English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

31.8.12

Η συγχώρηση - Μια αληθινή ιστορία

Πριν πολλά χρόνια και μετά την λήξη του εμφυλίου σπαραγμού και του αδελφοκτόνου πολέμου, σε κάποιο χωριό, έγινε ένας φόνος, για πολιτικούς μάλλον λόγους και εξαιτίας του μεγάλου φανατισμού, που επικρατούσε εκείνη την εποχή. Κατηγορήθηκε, λοιπόν, κάποιος χωριανός, ο Πέτρος Γ. και με τις μαρτυρίες πέντε συγχωριανών του δικάστηκε και καταδικάστηκε σε 30 χρόνια φυλάκιση. Ο κατηγορούμενος όμως ισχυρίζετο συνεχώς ότι ήτο αθώος. Κλείσθηκε σε αγροτικές φυλακές, αλλά μέρα-νύχτα διαλαλούσε και μονολογούσε ότι ήτο αθώος. Σ' αυτές τις φυλακές πήγαινε μια φορά τον μήνα ένας ευλαβέστατος ιερεύς και λειτουργούσε στο εκκλησάκι που υπήρχε και κατόπιν εδέχετο για εξομολόγηση όσους εκ των φυλακισμένων το επιθυμούσαν. Ύστερα από 5-6 μήνες, πήγε και ο εν λόγω χωριανός στον ευλαβή εκείνον ιερέα και εξομολόγο, και ενώπιον του Αγίου Θεού και μπροστά στο πετραχήλι του Πνευματικού, βεβαίωνε με όρκους ότι ήταν αθώος.

Από τότε που εξομολογήθηκε μέσα στις φυλακές ο Πέτρος Γ., άλλαξε τελείως διαγωγή και έγινε ο άνθρωπος της προσευχής και της μελέτης του Ευαγγελίου, που του δώρησε εκείνος ο καλός ιερεύς. Μέσα σ' έναν χρόνο αλλοιώθηκε τόσο πολύ, που όλοι οι συγκρατούμενοί του και βαρυποινίτες άρχισαν να τον σέβωνται και να του φέρωνται φιλικά. Και με την Χάρι και τον φωτισμό του Θεού γρήγορα πείσθηκε ο ευλαβής ιερεύς για την αθωώτητά του, ώστε του επέτρεπε να κοινωνή κάθε φορά που λειτουργούσε στις φυλακές.

Η πιο όμορφη του κήπου, η πιο γοητευτική της βεράντας, η πιο τσαχπίνα του μπαλκονιού, είναι η... ΚΑΜΕΛΙΑ!

Προέλευση και περιγραφή
Αυτό το υπέροχο θαμνώδες φυτό, το οποίο περιβάλλεται με γυαλιστερό βαθυπράσινο φύλλωμα, είναι ιθαγενές της Ιαπωνίας και της Κίνας. Το γένος της καμέλιας πήρε το όνομά του από τον George Kamel, έναν Ιησουΐτη ιεραπόστολο, ο οποίος ταξίδεψε στην Ασία και μελέτησε την χλωρίδα των Φιλιππίνων. Οι κόκκινες καμέλιες συμβολίζουν τα ψυχικά χαρίσματα και τα λευκά μπουμπούκια τη χάρη. Από το 1200 π.Χ. στόλιζαν τους Κορεάτικους γάμους για να συμβολίσουν μακροβιότητα και πίστη. Η καμέλια παράγει μεγάλα, κομψά άνθη σε σχήμα τριαντάφυλλου, με χρωματική κλίμακα από λευκό μέχρι λαμπερό κόκκινο. Τα λουλούδια εμφανίζονται σε μεγάλη ποικιλία σχημάτων και μεγεθών. Τα άνθη είναι εντυπωσιακά, αλλά το ίδιο είναι και τα σκουροπράσινα λαμπερά φύλλα της που διαρκούν όλο το χρόνο. Είναι βραδείας ανάπτυξης, αλλά μπορεί να φθάσει μέχρι και έξι μέτρα ύψος.

Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες διαθέσιμες για κήπους, οι οποίες προέρχονται κυρίως από τέσσερα είδη: Camellia japonica, Camellia sasanqua, Camellia reticulata, και Camellia saluenensis. Πέρισσότερο γνωστή είναι η Καμέλια η Ιαπωνική (Camellia japonica). Όλες οι ποικιλίες έχουν λουλούδια μονά ή διπλά και σε χρώματα κόκκινο, ροζ απαλό, ροζ σκούρο και λευκό. Πάνω από ...

Οικογενειακό λουλούδι, το αγαπάμε, μας συντροφεύει σε πολλές αναμνήσεις της ζωής μας, είναι το... ΓΕΡΑΝΙ! (ή αλλιώς μολόχα)

Προέλευση – Περιγραφή
Οι περισσότεροι από εμάς θεωρούμε το γεράνι ως ένα από τα φυτά που είναι σήμα κατατεθέν της Ελλάδας και της Μεσογείου γενικότερα. Το γεράνι προέρχεται από τη Νότιο Αφρική καθώς όμως οι συνθήκες στη χώρα μας είναι ιδανικές έγινε ένα από τα πιο χαρακτηριστικά φυτά της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου.

Το όνομά τους πάντως είναι ελληνικό και προέρχεται από τη λέξη γερανός γιατί το σχήμα τους μοιάζει με γερανό. Τα γεράνια είναι μεγάλη οικογένεια και συνήθως στη χώρα μας το όνομα γεράνι το δίνουμε στο φυτό που λέγεται αλλιώς μολόχα. Το ίδιο όνομα έχει και η άγρια μολόχα που είναι αυτοφυής στην Ελλάδα. Στα γεράνια όμως ανήκουν και τα πελαργόνια ή μαυρομάτες όπως και οι βαμβακούλες ή μαστιχιές που είναι τα κρεμαστά ή έρποντα γεράνια.

Περιποίηση – Φροντίδα
Πρόκειται για ένα από τα πιο εύκολα φυτά και πραγματικά δεν απαιτεί καμία ιδιαίτερη φροντίδα. Υπάρχουν πια αμέτρητες ποικιλίες γερανιών, πολλές από τις οποίες δημιούργησε ο άνθρωπος, με διαφορετικά χρώματα λουλουδιών, δίχρωμα μερικές φορές, σε νάνες ή ψηλές μορφές, ή ακόμα και με αρωματικά λουλούδια.

