μουστάρδας
3-4 κουταλιές σούπας μέλι
λίγο ελαιόλαδο
ΔΕΝ βάζουμε αλάτι-πιπέρι

Πως καλλιεργώ μαρούλια

Περιγραφή

Το μαρούλι είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια λαχανικό. Είναι βασικό συστατικό σε πολλές σαλάτες. Τα πλούσια σε χλωροφύλη φύλλα του είναι πολύ θρεπτικά.

Από το φυτό, μπορείτε να αφαιρείτε τμηματικά λίγα λίγα φύλλα για τη σαλάτα σας, ή να βγάλετε όλο το φυτό.
Τα πιο νόστιμα φύλλα βρίσκονται στο εσωτερικό του (καρδιά του μαρουλιού), αλλά τα εξωτερικά είναι αυτά που έχουν την περισσότερη χλωροφύλλη και είναι πιο θρεπτικά.

Πως καλλιεργώ πράσα

Περιγραφή
Τα πράσα είναι ένα υπέροχο λαχανικό. Μπορούν να καλλιεργηθούν ακόμη και σε δύσκολα εδάφη.

Αφράτη τυρόπιτα!

  • Χρειαζόμαστε...
    φύλλο κρούστας: 500 γρ.
  • φέτα: 300 γρ.
  • μυζήθρα: 300 γρ.
  • κεφαλογραβιέρα: 200 γρ., τριμμένη
  • γάλα: 1/2 λίτρο
  • αυγά: 5
  • δυόσμος: 2 κουταλίες της σούπας, ψιλοκομμένος
  • σόδα αεριούχα (αναψυκτικό): 200ml
  • ελαιόλαδο: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού
  • βούτυρο γάλακτος: 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού, λιωμένο
  • πιπέρι: φρεσκοτριμμένο 
Ξεκινάμε!
  1. Αλείφετε το ταψί με λάδι και βούτυρο και στρώνετε 4 φύλλα, επίσης αλειμμένα με λάδι. Τρίβετε τη φέτα και τη μυζήθρα, προσθέτετε την κεφαλογραβιέρα και πιπέρι, ανακατεύετε και προσθέτετε στο μείγμα το δυόσμο και τα αυγά χτυπημένα με το γάλα.
  2. Ρίχνετε στο ταψί μια ποσότητα από το μείγμα του τυριού και σκεπάζετε μ’ ένα φύλλο σουρωμένο. Συνεχίζετε με μείγμα τυριού και πάνω από αυτό στρώνετε άλλο φύλλο. Τέλος, ρίχνετε το υπόλοιπο μείγμα τυριού και καλύπτετε την πίτα με τα υπόλοιπα τέσσερα φύλλα, αλειμμένα με λάδι και βούτυρο.
  3. Χαράζετε την πίτα σε κομμάτια και τη βάζετε στο φούρνο να ψηθεί στους 200 °C για 40’. Την περιχύνετε, καυτή όπως είναι, με τη σόδα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 20’, μέχρι να απορροφηθεί η σόδα και να φουσκώσει.

    http://www.icookgreek.com/

11.1.13

Σούπα με κόκκινο λάχανο!

Χρειαζόμαστε...
(για 4 άτομα)
500γρ. κόκκινο λάχανο (ψιλοκομμένο)
4 κλωνάρια μαιντανό (ψιλοκομμένα)
4 φωλιές φιδέ (θρυμματισμένες)
2 κύβους ζωμό κότας (ή λαχανικών)
Ζουμί απο 1 λεμόνι
αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο (όλα κατά βούληση)

Ξεκινάμε!
Την μισή ποσότητα του λάχανου την περνάμε απο το μούλτι, να γίνει ένας πηχτός χυλός.
Έπειτα ρίχνουμε όλα τα υλικά μαζί σε μπόλικο νερό (περίπου 5 λίτρα) και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 35 λεπτά.

