English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

31.7.12

Φωτογραφίες για διακόσμηση βεράντας & μπαλκονιού!

Επειδή 1 φωτογραφία = 1000 λέξεις, ψάξαμε και βρήκαμε μερικές ενδιαφέρουσες φωτογραφίες, να δούμε κάποιες ιδέες & λύσεις στη διακόσμηση της βεράντας και του μπαλκονιού.

ΕΠΙΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΤΟ ΝΕΟ ΙΣΤΟΛΟΓΙΟ, ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ 57 ΑΓΙΟΥΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

Πριν 3 μέρες "γεννήθηκε" ένα ιστολόγιο αφιερωμένο στους 57 αη-Γιώργηδες της Ορθόδοξης Εκκλησίας!
http://www.agiosgeorgios57.blogspot.gr/ 
Επισκεφτείτε το ;-)

http://proskynitis.blogspot.gr

Κρύος ή ζεστός καφές το καλοκαίρι;

Η κατανάλωση καφέ αποτελεί καθημερινή συνήθεια των περισσοτέρων ανθρώπων. Το χειμώνα τον προτιμούν καυτό, το καλοκαίρι όμως οι περισσότεροι απολαμβάνουν παγωμένους καφέδες. Η πλειονότητα άλλωστε των Ελλήνων ονειρεύεται τις διακοπές τους σε μια παραλία, με το αγαπημένο του φραπέ ανά χείρας. Αλλά και τις άλλες ημέρες του καλοκαιριού πολλοί είναι αυτοί που καταναλώνουν καθημερινά παγωμένο καφέ, είτε στον χώρο εργασίας είτε σε στιγμές χαλάρωσης στο σπίτι.

30.7.12

1o Donation Film Festival

1o DONATION FILM FESTIVAL 01-15 Aυγούστου 2012.
Οι προβολές είναι ΕΛΕΥΘΕΡΕΣ για το κοινό.
Στους θερινούς Κινηματογράφους «Άνεσις», «Μελίνα» και «Μάρθα Καραγιάννη – πρώην Κατερίνα»)
Στην είσοδο και την έξοδο του κινηματογράφου θα υπάρχουν διαμορφωμένες κάλπες-κουμπαράδες που ο καθένας θα μπορεί να προσφέρει ό,τι θέλει -και φυσικά αν θέλει.

Σας παρουσιάζουμε μια σειρά από Ισπανόφωνες ταινίες που έχουν ξεχωρίσει (οι περισσότερες από αυτές σε πρεμιέρα σε Θερινούς κινηματογράφους), ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους από την Ελλάδα, πρεμιέρες και αφιερώματα.

Τί σημαίνει Donation Film Festival;
Συνήθως σε ένα  φεστιβάλ έχουμε συνηθίσει να αγοράζουμε ένα εισιτήριο συγκεκριμένης ανταλλακτικής αξίας και ...

Σας τσίμπησε τσούχτρα; διαβάστε τι πρέπει να κάνετε

Και ξαφνικά, εκεί που κολυμπούσατε αμέριμνοι στα γαλαζοπράσινα νερά, εκεί που απολαμβάνατε τις διακοπές σας στη θάλασσα, μακριά από το άγχος της καθημερινότητας, ένας αφόρητος πόνος, ένα κάψιμο, σαν πυρωμένο σίδερο, στο πόδι, ή στο χέρι, ή στην κοιλιά, σας επανέφερε στην πραγματικότητα. Τσούχτρα. Και τώρα τι κάνουμε;

Ολυμπιακοί Αγώνες / Olympic Games - Από την Ελλάδα σε όλον τον κόσμο / From Greece to worldwide

"Ολυμπιακοί Αγώνες/Olympic Games 1896-2004"
(Τέμπερα/Tempera, 31.5X42 εκ./cm, 2001) ...

Ο Σταυρός της Φλώρινας ( + video )

Σήμα κατατεθέν, από μακριά και πριν ο επισκέπτης μπει στην ακριτική πόλη της Φλώρινας και δή την νύχτα, θα δει έκπληκτος να ξεπροβάλλει πάνω από τον ουρανό της πόλης ένας φωτεινός Σταυρός που κεντρίζει το βλέμμα του επισκέπτη! Πλαισιωμένος από τα άστρα σαν εικόνισμα μας αγκαλιάζει καθε φορα που ο ήλιος παίρνει την καθοδική πορεία του και χάνεται στον ορίζοντα...