Στις διαδρομές του Ολύμπου!

Μπορεί ο Όλυμπος κι ο Κίσσαβος να μαλώνανε σύμφωνα με την παράδοση, αλλά κρυφά μέσα μας όλοι ξέρουμε ποιος βγήκε νικητής. Με υψόμετρο που βλέπει όλη την υπόλοιπη Ελλάδα αφ’ υψηλού, με μονίμως χιονισμένες κορυφές και φαράγγια που κόβουν την ανάσα, με κατάφυτες πλαγιές, με μικρά παραδεισένια χωριουδάκια.
Ένας γίγαντας…

Η κανέλα πρωταθλήτρια κατά του διαβήτη τύπου ΙΙ

«Πρωταθλήτρια» στον αγώνα των φυσικών συστατικών κατά του διαβήτη τύπου ΙΙ αναδείχθηκε η κανέλα, σύμφωνα με ειδική έρευνα αμερικανών επιστημόνων, οι οποίοι αναζήτησαν το καλύτερο φυσικό αντίδοτο στην τεχνητή ινσουλίνη.

- Μπορεί να αυξήσει το μεταβολισμό της γλυκόζης, ο οποίος βελτιώνει τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

- Βρέθηκε πως έχει ιδιότητες που μιμούνται τη δράση της ινσουλίνης και μελετάται το δραστικό συστατικό της για χρήση αντικατάστασης της ινσουλίνης.

- Μειώνει το αίσθημα πείνας και βοηθά στην απότομη αύξηση σακχάρου στο αίμα που λαμβάνει χώρα μετά το γεύμα και ...

30.8.12

Λίμνες Χειμαδίτιδα και Ζάζαρη!

Στον βορειοδυτικότερο νομό της χώρας μας, αυτόν της Φλώρινας, γνωστό για τα πολύτιμα υγροτοπικά και δασικά οικοσυστήματά του, όπως ο Εθνικός Δρυμός Πρεσπών, δύο λίμνες, όχι τόσο γνωστές στο ευρύ κοινό αλλά επίσης σημαντικές, η Χειμαδίτιδα και η Ζάζαρη, συμπληρώνουν τον φυσικό του πλούτο...

Ο Θεός απαιτεί από μας να του προσφέρουμε την καρδιά μας


Όταν προσευχόμαστε, πρέπει την καρδιά μας να την υποτάσσουμε ολοσχερώς στη θέλησή μας, να τη στρέφουμε στο Θεό.
Δεν πρέπει να ’ναι ψυχρή, πονηρή, ανειλικρινής, διπρόσωπη. Αλλιώς τί αξία θα ’χουν οι προσευχές μας ή η προετοιμασία μας για τη θεία μετάληψη; Μας είναι χρήσιμο κι ωφέλιμο ν’ ακούσουμε τη φωνή της οργής του Θεού: «Εγγίζει μοι ο λαός ούτος τω στόματι αυτών και τοις χείλεσί με τιμά, η δε καρδία αυτών πόρρω απέχει απ’ εμού» (Ματθ. ιε’ 8). Γι’ αυτό ας μη στεκόμαστε στην εκκλησία σε κατάσταση πνευματικής αδράνειας, αλλά να κάνουμε το πνεύμα μας ζωντανό, να καίει μέσα μας, ν’ ασχολείται με τη νοερά εργασία. Ακόμα κι οι άνθρωποι δεν εκτιμούν τις υπηρεσίες που τους προσφέρουμε ψυχρά, βαρετά, από συνήθεια. Κι ο Θεός απαιτεί από μας να του προσφέρουμε την καρδιά μας. «Δος μοι, υιέ, σην καρδίαν» (Παρ. κγ’26).
Η καρδιά είναι το πιο βασικό όργανο του ανθρώπου, είναι η ζωή του. Είναι ...

Αυτά είναι τα 5 αντικαρκινικά μπαχαρικά

Τα μπαχαρικά θεωρούνται και αντικαρκινικά, στα πλαίσια μιας διατροφής πλούσιας σε λαχανικά και φρούτα,  συμβάλλοντας στην άμυνα του οργανισμού, ειδικά στους καπνιστές. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι στην Ινδία, χώρα με τη μεγαλύτερη κατανάλωση μπαχαρικών στον κόσμο,  παρατηρούνται τα χαμηλότερα ποσοστά καρκίνου του παχέος εντέρου και του προστάτη, καθώς και καρδιοαγγειακών νοσημάτων. Μάλιστα, διαπιστώθηκε ότι οι Ινδοί που μετανάστευσαν σε άλλες χώρες και άλλαξαν τις διατροφικές τους συνήθειες, άρχισαν να προσβάλλονται από νοσήματα των νέων τους πατρίδων. 

29.8.12

Βίος καί πολιτεία τοῦ ἁγίου Ἀλεξάνδρου πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως

Τόν ἅγιο Ἀλέξανδρο, πατριάρχη Κωνσταντι­νουπόλεως, τόν συναντοῦμε πρώτη φορά στίς ἱστορικές πηγές κατά τήν Α΄ Οἰκουμενική Σύ­νοδο, ἡ ὁποία συγκλήθηκε ἀπό τόν Μέγα Κων­σταντίνο στή Νίκαια τῆς Βιθυνίας τό 325. Ὁ ἅγιος Ἀλέξανδρος, «ἀνήρ θεοφιλής», ἦταν τότε πρεσβύτερος στό ἀξίωμα καί εἶχε ἡλικία ὁπωσ­δήποτε μεγαλύτερη τῶν 70 ἄν ὄχι τῶν 80, ἐτῶν. Τόν ἐπισκοπικό θρόνο τοῦ Βυζαντίου κατεῖχε ὁ ἅγιος Μητροφάνης, ὁ ὁποῖος ἐπειδή ἦταν ὑπέρ­γηρος καί ἀσθενής δέν ἔλαβε μέρος στή Σύνοδο, ἀλλά ἔστειλε ἀντιπρόσωπο τόν «συμπρεσβύτερό του» ἅγιο Ἀλέξανδρο, πού εἶχε ἀπό πολλῶν ἐτῶν βοηθό καί συνεργάτη στό ἔργο του.