10.1.13

Φτιάξτε κρεμαστές γλάστρες για το μπαλκόνι σας

hanging_planters_intro
Είναι γεγονός οτι οι κρεμαστές γλάστρες εκτός του οτι είναι πολύ εντυπωσιακές είναι και πρακτικές γιατί σου αφήνουν ελεύθερο χώρο στο μπαλκόνι σου. Αν σχεδιάζεις να ανανεώσεις λίγο το μπαλκόνι σου, αυτή η ιδέα είναι ό,τι πρέπει.
Για να φτιάξεις τις κρεμαστές σου γλάστρες θα χρειαστείς:
- Γλάστρες με χρωματιστά κασπώ (Καλό είναι να μην είναι τεράστιες και πολύ βαριές για ευνόητους λόγους)
- 2 - 2,5 μέτρα βαμβακερό ή νάυλον σχοινί σε χρώμα της επιλογής σου
- Ψαλίδι
- Έναν γερό και αρκετά μεγάλο κρίκο

Πως φτιάχνω σπιτικές ελιές

(Λίγα λόγια για τη συγκομιδή: Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Ιανουάριο είναι κυρίως η εποχή που ωριμάζουν οι ελιές στην Ελλάδα, αναλόγως την ποικιλία τους και την περιοχή μας. Προσοχή πρέπει να δώσουμε στην συγκομιδή των βρώσιμων ελιών γιατί πρέπει να γίνετε πάντα με το χέρι, για να μην χτυπιόνται και μαυρίσουν με αποτέλεσμα να μας χαλάσουν. Μπορούμε να τις μαζέψουμε όσες φτάνουμε κατευθίαν από την ελιά ή να κόψουμε τα ψηλά φορτωμένα με ελιές κλαδιά και να τις διαλέξουμε χωρίς κόπο μετά. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και στη μεταφορά τους μέχρι την επεξεργασία τους. Τις χοντροελιές τις μαζεύουμε όσο είναι ακόμα πράσινες πριν ωριμάσουν και μαυρίσουν. Αντίθετα των καλαμών τις αφήνουμε να μαυρίσουν αλλά όχι να ωριμάσουν πολύ και να ζαρώσουν.)

Τί να βάλω στο καλάθι του Ιανουαρίου; Σέλινο!

Ταυτισμένο με τις αχνιστές χειμωνιάτικες σούπες, το σέλινο είναι ένα λαχανικό εξαιρετικά φτωχό σε θερμίδες, αλλά πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά, το οποίο αποτελεί βασικό αμυντικό οπλοστάσιο του οργανισμού μας. Ας το βάλουμε, λοιπόν, στο καλάθι του Ιανουαρίου!

Τι μας προσφέρει: 
Οι Έλληνες και οι Ρωμαίοι το χρησιμοποιούσαν στη μαγειρική, ενώ οι Κινέζοι είχαν αναγνωρίσει εκτός των άλλων και τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Β1, C και Κ, φυλλικό οξύ και ασβέστιο, ενώ περιέχει και φλαβονοειδή (στα οποία οφείλεται το χαρακτηριστικό του άρωμα), τα οποία επιτίθενται ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, δρώντας έτσι προστατευτικά απέναντι σε διάφορες μορφές καρκίνου και συμβάλλοντας στην καλή λειτουργία της καρδιάς. Τόσο η βιταμίνη C, όσο και τα φλαβονοειδή που εμπεριέχονται στο σέλινο βοηθούν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες αποδίδουν στο σέλινο φαρμακευτικές ιδιότητες σε παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως (λόγω της διουρητικής του δράσης), αλλά και σε περιπτώσεις αρθριτικών παθήσεων. Μάλιστα, αμερικανική μελέτη υποστηρίζει ότι μια χημική ουσία που περιέχει το σέλινο (λουτεολίνη) μπορεί να αποτελέσει ασπίδα κατά των εγκεφαλικών νόσων. Οι βασικές ποικιλίες του σέλινου είναι δυο: αυτή που καλλιεργείται για τα φύλλα του (φυλλώδες), καθώς και η γνωστή μας σελινόριζα που περιλαμβάνει τη σαρκώδη ρίζα.

9.1.13

Αγωνίσου, έχε πίστη κι όλα θα πάνε καλά!