29.7.12

Αγίου Ανδρέου δια Χριστὀν σαλού (περί αντιχρίστου )

Είναι φανερόν ότι θα συγκεντρώσει πάλι ο Θεός τους Ισραηλίτας εις την Ιερουσαλήμ και θα τους ξαναδώσει όσα είχαν πρώτα. Και αυτό για να ανατρέψει την μέχρι τότε πρόφασή τους, ότι η απώλειά τους οφείλεται στον διασκορπισμό. Θα μπορούσαν δηλαδή κατά την ημέρα της Κρίσεως να απολογηθούν ως εξής στον Χριστό: ...

Μυστήριο Μετάνοιας και Εξομολογήσεως

Ο Θεός με το στόμα του Προφήτου Ησαΐα μας παραγγέλλει λέγων: «Λούσασθε και καθαροί γίνεσθε, αφέλετε τας πονηρίας από των ψυχών υμών απέναντι των οφθαλμών μου, παύσασθε από των πονηριών υμών. Μάθετε καλόν ποιείν» (Ησ. α' 16).

Η μετάνοια προϋποθέτει αμαρτία. Όποιος δεν έχει αμαρτία, αυτός δεν έχει ανάγκη μετανοίας. Όλοι, και πρώτος εγώ, αισθανόμεθα αμαρτωλοί.
Η αμαρτία είναι τραύμα στην ψυχή, πληγή στην συνείδηση που μας πονάει, τραύμα στο σώμα του Χριστού, στην Εκκλησία, της οποίας είμαστε μέλη. Η αμαρτία είναι κάρφωμα και ξανακάρφωμα στο Χριστό. Ποιος δεν έχει τραυματισθεί από την αμαρτία; ποιος δεν έχει αμαρτήσει με τα λόγια, με τις πράξεις του, με τους λογισμούς; ποιος δεν κτυπήθηκε κατάστηθα από τις τύψεις της συνειδήσεως;
Όποιος θα πη πως δεν έχει αμαρτήσει, αυτός θα έχει πει το μεγαλύτερο ψέμα...
Αλλ' εάν η αμαρτία είναι το τραύμα, η μετάνοια είναι το φάρμακο είναι το ευλογημένο δώρο του Θεού στον άνθρωπο...
Πολλοί χριστιανοί, με ευλαβή πόθο, αναζητούν να βαπτιστούν στον Ιορδάνη ποταμό, αλλ' όσες φορές και αν μπούμε στον Ιορδάνη ποταμό και όσα μπουκάλια αγιασμό και αν πιούμε, αν δεν μετανοήσουμε δεν σωζόμεθα. Κοντά μας, δίπλα μας, είναι ο Ιορδάνης ποταμός. Κυλάει μέσα στην Εκκλησία, είναι η γλυκεία μετάνοια και εξομολόγησις. Ας λουσθούμε μέσα στην μετάνοια, διότι με αυτήν σβήνουν όλα τα αμαρτήματα. Και το λουτρό της μετανοίας είναι το δεύτερο βάπτισμα. Αυτό δε το λουτρό του θεϊκού βαπτίσματος, που λέγεται μετάνοια, γίνεται συνειδητά και αποφασιστικά. Πλένομαι, για να μη ξαναλερωθώ, ασχέτως αν δεν τα καταφέρω. Πλην πλένομαι με την απόφασι να μη ξαναλερώσω τον χιτώνα της ψυχής μου.

Το έλεος του Θεού είναι ανταπόκρισις στη μετάνοια του ανθρώπου. Με τον ερχομό του Χριστού, η μετάνοια δεν είναι απλώς μεταμέλεια και εξομολόγησις αμαρτιών, αλλ' ...

Να σας κεράσω!

Σημαδιακή η σημερινή ημερομηνία για τη ζωή μου.. και θέλω να σας κεράσω!
Τι να σας προσφέρω, προφιτερόλ ή τρίγωνα Πανοράματος;;

28.7.12

Tougher than the rest - Bruce Springsteen

Ο πόνος εξαγνίζει την ψυχή

Ο πόνος εξαγνίζει την ψυχή, την κάνει ταπεινή, πονετική, αγαθή, και έτσι καταστρώνεται το έδαφος για την θεία επίσκεψι.
Όλα τα λυπηρά μας αποστέλλονται, χωρίς κάθε αμφιβολία, για την θεραπεία της νοσούσης ψυχής μας, όπως διά των θλίψεων εμέση το φαρμάκι της ηδυπαθείας και κάθε πάθους.

Οι ασθένειες, οι θλίψεις και τα βάσανα των χριστιανών διευκολύνουν την κάθαρσι της ψυχής και την συγχώρησι των αμαρτιών.

Καθώς η γη γίνεται γονιμώτερη, όταν το αλέτρι βαθειά την οργώση, έτσι και η ψυχή τότε γίνεται καρποφόρος στην αρετή, όταν ο πόνος, η ασθένεια βαθειά και συχνά την επισκέπτεται!