1. Τά πρῶτα χρόνια
Ὁ ἅγιος Ἀλέξανδρος γεννήθηκε περί τό 240. Ὡς ἐκ τούτου, ἔζησε σέ παιδική ἤ νεανική ἡλικία τούς τελευταίους μεγάλους διωγμούς κατά τῆς Ἐκκλησίας ἀπό τούς αὐτοκράτορες Δέκιο (250) καί Βαλεριανό (257-260) καί σέ ὥριμη ἡλικία τούς διωγμούς τοῦ Διοκλητιανοῦ (303-305) καί τοῦ Γαλέριου Μαξιμιανοῦ (305-311).

Τά χαρίσματα καί ἡ εὐσέβεια τοῦ ἁγίου ἀνεδείχθηκαν κατά τή διάρκεια τῶν ἐργασιῶν τῆς Α΄ Οἰκουμενικῆς Συνόδου καί γενικότερα στόν ...

Η προσευχή των σκουπιδιών

Ήταν το βράδυ της παραμονής. Ζεστή νύχτα φτιαγμένη από Αύγουστο, αγωνία, απορία, φόβο και ικεσία. Στις εκκλησιές του εόρτιου της Παρθένου εσπερινού, αυτό που λένε "πλήθη λαού" φέτος όμως αλλιώς...

"Amphitheatrum Flavium" ή αλλιώς.. Κολοσσαίο. Μια βιομηχανία θανάτου.

Το Κολοσσαίο είναι ρωμαϊκό μνημείο - σήμα κατατεθέν της Ρώμης (Ιταλία).
Να ξεκινήσουμε όμως με μια (ιστορικά τεκμηριωμένη) πληροφορία, που ελάχιστοι γνωρίζουν...
«Κολοσσαίο» είναι το σατανικό όνομα που δόθηκε στο μνημείο κατά τον Μεσαίωνα, διότι ήταν έδρα σεχτών που λάτρευαν τον Σατανά. Έτσι εξηγείται και για ποιο λόγο σφαγιάστηκαν χιλιάδες Χριστιανοί απο τους ρωμαίους σε αυτό το "μνημείο".
Ο πάπας Βενεδίκτος ΙΔ’ έβαλε να εξορκίσουν το Κολοσσαίο, το διακήρυξε ως ιερό τόπο (σαν πράξη ευσέβειας προς το μαρτύριο των πρώτων χριστιανών) και το αφιέρωσε στη μνήμη των παθών του Χριστού.

Το αυθεντικό όνομα του Κολοσσαίου, είναι Amphitheatrum Flavium (αμφιθέατρο των Φλαβίων), από το όνομα της δυναστείας των αυτοκρατόρων που το έκτισαν.

Πως να κάνετε σωστή επιλογή θαλασσινών για το πιάτο σας

Χαρακτηριστικά φρέσκων ψαριών
Οσμή (διαπιστώνεται καλύτερα στο στόμα, στην κοιλιά και στα βράγχια): Τα νωπά (φρέσκα) ψάρια έχουν ελαφρά ευχάριστη οσμή, χαρακτηριστική των φυκιών της θάλασσας.

Εξωτερικό όψη: Η επιφάνεια του σώματος είναι γυαλιστερή με μεταλλικές αποχρώσεις. Η στιλπνότητα εξαφανίζεται νωρίς μετά την αλίευση, το σώμα καλύπτεται από λεπτή γλοιώδη ουσία διαυγή και με οσμή φυσιολογική.

Σώμα: Στο στάδιο της νεκρικής ακαμψίας (10 λεπτά ως λίμες ώρες, ανάλογα με το μέγεθος, τον τρόπο αλιείας και τη θερμοκρασία) το σώμα είναι δύσκαμπτο, η σάρκα συμπαγής και ...

Η αξία των ψαριών

ΨΑΡΙ ΚΑΙ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΕΣ 

Η κύρια διαφοροποίηση ψαριών και κρέατος συνίσταται στην ποιότητα λίπους τους.
Συγκεκριμένα, το λίπος του κρέατος είναι κυρίως κορεσμένο και σχετίζεται με υπερλιπιδαιμίες, υπέρταση, διαβήτη και παχυσαρκία, ενώ το λίπος του ψαριού είναι πολυακόρεστο, προεξαρχόντων των ω-3 λιπαρών οξέων. Τεράστιο ενδιαφέρον έχει προξενηθεί τα τελευταία χρόνια από τα ...

Βασιλικός στη γλάστρα: Όσα πρέπει να ξέρεις για να τονε καμαρώνεις!

Από την πατρίδα του την Ινδία (όπου θεωρείται ιερό φυτό αφιερωμένο στον Κρίσνα και τον Βισνού) τον έφερε στη χώρα μας ο Μέγας Αλέξανδρος ως φυτό του βασιλιά. Δεν είχε όμως καλή τύχη στην αρχή. Οι αρχαίοι ημών πρόγονοι δεν του έτρεφαν εκτίμηση, καθώς πίστευαν ότι οι σκορπιοί προτιμούσαν να φωλιάζουν κάτω από τις γλάστρες που τον φιλοξενούσαν και ότι η έντονη μυρωδιά του ήταν είδος κατάρας. Τον θεωρούσαν λοιπόν σημάδι θανάτου.
Αντίθετα οι Ρωμαίοι τον χρησιμοποιούσαν ως ερωτικό φίλτρο, σημάδι αγάπης και φυλακτό. Οι Αιγύπτιοι τον έβαζαν μαζί με άλλα φυτά στις ταριχεύσεις, ενώ οι Γαλάτες σε τελετές εξαγνισμού μαζί με νερό πηγής.

Σήμερα πάντως στην Ελλάδα έχουμε τον βασιλικό σε περίοπτη θέση, αφού θεωρείται φυσικό απωθητικό των κουνουπιών και αρωματικό βότανο που κάνει γευστικά θαύματα στην κουζίνα. Μάλιστα τον θαυμάζουμε τόσο πολύ για την εμφάνισή του, ώστε τον χρησιμοποιούμε και στον στίχο του παραδοσιακού γαμήλιου τραγουδιού: ...

Ἀποτομὴ Κεφαλῆς Ἰωάννου Προδρόμου, 29η Αυγούστου.