Κάποτε ένας ναυτικός βρέθηκε ναυαγός σ’ ένα ακατοίκητο τροπικό νησί μόνος κι έρημος. Με πολλούς κόπους, χωρίς εργαλεία, εργαζόμενος μόνο με τα χέρια του, κατάφερε να φτιάξει μια ξύλινη καλύβα για να μπορέσει να προστατευτεί κατά την περίοδο των βροχών. Πράγματι είχε μόλις τελειώσει την καλύβα όταν άρχισε να βρέχει ασταμάτητα.

“Έκαμα φονικό, δέσποτα”

ΑΠΡΟΣΜΕΝΟΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΗΣ: Εκείνο το απόγευμα ο ηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Αναφωνήτριας στη Ζάκυνθο, Διονύσιος Σιγούρος κλάδευε τα δέντρα του περιβολιού του μοναστηριού, όταν ένα νέος άντρας, τρομαγμένος κι ανήσυχος, πλησίασε και πέφτοντας στα πόδια του Διονυσίου ψιθύρισε: “Σώσε με, γέροντα. Με κυνηγούν να με σκοτώσουν”, ρίχνοντας αγωνιώδεις ματιές στην αυλόπορτα. Ο ηγούμενος, που σαν Ζακυνθινός γνώριζε όλους τους συντοπίτες του, κατάλαβε πως ο επισκέπτης ήταν ξένος. “Ποιος, παιδί μου, καταδιώκει έναν ξένο άνθρωπο στο φιλόξενο νησί μας;” ρώτησε παραξενεμένος. “Οι Σιγούροι, γέροντα.” Ξαφνιάστηκε ξανά ο γέροντας, καθώς άκουσε πως τον ξένο κυνηγούσαν συγγενείς του.

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: “Γιατί σε κατατρέχουν οι Σιγούροι;”, τον ρώτησε ο ηγούμενος.
Κι εκείνος: “Έκαμα φονικό, δέσποτα,” Ο Διονύσιος έμεινε εμβρόντητος. “Ποιον σκότωσες;”, τον ρωτά. “Τον άρχοντα Κωνσταντίνο Σιγούρο”, του απαντά εκείνος κατεβάζοντας τα μάτια. Πληγώθηκε κατάκαρδα ο ηγούμενος, καθώς άκουσε πως σκοτωμένος ήταν ο αδερφός του! Τα μάτια του υγράνθηκαν. Συναισθήματα θλίψης κι οργής τον τύλιξαν και για μια στιγμή πέρασε από το μυαλό του να εκδικηθεί το φονιά του αδερφού του, παραδίνοντάς τον για άμεση και δίκαιη τιμωρία. Όμως, ευθύς αμέσως μετάνιωσε για τη σκέψη του. Χαλιναγώγησε το πάθος της εκδίκησης, που γεννήθηκε στην ψυχή του. Όχι, δεν έπρεπε να πάρει εκδίκηση. Θυμήθηκε πως ο Κύριος είχε συγχωρήσει τους σταυρωτές Του πάνω στο σταυρό. «Κύριε, ελέησόν με, τον αμαρτωλό», ψιθύρισε κι έκαμε το σημείο του σταυρού.

8.1.13

Συμβουλές για τις ελιές και τη συντήρηση τους κι 1 μυστικό...

Τις ελιές πού βάζουμε σε άλμη, αν δεν τις έχουμε χαράξει, μπορούμε να τις αφήσουμε για μήνες χωρίς να πάθουν τίποτα. Σε ένα μήνα είναι έτοιμες να φαγωθούν ενώ οι υπόλοιπες παραμένουν άνετα μέσα στα δοχεία.
Αν τις έχετε χαράξει, ξεπικρίζουν πιο σύντομα και σε 20 μέρες είναι έτοιμες .  Αλλά καλό είναι να τις βγάλετε από την άλμη και να τις συντηρήσετε με λαδάκι. Οι χαρακωμένες ελιές πρέπει να φαγωθούν μέσα στον χρόνο, ενώ οι μη χαρακωμένες  μπορούν να συντηρηθούν στην άλμη για 2- 3 χρόνια. Όταν κρατάνε και λίγο την πικράδα τους είναι πολύ πιο ευχάριστες και πικάντικες και κάνουν πολύ καλό στην υγεία.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΙΑ
Ένας άλλος, καί ο καλύτερος τρόπος, συντήρησης, είναι να τις βάζετε σε  θαλασσόνερο. Απλώς, όταν τις μαζέψουμε, τις ξεπλένουμε και τις βάζουμε σε  μπουκάλια ή βάζα με νερό θαλάσσης χωρίς να τις χαράξουμε. Είναι η καλύτερη συντήρηση και μπορούμε να τις διατηρήσουμε χρόνια, και να βγάζουμε και να τρώμε όποτε  θέλουμε.
Τώρα πού τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα για όλους, οι ελίτσες με ψωμάκι αποτελούν σχεδόν μια πλήρη τροφή. Άρα, μπορούμε να μαζέψουμε και να συντηρήσουμε ελιές και να τις έχουμε και για τις δύσκολες μέρες .

