English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

5.9.13

Ο πανέμορφος κέδρος και τα είδη του

Ο κέδρος (Cedrus) είναι κωνοφόρο αειθαλές δέντρο που ανήκει στην οικογένεια των πευκοειδών.  Πρόκειται για γερά και ψηλά δέντρα, που φτάνουν σε ύψος 20 – 40 μέτρα. Αναπτύσσονται πολύ γρήγορα και λόγω των διαστάσεων τους είναι κατάλληλα για πάρκα και μεγάλους κήπους. Δάση από κέδρους συναντώνται στην Κρήτη, στην Κύπρο και στην Πελοπόννησο, στο όρος Πάρνωνας. ( υπάρχουν και υπεραιωνόβιοι κέδροι! )

Χαρακτηρίζεται από το μεγάλο μέγεθος του κορμού του και την ογκώδη και ακανόνιστη κόμη των κλαδιών του. Τα φύλλα του είναι βελονοειδή και άκαμπτα και παραμένουν στο δέντρο από 3 ως 6 χρόνια. Δεν χρειάζεται πολύ νερό για να αναπτυχθεί, ούτε έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις από το έδαφος. Χρειάζεται εδάφη με καλή αποστράγγιση και ηλιόλουστες τοποθεσίες. Αναπτύσσεται καλά ακόμα και σε ασβεστώδη εδάφη. Το νεαρό δέντρο (ύψους 50-60 εκ.) φυτεύεται στην οριστική του θέση το φθινόπωρο ή την άνοιξη.
Κέδρους συναντάμε συχνά σε ελατοδάση, διότι οι κέδροι αρχικά παρέχουν τη σκιά που απαιτούν τα έλατα για να μεγαλώσουν κατά τα πρώτα στάδια της ζωής τους. Το ξύλο του κέδρου είναι εντελώς άοσμο, (μόνο όταν καίγεται δίνει ένα άρωμα), για το λόγο αυτό θεωρείται η ιδανική πρώτη ύλη για την κατασκευή πουροθηκών, ώστε τα πούρα να διατηρούν ακέραιο το άρωμά τους.

Διάφορα είδη:
Κέδρος της Κύπρου


Κέδρος της Κρήτης


Κέδρος των Ιμαλαϊων (είναι το εθνικό δένδρο του Πακιστάν)


Κέδρος του Λιβάνου (ένας πράσινος κέδρος εμφανίζεται τόσο στη σημαία, όσο και στο εθνόσημο του Λιβάνου)


Κέδρος του Άτλαντα.

Τα διαβάζουν πολλοί