«Οὐκ ἐξεστὶ σοι ἔχειν, τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου». Δὲν σοῦ ἐπιτρέπεται ἀπὸ τὸ νόμο τοῦ Θεοῦ νὰ ἔχεις τὴν γυναῖκα τοῦ ἀδελφοῦ σου, ὁ ὁποῖος ζεῖ ἀκόμα. Λόγια τοῦ Τιμίου Προδρόμου, ποὺ ἀποτελοῦσαν μαχαιριὲς στὶς διεφθαρμένες συνειδήσεις τοῦ βασιλιὰ Ἡρώδη Ἀντίπα καὶ τῆς ...

28.8.12

«Θέλω να με φωνάζετε. Θέλω να με επικαλείσθε. Και ’γω ακούω και έρχομαι». Υπεραγία Θεοτόκε βοήθησέ με

Μια προσωπική μαρτυρία της αείμνηστης γερόντισσας Μακρίνας, μοναχής από την Πορταριά του Βόλου, που την διηγείτο τακτικά.

Μια νεαρά σχετικώς κυρία, είχε υποστεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο με αποτέλεσμα να παραλύσει τελείως από τη μέση και κάτω και ελαφρά από τη δεξιά της πλευρά. Το μυαλό της, όμως, και η ομιλία της δεν πειράχτηκαν καθόλου… Από τη γερόντισσα Μακρίνα, αυτή η συγκεκριμένη κυρία είχε μάθει, πριν από τέσσερα – πέντε χρόνια, την ευχή και επικαλείτο συνεχώς, όχι μόνο το όνομα του Κυρίου μας Ιησού Χριστού, αλλά και της Υπεραγίας Θεοτόκου. Έτσι, κατάκοιτη και ακίνητη, όπως ήταν, με το ελεύθερο αριστερό της χέρι, έκαμε συνέχεια κομποσχοίνι στο όνομα της Παναγίας, λέγοντας και φωνάζοντας με πόνο και θέρμη «Υπεραγία Θεοτόκε, βοήθει μοι». «Υπεραγία Θεοτόκε, σώσον με». «Παναγία μου, σώσε με, είμαι αμαρτωλή».

Ύστερα από αρκετές ημέρες συνεχών επικλήσεων, ω του θαύματος θα ανακράζαμε όλοι μαζί, παρουσιάστηκε ένα βράδυ την ώρα που ήτο ξυπνητή, και απευθυνόταν προς την Παναγία με το κομποσχοινάκι της, παρουσιάστηκε Εκείνη ολόλαμπρη μπροστά της. Φωτεινή σαν τον ήλιο. Και είχε τέτοια ομορφιά που θαμπώθηκε, όχι μόνον από την ...

Όλη η αλήθεια για το μέλι με κανέλα..

Έχει διαπιστωθεί ότι ένα μίγμα του μελιού και κανέλας θεραπεύει τις περισσότερες ασθένειες. Οι επιστήμονες σήμερα δέχονται επίσης, το μέλι ως «RamBan» (πολύ αποτελεσματικό) φάρμακο για όλα τα είδη ασθενειών. Το μέλι μπορεί να χρησιμοποιηθεί χωρίς παρενέργειες σε κάθε είδους ασθένειες.

Αν και το μέλι είναι γλυκό, εάν ληφθεί στη σωστή δοσολογία ως φάρμακο, αυτό δεν βλάπτει ακόμα και τους διαβητικούς ασθενείς. Το World News, ένα περιοδικό στον Καναδά, στην έκδοσή του με ημερομηνία 17 Ιανουαρίου 1995, έχει δώσει τον ακόλουθο κατάλογο των ασθενειών που μπορεί να ...

Η ντοματιά του Θεού

Όταν έκανα την συνειδητή στροφή προς την πίστη μας πριν 6-7 χρόνια, μετά την πρώτη περίοδο της τζάμπα χάρης το ταγκαλάκι με ταλαιπώρησε με το άγχος ότι άμεσα θα γίνουν τα...
ελληνοτουρκικά, πως θα πεινάσουμε κι άλλες παγίδες.

Χώρια τα μακαρόνια και τις κονσέρβες που πήρα, έβαλα έναν μπαξέ με ντομάτες, πιπεριές και άλλα ζαρζαβάτια. Νά 'σου σπόροι, μεταφυτεύσεις, θερμοκήπια, πότισμα, κλάδεμα, δέσιμο μην πάθουν τίποτε οι ντομάτες και πεθάνουμε της πείνας...

Στην άκρη του μπαξέ υπάρχει ένας δρόμος με κράσπεδο και στις δύο πλευρές. Μετά το πρώτο διάστημα με έκπληξη διαπίστωσα ότι σε κάποιο κενό απέναντι του μπαξέ, στην γωνία του κρασπέδου,σε ένα χώρο ίσο με ένα ...

27.8.12

"Τα ποιήματα της Μαργαρίτας" blog με ελληνική ποίηση

Η Φωτό Μου
Η Μαργαρίτα Παναγιωτοπούλου-Πόδα γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα,όπου και τελείωσε το εξατάξιο γυμνάσιο και έκανε τις πρώτες εγκύκλιες σπουδές της.Από μαθήτρια ασχολείται με τη λογοτεχνία και γράφει ποιήματα,που δημοσιεύονται σε στήλες διαφόρων έντυπων της εποχής.Μετά το γάμο της εγκαθίσταται στη Θεσσαλονίκη,όπου συνεχίζει τη συγγραφή λυρικών κυρίως ποιημάτων,παράλληλα με τις οικογενειακές τις υποχρεώσεις.Αρθρογραφεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά.Στα έργα της περιλαμβάνονται οι ποιητικές συλλογές:ΟΝΕΙΡΑ ΣΤΗ ΣΙΩΠΗ,ΧΩΡΙΣ ΑΝΤΙΛΟΓΟ κ ΠΕΡΙΠΛΑΝΗΣΕΙΣ.Είναι μέλος του Δ.Σ.της Ένωσης Βορείου Ελλάδος,μέλος του Συλλόγου Ελλήνων Λογοτεχνών,της Αμφικτυονίας Ελληνισμού και της Πανελλήνιας Εταιρίας Πολιτισμού Γραμμάτων και Τεχνών,από την οποία έλαβε και τιμητική διάκριση για το σύνολο του έργου της.Επίσης,βραβεύτηκε από τον Σύνδεσμο Εκδοτών βόρειας Ελλάδας με τιμητική πλακέτα δια την προσφορά της στα Ελληνικά γράμματα καθώς και με τιμητική διάκριση.Περιλαμβάνεται στην εγκυκλοπαίδεια των Βορειοελλαδιτών Λογοτεχνών και στο Λεξικό της Ελληνικής Διανόησης που εξέδωσε η Αμφικτυονία Ελληνισμού.