http://laikiparadosi.blogspot.gr

7.1.13

Σύναξις Ἁγίου Ἰωάννου Προδρόμου καὶ ἡ μετένεξις τῆς Ἁγίας αὐτοῦ Χειρὸς εἰς Κωνσταντινούπολη

Ἀπὸ πολὺ παλιὰ ἔχει καθοριστεῖ νὰ ἑορτάζουμε κατὰ τὴν ἑπομένη ἡμέρα τῶν Ἁγίων Θεοφανείων, τὴ Σύναξη τοῦ Προφήτου, Προδρόμου καὶ Βαπτιστοῦ Ἰωάννου, γιὰ τὸν λόγο ὅτι ἀξιώθηκε νὰ βαπτίσει τὸν Ἰησοῦ Χριστό.
Ὁ Τίμιος Πρόδρομος ὑπῆρξε ὁ Ὄρθρος ποὺ ἀνήγγειλε τὸν ἐρχομὸ τῆς ἡμέρας τοῦ Κυρίου. Ὁ Ὄρθρος ποὺ προηγήθηκε τῆς ἀνατολῆς τοῦ Ἡλίου τῆς δικαιοσύνης. Ἔτσι τὸν ὀνομάζει ἕνας ὕμνος τῶν Θεοφανείων. «Φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ, ἑτοιμάσατε τὴν ὁδὸν Κυρίου». Ὁμιλεῖ τὸ στόμα τοῦ Ἀσκητοῦ. Ὁ χαρισματικὸς ἄνθρωπος ποὺ ἀναδείχθηκε «μείζων ἐν γεννητοὶς γυναικών».
Ὁ Ἅγιος Ἰωάννης ὁ Πρόδρομος κηρύσσει προδρομικὰ μέσα στὴν ἔρημο τὸ μήνυμα τοῦ Εὐαγγελίου τοῦ Χριστοῦ. Ξαναθυμίζει τὰ προφητικὰ λόγια τοῦ Ἠσαΐου, ὁ Εὐαγγελιστὴς Μάρκος, ποὺ βεβαίως ἀναφέρονται στὸ μεγάλο ἐρημίτη τοῦ Ἰορδάνη.

Ὁ Ἰωάννης ὁ Πρόδρομος κηρύσσει, μὲ πέντε βαρυσήμαντες λέξεις, ὅτι θὰ διδάξει ἀργότερα ὁ Ἰησοῦς: «Μετανοεῖτε, ἤγγικε γὰρ ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν». Λίγες σὲ ἀριθμὸ οἱ λέξεις του, ἀλλὰ βαριὲς σὲ δύναμη μαρτυρίας. Ὁ ἄγγελος τῆς ἐρήμου προετοιμάζει τὸν ἐρχομὸ τοῦ Κυρίου καὶ κηρύσσει συνοπτικὰ τὶς διαστάσεις τοῦ λυτρωτικοῦ Του ἔργου. Τὸ προδρομικὸ αὐτὸ ἔργο τοῦ Ἰωάννη καθαγιάζεται καὶ ἐπικυρώνεται ἀπὸ τὸν ἓν Τριάδι Θεὸ στὸ γεγονὸς τῆς βαπτίσεως τοῦ Κυρίου.