Για να το επισκεφτείτε πατήστε εδώ:

Τα ποιήματα της Μαργαρίτας


http://margaretpoems.blogspot.gr/

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

Το αρχαιολογικό μουσείο θεσσαλονίκης στεγάζεται από το 1962 σε κτήριο του αρχιτέκτονα Πάτροκλου Καραντινού και είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο νεότερης κληρονομιάς, καθώς αποτελεί ένα από τα πιο ...

Η ιστορία της Φανουρόπιτας

Η Φανουρόπιτα, είναι μια νηστίσιμη πίτα που φτιάχνεται στην μνήμη του Αγίου Φανουρίου την παραμονή της εορτής του, και προσφέρεται στους πιστούς ως ευλογία.

Σίγουρα είναι ένα έθιμο που ξεκίνησε από μια ευλαβική χειρονομία των πιστών (κυρίως από το γυναικείο φύλλο και το όνομα του έχει συνδεθεί με την εύρεση απολεσθέντων αντικειμένων αλλά και προσώπων) και δεν νομίζουμε ότι υποκρύπτει κάτι το αντικανονικό ή το άσχημο. Άλλωστε αν επρόκειτο για κάτι το οποίο αλλοίωνε την λατρευτική τάξη και ήταν αντίθετο με την εκκλησιαστική μας παράδοση, η εκκλησία είχε τον χρόνο και τον τρόπο να το διορθώσει και να το αποτρέψει.

Η παράδοση λέει ότι η Μητέρα του Αγίου Φανουρίου ήταν αμαρτωλή. Ήταν σκληρή, άπονη και αυστηρή με τους φτωχούς και τους συμπεριφερόταν πολύ σκληρά και απάνθρωπα. Μάλιστα για τον αμετανόητο χαρακτήρα της πήγε στην κόλαση. Προσπάθησε να τη σώσει ο γιος της, αλλά η κακία της δεν τον άφησε.

Αυτός λοιπόν είναι ο λόγος που οι νοικοκυρές φτιάχνουν την ημέρα αυτή γλυκές πίτες (Φανουρόπιτες) και αφού τις πάνε στην εκκλησία και ευλογηθούν τις μοιράζουν στη γειτονιά, με τη σύσταση να κάνουμε το Σταυρό μας και να ευχηθούμε να συγχωρεθεί η μάνα του Αγίου «Θεός σχωρεσ’ τη μάνα του Αγίου Φανουρίου». Την Φανουρόπιτα δεν την χαράσσουμε. Το πρώτο χάραγμα το κάνει ο Ιερέας στην εκκλησία, σχηματίζοντας ένα Σταυρό, όταν διαβάζει τις πίτες.

http://paterikos.blogspot.gr

Βίος Άγιου Φανούριου ὁ Μεγαλομάρτυρας ὁ Νεοφανής και η Ιερά Εικόνα του

Δεν γνωρίζουμε πολλά πράγματα για τον Άγιο Φανούριο, μόνο το όνομά του που ήταν γραμμένο πάνω στην εικόνα που βρέθηκε και οτι ήταν στρατιωτικός, όπως φανερώνει η στολή που φορά και μάλιστα κατά τους πρώτους αιώνες των μεγάλων διωγμών της Χριστιανοσύνης.
Ἔγινε γνωστὸς ἀπὸ τυχαῖα εὕρεση τῆς εἰκόνος του τὸν 14ο αἰώνα στὴν Ρόδο, ὅταν ...

26.8.12

Οι τρεις γυναίκες και η Ευτυχία

Ταξίδευαν τρεις γυναίκες και, ξαφνικά, βλέπουν μες στο δρόμο ένα μεγάλο λάκκο και ανακαλύπτουν πως μέσα βρίσκεται παγιδευμένη η Ευτυχία.
Τότε η πρώτη γυναίκα λέει: ...

Ο Χριστός είναι το Παν


Ο γέροντας Πορφύριος ένα βράδυ, στις 3 το πρωί, στο Ησυχαστήριο της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος μιλάει σε λίγα πνευματικά του παιδιά για την αγάπη του Χριστού:
“Λοιπόν, ζωή χωρίς Χριστό δεν είναι ζωή. Πάει, τελείωσε. Αν δε βλέπεις το Χριστό σε όλα σου τα έργα και τις σκέψεις, είσαι χωρίς Χριστό. Πώς το κατάλαβες; Θυμάμαι κι ένα τραγούδι. «Σύν Χριστώ πανταχού, φόβος ουδαμού». Το ‘χετε ακούσει; Έ; Το λένε τα παιδιά, δε το θυμάμαι.
Λοιπόν, έτσι πράγματι πρέπει να βλέπομαι το Χριστό. Είναι φίλος μας, είναι αδελφός μας, είναι ό,τι καλό και ωραίο. Είναι το Παν. Αλλά είναι φίλος και το φωνάζει:
«Σας έχω φίλους, βρε, δεν το καταλαβαίνετε; Είμαστε αδέλφια. Βρε εγώ δεν είμαι … δεν βαστάω την κόλαση στο χέρι, δεν σας φοβερίζω, σας αγαπάω. Σας θέλω να ...

25.8.12

Ο αλκοολικός μοναχός


Κάποτε στὸ Ἅγιον Ὅρος ἦταν ἕνας μοναχὸς ποὺ διέμενε στὶς Καρυές. Ἔπινε καθημερινὰ καὶ μεθοῦσε καὶ γινόταν αἰτία νὰ σκανδαλίζονται οἱ προσκυνητές. Κάποια στιγμὴ πέθανε καὶ ἀνακουφισμένοι κάποιοι πιστοὶ πῆγαν στὸν γέροντα Παΐσιο νὰ τοῦ ποῦν μὲ ἰδιαίτερη χαρὰ ὅτι ἐπιτέλους λύθηκε αὐτὸ τὸ τεράστιο πρόβλημα. Ὁ π. Παΐσιος τοὺς ἀπάντησε ὅτι γνώριζε γιὰ τὸ θάνατο τοῦ μοναχοῦ, ἀφοῦ εἶδε ὁλόκληρο τάγμα αγγέλων ποὺ ἦρθαν νὰ παραλάβουν τὴν ψυχή του. Οἱ προσκυνητὲς ἀπόρησαν καὶ διαμαρτυρήθηκαν καὶ κάποιοι προσπαθοῦσαν νὰ ἐξηγήσουν στὸν γέροντα Παΐσιο γιὰ ποιὸν ἀκριβῶς μιλοῦσαν, νομίζοντας ὅτι δὲν κατάλαβε ὁ γέροντας.
Ὁ γέροντας Παΐσιος τοὺς διηγήθηκε: «Ὁ συγκεκριμένος μοναχὸς γεννήθηκε στὴ Μ. Ἀσία, λίγο πρὶν τὴν καταστροφὴ ὅταν οἱ Τοῦρκοι μάζευαν ὅλα τὰ ἀγόρια. Γιὰ νὰ μὴν τὸ πάρουν ἀπὸ τοὺς γονεῖς του, αὐτοὶ τὸ ἔπαιρναν μαζί τους στὸ θερισμὸ καὶ γιὰ νὰ μὴν κλαίει, τοῦ ἔβαζαν λίγο ρακὶ στὸ γάλα γιὰ νὰ κοιμᾶται. Ὡς ἐκ τούτου μεγαλώνοντας ἔγινε ἀλκοολικός. Κάποια στιγμή και μετά από αποτρεπτικές απαντήσεις από διάφορους γιατρούς να μην κάνει οικογένεια, ανέβηκε στο Όρος και έγινε μοναχός. Ἐκεῖ βρῆκε γέροντα καὶ τοῦ εἶπε ὅτι εἶναι ἀλκοολικός. Τοῦ εἶπε ὁ γέροντας νὰ κάνει μετάνοιες καὶ προσευχὲς κάθε βράδυ καὶ νὰ παρακαλεῖ τὴν Παναγία νὰ τὸν βοηθήσει νὰ ...

Ταξίδι στις αναμνήσεις μας.. Παλιές παιδικές σειρές!


Γύρω-γύρω όλοι
Παιδική εκπομπή του 1988 με τραγούδια, παραμύθια και κουκλοθέατρο της συγγραφέως-παιδαγωγού Φρόσως Χατόγλου, που παιζόταν στην ΕΡΤ1, με παρουσιαστές τους Χρύσα Σπηλιώτη και Γιάννη Ζουγανέλη, ο οποίος είχε γράψει και τη μουσική. Η σκηνοθεσία ήταν της Μάχης Λιδωρικιώτη και τα κείμενα της Βίκυς Πάλμου. Συμμετείχαν οι: Γιώργος Γεωγλερής, Στέλιος Δρίβας, Ματίνα Καρρά, Μαίρη Μαυρομάτη, Γιάννης Νταλιάνης, Άκης Φλωρέντης 


Κάπου, κάπως, κάποτε
Τηλεοπτική σειρά 26 επεισοδίων του 1988, με μαριονέτες του Λάκη Αποστολίδη, που προβαλλόταν κάθε Τετάρτη από την ΕΡΤ2. Το πρώτο επεισόδιο προβλήθηκε στις 23 Μαρτίου 1988. Ήταν σε σκηνοθεσία του Γιώργου Κολόζη και σενάριο του Δημήτρη Ραβάνη. Ακουγόντουσαν οι ηθοποιοί: Νίκος Βασταρδής, Ματίνα Καρρά, Γιώργος Γεωγλερής, Ανθή Ανδρεοπούλου, Κώστας Φραγκιαδάκης, Ζωζώ Ζάρπα, Τζένη Τσέκου, Απόστολος Σφακιανάκης. Η εκπομπή έπαιξε σε επανάληψη από την ΕΤ1 το 2010.

Έρχεται νέο φορολογικό σύστημα.. Αμερικάνικο..

Σύμφωνα με πληροφορίες, το νέο σύστημα προβλέπει πως από τα συνολικά εισοδήματα κάθε φορολογούμενου θα αφαιρούνται όλες οι δαπάνες, με εξαίρεση όσες αφορούν την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων και την αποπληρωμή λογαριασμών κοινής ωφέλειας.
Το «καθαρό» ποσό που θα προκύπτει θα φορολογείται με συντελεστές από 25% έως 45%. Επειδή όπως γίνεται αντιληπτό το φορολογητέο εισόδημα μετά την αφαίρεση των δαπανών θα είναι χαμηλότερο, αυξάνονται οι συντελεστές φορολόγησης, που σήμερα ξεκινούν από το 10% για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ.
Στο οικονομικό επιτελείο πιστεύουν πως ...

Το χειρόγραφο κείμενο του Γέροντος Παΐσιου που έδινε για ενημέρωση στους επισκέπτες

Η αγωνία του Γέροντος ήταν μεγάλη, γι΄αυτό και είχε γράψει ένα κείμενο, που έδινε για ενημέρωση στους επισκέπτες.

Το ελληνικό τσάι του βουνού καταπολεμά το Αλτσχάιμερ

“Το καλύτερο τσάι φυτρώνει στα ψηλά βουνά” λέει μια κινέζικη παροιμία. “Στα ελληνικά βουνά” προσθέτουν τώρα Γερμανοί επιστήμονες.

Ολοένα και περισσότερες έρευνες επισημαίνουν τις θαυματουργές ιδιότητες του ελληνικού τσαγιού του βουνού και τη συμβολή του στη μάχη εναντίον της ασθένειας Αλτσχάιμερ, η οποία προκαλεί εκφυλισμό των εγκεφαλικών κυττάρων.

Στην Ελλάδα έχουν καταγραφεί 160.000 ασθενείς της νόσου, στη Γερμανία 800.000, ενώ παγκοσμίως ο αριθμός των “θυμάτων” του Αλτσχάιμερ ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια.

Τα μελλοντικά σενάρια μόνο ως εφιαλτικά μπορούν να ...