Ὁ Ἰωάννης ὁ Βαπτιστὴς ἦταν ἀναμφίβολα μία ἀσκητικὴ φυσιογνωμία, «εἶχε τὸ ἔνδυμα αὐτοῦ ἀπὸ τριχῶν καμήλου καὶ ζώνην δερμάτινην περὶ τὴν ὀσφὺν αὐτοῦ, ἡ δὲ τροφὴ αὐτοῦ ἣν ἀκρίδες καὶ μέλι ἄγριον». Αὐτὸ σημαίνει πὼς ὁ Ἰωάννης ἦταν συγχρόνως καὶ πρόδρομος, ἀλλὰ καὶ ὑπόσχεση ὅλων τῶν Ἁγίων Ἀσκητῶν τῆς χριστιανικῆς ἐρήμου. Εἶναι πολὺ χαρακτηριστικὸ ὅτι τὸ βασικὸ ἔργο τοῦ Ἰωάννη ἦταν νὰ ἀφυπνήσει τὶς συνειδήσεις τῶν ἀκουόντων τὸ κήρυγμά του καὶ ὄχι νὰ θωπεύσει τὰ αὐτιά τους. Τὸ κήρυγμά του, κήρυγμα μετανοίας, σκόπευε στὴν συνειδητοποίηση καὶ ἐξαγόρευση τῆς ἐνοχῆς τους, τῶν ἁμαρτιῶν τους. «Καὶ ἐξεπορεύετο πρὸς αὐτὸν πάσα ἡ Ἰουδαία χώρα καὶ οἱ Ἱεροσολυμίται, καὶ ἐβαπτίζοντο πάντες ἐν τῷ Ἰορδάνῃ ποταμῶ ὑπ’ αὐτοῦ ἐξομολογούμενοι τᾶς ἁμαρτίας αὐτῶν».
Ἡ ἁμαρτία, ἡ φωνὴ τοῦ ἀγγέλου τῆς ἐρήμου, εἶναι ἡ ἴδια ἡ φωνὴ τῆς Ἐκκλησίας ποὺ βοηθάει τὸν ἄνθρωπο νὰ ἀναγνωρίσει στὸ πρόσωπο τοῦ Χριστοῦ τὸν Μεσσία μέσα στὴν ξερὴ καὶ ἄνυδρη ἔρημο τοῦ παρόντος κόσμου. Ἡ Ἐκκλησία μας καλεῖ στὴν σημερινὴ ἑορτὴ νὰ ἀκούσουμε τὴν «φωνὴ βοῶντος ἐν τῇ ἐρήμῳ…» καὶ νὰ προετοιμάσουμε ὅλοι μας «τὴν ὁδὸν Κυρίου», γιὰ νὰ ἐξανθήσει ἡ ἔρημος ποὺ ζοῦμε καὶ λέγεται σύγχρονη κοινωνία καὶ ὁ καθένας μας νὰ βιώσει τὸ βαθύτερο καὶ πολυδύναμο νόημά της μὲ τὸ «ἀπελθείν» ὄχι σὲ τόπο ἔρημο, ἔξω τοῦ κόσμου, ἀλλὰ «ἀπελθεὶν εἰς ἐρημίαν τῶν παθῶν του».

6.1.13

Τὰ Ἅγια Θεοφάνεια τοῦ Κυρίου ἡμῶν Ἰησοῦ Χριστοῦ

Ἀφοῦ ὁ Υἱὸς καὶ Λόγος τοῦ Θεοῦ ἐνδύθηκε τὸν παλαιὸ Ἀδάμ, δηλαδὴ ἔγινε ἄνθρωπος καὶ ἀφοῦ ἐκτέλεσε ὅλα τὰ ἐπιβαλλόμενα ἀπὸ τὸν ἰουδαϊκὸ Νόμο, πῆγε στον Ἰωάννη, για να βαπτισθεί. Ὄχι γιατὶ ὁ Ἴδιος τὸ εἶχε ἀνάγκη, ἀλλὰ για να ξεπλύνει τὴν ἀνθρωπίνη φύσῃ ἀπὸ τὴν ντροπὴ τῆς ἁμαρτίας τοῦ Ἀδὰμ καὶ να ἐνδύσει τὴν γυμνότητά της μὲ τὴν πρώτη στολή που ἀστραποβολᾶ τὴν Θεϊκὴ Λάμψη.

5.1.13

Η ιστορία του καλαμακίου!