24.8.12

Το ραγισμένο δοχείο

Μια γριά γυναίκα, Κινέζα, κουβαλούσε νερό με δύο μεγάλα δοχεία κρεμασμένα από τους ώμους της.
Το ένα δοχείο ήταν άψογο και μετέφερε πάντα όλη την ποσότητα νερού που έπαιρνε. Το άλλο είχε μια ρωγμή και στο τέλος της μακριάς διαδρομής από το ρυάκι στο σπίτι έφθανε μισοάδειο.
Έτσι για δύο ολόκληρα χρόνια η γριά κουβαλούσε καθημερινά μόνο ενάμισι δοχείο νερό στο σπίτι της.
Φυσικά το τέλειο δοχείο ένοιωθε υπερήφανο που εκπλήρωνε απόλυτα και τέλεια το σκοπό για τον οποίο είχε κατασκευαστεί. Το ραγισμένο δοχείο ήταν δυστυχισμένο, που μόλις και μετά βίας μετέφερε τα μισά από αυτά που έπρεπε, ένοιωθε ντροπή για την ατέλεια του. Ύστερα από δύο χρόνια δεν άντεχε πια την κατάσταση αυτή και αποφάσισε να μιλήσει στη γριά.
-Ντρέπομαι τόσο για τον εαυτό μου και θέλω να σου ζητήσω συγγνώμη!
-Μα γιατί; ρώτησε η γριά.
-Για ποιο λόγο νιώθεις ντροπή;
-Ε, να! Δύο χρόνια τώρα μεταφέρω μόνο το ...

Τα 7 οφέλη των φιστικιών Αιγίνης για την υγεία μας

Υγεία της Καρδιάς
Τα κελυφωτά φιστίκια έχουν αποδειχθεί ότι μειώνουν την LDL («κακή») χοληστερόλη και αυξάνουν την καλή χοληστερόλη HDL μετά από σύντομο χρονικό διάστημα τακτικής κατανάλωσης. Υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες Α και Ε, για την καταπολέμηση της φλεγμονής, την προστασία των αιμοφόρων αγγείων και τη μείωση του κινδύνου των καρδιακών παθήσεων. Ακόμη και μια μέτρια πρόσληψη των φιστικιών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα της λουτεΐνης, ένα αντιοξειδωτικό γνωστό για την προστασία από ...

Σταφύλι το "θαυματουργόν"

Πρόκειται για ένα ιδιαίτερα θρεπτικό φρούτο που προσφέρεται σε ποικιλία χρωμάτων και γεύσεων. Συλλέγεται κατά την τελική φάση της αμπελοκομίας (τρύγος) οπότε το βρίσκουμε τους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο. Ως καρπός είναι γνωστός από την αρχαιότητα: παραστάσεις σε τοίχους που απεικονίζουν ανθρώπους να καλλιεργούν αμπέλια και να μαζεύουν σταφύλια χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού (2.500π.Χ.!). Από διάφορα ευρήματα εικάζεται ότι ...

23.8.12

Μήνυμα ελπίδας

Η περίπτωση του καρδιοχειρουργού καθηγητή Αυξεντίου Καλαγκού, της καρδιοχειρουργικής του Πανεπιστημίου της Γενεύης, αποτελεί ένα μήνυμα ελπίδας μέσα στην κατάξερη από ανθρωπιά εποχή μας. Ο Καλαγκός κατάγεται από την ΚΠολη κι έχει χειρουργήσει τα τελευταία δέκα χρόνια πάνω από 10.000 παιδιά ως επί το πλείστον από φτωχές χώρες.
Σε κάποια συνέντευξη (« Καθημερινή, 8.2.2012) του λέγει: « Μοναδική μου ανταμοιβή είναι το χαμόγελο των παιδιών που έχω σώσει και χαρά των οικογενειών τους. Ο πατέρας μου, ...

«Μέσα στην καρδιά μου θα βρείτε το Χριστό»


Κάποιο αγοράκι μπήκε επειγόντως στις Πρώτες Βοήθειες ενός νοσοκομείου. Ύστερα από επείγουσες εξετάσεις, ο γιατρός αποφάνθηκε τα εξής: «Θα ανοίξω την καρδιά σου…»
Το αγοράκι τον διέκοψε απότομα: «Μέσα στην καρδιά μου θα βρείτε το Χριστό»
Ο χειρουργός τον κοίταξε περίεργα και καθώς δεν πίστευε, σούφρωσε τα φρύδια του και του είπε:
«Θα ανοίξω την καρδούλα σου για να διαπιστώσω τις βλάβες που σου προκάλεσε η αρρώστια σου…»
«Ναι, αλλά όταν ανοίξετε την καρδιά μου, θα βρείτε το Χριστό.»
Ο γιατρός έριξε ένα βλέμμα περίεργο προς τους γονείς του που κάθονταν ήρεμοι πλάι του και συνέχισε: «Όταν διαπιστώσω τις βλάβες, θα κλείσω την καρδιά και το στήθος σου και θα αποφασίσω τι θα κάνω.»
«Σύμφωνοι, αλλά θα βρείτε το Χριστό μέσα στην καρδιά μου. Η Αγία Γραφή λέει, πως ο Χριστός κατοικεί εκεί μέσα. Όλοι οι εκκλησιαστικοί ύμνοι λένε, πως  ...

21.8.12

Λόγος περί Μοναξιάς…

Τις περισσότερες φορές ζώντας μέσα στην μοναξιά και την απόρριψη, στην ερήμωση και στην λησμονιά της ανθρώπινης παρουσίας, στρέφουμε την οργή μας σε εκείνους που μας εγκατέλειψαν. Στην αδιαφορία της κοινωνίας. Στην αναλγησία και την σκληροκαρδία των ανθρώπων. Αυτή είναι η εύκολη λύση. Να επιλέγουμε την αναζήτηση ευθυνών έξω από εμάς. Στους άλλους. Άλλωστε πάντα φταίνε οι άλλοι. Η κακή κοινωνία. Οι εποχές και οι άνθρωποι που άλλαξαν.
Άλλοτε φοράμε το κουστούμι του θύματος, και ανεβαίνοντας στο σανίδι της ψυχής, υποδυόμαστε τον ρόλο του μεγάλου αδικημένου. Εκείνου που πάντα αδικείται. Που αγαπάει αλλά δεν αγαπιέται. Που προσφέρει ανιδιοτελώς ενώ πάντες τον εκμεταλλεύονται. Που σταυρώνεται για τους άλλους την στιγμή όπου άπαντες του προσφέρουν χολή και όξος. Και το παιγνίδι του ψυχισμού μας δεν έχει τέλος. Γιατί όλα αυτό δεν είναι τίποτε άλλο παρά ένα άρρωστο παιχνιδάκι, ενός μωρού που δεν θήλασε σε στήθη αγάπης, όταν έπρεπε και όσο έπρεπε.
Ωστόσο όποια κι αν είναι η αιτία που ο ...

19.8.12

Οι πιο παράξενες και πρωτότυπες τούρτες γάμου!

Οι πιο παράξενες και πρωτότυπες τούρτες γενεθλίων! (Μέρος 2ο)

Blank and Jones-After Love

Οι πιο παράξενες και πρωτότυπες τούρτες γενεθλίων! (Μέρος 1ο)

Ο Χριστός ευλογεί τα παιδιά

Μια ευλογημένη στι­γμή. Είναι ή στιγμή πού ευλο­γεί τα παιδιά ό Χριστός. Ή σκηνή πού περιγράφεται είναι ένα χαριτωμένο επεισόδιο. Να δούμε το κεί­μενο τού Ευαγγελίου: ...

18.8.12

Ο αγώνας για τις ενεργειακές πηγές μπορεί σύντομα να αντικατασταθεί από τη μάχη για το νερό

Kάθε οργανωμένη πολιτεία έχει χρέος να προετοιμάζεται για όσα μέλλει να συμβούν. Άλλο το ότι, εμείς ακολουθούμε τα γεγονότα πάντα ασθμαίνοντας, πιστοί στην άποψη του Θηβαίου Αρχία, που μας άφησε την φράση «ες αύριον τα σπουδαία». Δεν διάβασε την επιστολή που του έστειλε φίλος του, επειδή διασκέδαζε, με την οποία τον προειδοποιούσε ότι εκείνο το βράδυ σχεδίαζαν να τον σκοτώσουν και πρόφερε την παραπάνω φράση. Τα «σπουδαία» όμως δεν ήταν για την «αύριον», αφού πράγματι εκείνο το βράδυ τον σκότωσαν.
Αφορμή για το σημερινό σημείωμα πήρα από δημοσίευμα σύμφωνα με το οποίο το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας ετοιμάζει σχέδιο δράσης σε περίπτωση παγκόσμιας έλλειψης πόσιμου νερού, την έλλειψη του οποίου ήδη ...

Κινούμενες εικόνες! (μέρος 5ο)

funny gifs

"Αγνή Παρθένε Δέσποινα" Ύμνος που συνέθεσε ο Άγιος Νεκτάριος ( + video )

Αγνή Παρθένε Δέσποινα, άχραντε Θεοτόκε,
Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε.
Παρθένε μήτηρ άνασσα, πανέδροσέ τε πόκε,
Χαίρε Νύμφη ανύμφευτε.

17.8.12

Ο πύργος της Πίζας / Torre di Pisa

Ο 800 ετών Πύργος της Πίζας (Torre di Pisa), είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικά μνημεία της Ιταλίας και είναι το λεγόμενο στα ιταλικά "καμπανίλε" καμπαναριό! Αποτελεί δηλαδή το ...

Μία διαφορετική Αθήνα

Μπορεί η Αθήνα σαν πόλη να έχει τη φήμη της έντονης ζωής, της κίνησης και της φασαρίας ωστόσο οι λόφοι της και τα ανεξερεύνητα μονοπάτια τους μπορούν να εντυπωσιάσουν ακόμη και τους πιο δύσκολους επισκέπτες. Μία βόλτα αρκεί να καταρρίψει το μύθο ότι η Αθήνα δεν έχει πράσινο. Εξοπλιστείτε λοιπόν με άνετα παπούτσια και ανακαλύψτε μία άλλη «πράσινη» και ήσυχη πόλη. Αν υπήρχε βραβείο για την ωραιότερη θέα της Αθήνας, ο Λυκαβηττός θα ήταν ο αδιαφιλονίκητος νικητής του. Δεν υπάρχει ερωτευμένος Αθηναίος που να μην έχει χαζέψει από την κορυφή του τα φώτα της πόλης μερικές ώρες πριν ξημερώσει, όπως δεν υπάρχει και μουσικόφιλος που να μην έχει ανηφορίσει μέχρι το θεατράκι του για μια καλοκαιρινή συναυλία. Ο αγαπημένος προορισμός των ...

Τα 17 αιωνόβια δέντρα στην οροφή του μικρού ναού της Αγίας Θεοδώρας

Στέκονται εκεί, σταθερά και προκαλούν τον θαυμασμό του επισκέπτη αλλά και τις συζητήσεις επιστημόνων που δεν μπορούν εύκολα να εξηγήσουν πως μπορούν δεκαεπτά ολόκληρα αιωνόβια δέντρα να στηρίζονται στη στέγη ενός μικρού ναού του 10ου αιώνα.
Το αξιοπερίεργο αυτό θέαμα μπορεί να αντικρίσει ο επισκέπτης της μικρής εκκλησίας της Αγίας Θεοδώρας που βρίσκεται στα σύνορα της Μεσσηνίας με την Αρκαδία.
Πρόκειται για ένα παγκόσμιο θρησκευτικό μνημείο, αλλά κι ένα θαύμα.
Ο τοπικός θρύλος αναφέρει ότι: ...

16.8.12

Τα πρώτα παπούτσια του παιδιού σας!

Το μωράκι σας άρχισε να περπατάει; Βοηθήστε το να σταθεροποιήσει τα βήματά του με τα κατάλληλα παπούτσια την περίοδο, που μαθαίνει να βαδίζει. Να ξέρετε, ότι είναι πολύ σημαντικό τα παπούτσια να έχουν το σωστό μέγεθος, γιατί διαφορετικά ίσως το μικρό σας να σκοντάφτει συχνότερα ή να χρειαστεί περισσότερο χρόνο, για να τα καταφέρει με το περπάτημα.
Πώς θα διαλέξετε, όμως, τα πρώτα παπουτσάκια του μικρού σας; Πώς θα ξέρετε, ποια είναι τα κατάλληλα για αυτό; Είναι πραγματικά δύσκολο να καταφέρετε ένα νήπιο να δοκιμάσει ένα παπούτσι, χωρίς να κλωτσάει και είναι ακόμη δυσκολότερο να καταλάβετε, αν είναι στο νούμερό του. Ακολουθήστε, λοιπόν, τις οδηγίες μας και βρείτε τα παπούτσια, που θα είναι κατάλληλα από όλες τις απόψεις!
Πότε θα πάρετε τα πρώτα παπούτσια ...

Τα διαβάζουν πολλοί