(Το καλαμάκι, είναι ένα σωληνάκι, συνήθως πλαστικό, που το χρησιμοποιούμε για την πόση κάθε είδους υγρού ή για να κάνουμε μπουρμπουλήθρες. Ή, αν είστε ο Τζέημς Μποντ, για να αναπνέετε με αυτό κατά τη διάρκεια επικίνδυνης αποστολής σας όπου έπρεπε να βυθιστείτε κάτω απο νερό).

Λένε οτι το εφηύραν οι Αρχαίοι Σουμέριοι, κατασκευάζοντας το από στέλεχος άχυρου. Οι κάτοικοι της Αργεντινής και των γύρω περιοχών χρησιμοποιούσαν σιδερένια καλαμάκια για να ανακατεύουν και να πίνουν τα αφεψήματά τους.
Το 1888, ο Αμερικανός Μάρβιν Στόουν έλαβε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, για ένα μικρό χάρτινο καλαμάκι με επάλιψη κεριού (για να είναι αδιάβροχο) που κατασκεύασε. Έμοιαζε με στενό τσιγάρο. Κάπως έτσι λοιπόν,  και μετά απο διάφορες βιομηχανικές δοκιμές, φτάσαμε στη δεκαετία του '60, όπου πλέον το καλαμάκι γίνεται πλαστικό, μακρύτερο, φαρδύτερο, σπαστό, πολύχρωμο, με σχεδιάκια κ.λ.π.
Στην Ελλάδα το καλαμάκι το συναντάμε και ως Αθηναϊκό σάντουιτς κρέατος...

3.1.13

ΠΡΕΜΙΕΡΑ απόψε στις 21:00 για το "tapi.tv" Ελάτε όλοι ツ

Ο Σαλονικιός Ανδρέας Σιδέρης σε ένα ρηξικέλευθο εγχείρημα!
"Το Μίλησες πουλάκι μου είναι το πρώτο διαδικτυακό σήριαλ που έχει άμεση σχέση με το Τwitter. Εδω το σενάριο δεν το γράφουμε εμείς αλλά εσείς!! Συγκεντρώνουμε τις καλύτερες ατάκες από διάφορους χρήστες του twitter και τις κάνουμε αυτοτελή κωμικά επεισόδια. Κάθε φορά που ένας από τους ηθοποιούς λέει και μια ατάκα σας, το πουλάκι του Twitter εμφανίζεται στην οθόνη και κραταει το όνομα του χρήστη απ όπου και την δανειστήκαμε. Κάθε πέμπτη 21:00 και ένα καινούργιο επεισόδιο αποκλειστικά στο www.tapi.tv"

Είμαστε λοιπόν όλοι προσκαλεσμένοι να απολαύσουμε το πρώτο διαδικτυακό σατυρικό σήριαλ, πατώντας εδώ: tapi.tv

Και μην ξεχνάς οτι μπορείς να:
like tapi.tv στο fb 
ή 
follow tapi.tv στο Twitter


http://www.tapi.tv

1.1.13

Σκέπασε για να σκεπαστείς

Όσα συγχωρέσεις τόσα θα σου συγχωρηθούν. Ό,τι συγχωρήσεις αυτό θα σου συγχωρήσει. Αυτά, που θα σκεπάσεις και δεν θα τα κατακρίνεις, αυτά θα σκεπασθούν και σε σένα από τον Θεό. Αυτή με συντομία είναι η διδασκαλία των Αγίων Πατέρων, για την κατάκριση των άλλων. Δύσκολο άθλημα, όσο και μέγα. Γιατί πρέπει να γίνεται με όλη την καρδιά μας και όχι μόνον με ένα κομμάτι της. Αντανακλά, πρέπει να αντανακλά και να καθρεφτίζει την τελευταία πράξη του Θεανθρώπου Χριστού, πάνω στον Σταυρό, όπου συγχωρούσε τους σταυρωτές Του: «Πάτερ, άφες αυτοίς ου γαρ οίδασι τι ποιούσι» (Λουκ. ΚΓ’ 34). Ας δούμε τι μας συμβουλεύουν σχετικώς τρεις Άγιοι της Εκκλησίας μας:

Τα διαβάζουν πολλοί