Εάν έλειπαν οι πειρασμοί, η υπερηφάνεια θα μας είχε κάνει άλλους εωσφόρους, αλλά ο Ουράνιος Πατέρας μας, ο Θεός, μας αφήνει τις θλίψεις, για να ταπεινωνώμαστε.
Στους πειρασμούς ...

27.7.12

Γερή καρδιά και χαμηλή πίεση με μπόλικο κολύμπι

Οι μεσήλικες και οι ηλικιωμένοι, άνδρες και γυναίκες, που αρχίζουν να κολυμπούν στην πισίνα ωφελούνται γιατί πέφτει η πίεση του αίματος τους, πράγμα καλό για την υπέρταση και ακόμη καλύτερο για την καρδιά τους γενικότερα.

Κινούμενες εικόνες! (μέρος 4ο)

funny gifs

Πρώτη φορά εδώ και μέρες σε βλέπω να χαμογελάς!

Είχαν περάσει ήδη δύο μήνες που είχε μάθει για την αρρώστια του παιδιού της. Είχε πέσει από τα σύννεφα. Όλα τα περίμενε, αυτό όμως ποτέ. Να πεθάνει η ίδια, ναι. Άλλωστε μεγάλη ήταν ήδη σε ηλικία, τη ζωή της την είχε ζήση. Αλλά να μάθει πως πεθαίνει ο γιός της, όχι. Αυτό δεν το περίμενε και φυσικά δεν το ήθελε. Στην αρχή αντέδρασε ψύχραιμα. Όσο ψύχραιμα δηλαδή μπορούσε να αντιδράσει. Περίμενε να ...

Η Αγία Μεγαλομάρτυς Μαύρα (πολιούχος της πόλης της Λευκάδας)

Η  Αγία  Μεγαλομάρτυς  Μαύρα  από  τον  14ο  αι.  μ.Χ. (1331)  θεωρείται  και τιμάται  ως  πολιούχος  της  πόλης  της  Λευκάδας,  η  οποία  παλιότερα ονομαζόταν ʺΑγία  Μαύραʺ.  Μέσα  στο  Φράγκικο  Κάστρο,  στα  Βόρεια  του  νησιού,  υπήρχε μεγαλοπρεπής  ναός  της  Αγίας,  που  καταστράφηκε  στα  1810,  καθώς  οι  Άγγλοι προσπαθούσαν  να  καταλάβουν  το  Φρούριο.  Σήμερα,  ...

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΙΣ ΙΕΡΑΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΟΣ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΕΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ «ΚΑΡΤΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ»

Εξ αφορμής της προσφάτου καταθέσεως στην Βουλή των Ελλήνων του νομοσχεδίου «Για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» και την απορρέουσα εκ τούτου μελ­λον­τική έκδοσι της «Κάρτας του Πολίτη», η Ιερά Κοινότης του Αγίου Όρους επιθυμεί να επισημάνη τα ακόλουθα:
Η «Κάρτα του Πολίτη» ταυτοποιεί την προσωπικότητα του πολίτη και τον μετατρέπει σε ένα αριθμό του συστήματος της ηλεκτρο­νικής διακυβερνήσεως.

Όλοι οι πολίτες εντάσσονται πλέον σε ένα ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο ελέγχει και επεξερ­γάζεται τα στοιχεία της προσωπικής τους ζωής (οικονομική δραστηριότης, θέματα υγείας, εργασίας, κοινωνικής συμπεριφοράς κ.λπ.), καταργώντας ουσιαστικά τις προσωπικές τους ελευθερίες. 
Επειδή το σύστημα αυτό έχει την δυνατότητα να μετεξελίσσεται εύκολα θεωρούμε ότι είναι ορατός ο κίνδυνος για τους Χριστιανούς να παραβιάζεται η ελευθερία της θρησκευτικής τους συνειδήσεως, στερώντας τους την δυνατότητα να ομολογούν ελεύθερα την πίστι τους και να κηρύσσουν το Ευαγγέλιο του Χριστού.
 Επειδή μάλιστα η εξουσία χρήσεως του συστήματος αυτού παραδίδεται σε φορείς ακαθόριστους ως προς τον δη­μόσιο η ιδιωτικό τους χαρακτήρα και ...

27 Ιουλίου 2010 (ένα άρθρο που αναρτήθηκε σαν σήμερα πριν 2 χρόνια και πέρασε σχεδόν απαρατήρητο) Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεϊτης (Αριζόνα): "Ετοιμαστείτε, έρχονται πολύ δύσκολα..."

Το παραθέτω αυτούσιο, όπως ακριβώς αναρτήθηκε στις 27 Ιουλίου 2010 στο http://orthodox-watch.blogspot.gr/2010/07/blog-post_5991.html
Ο γνωστός γέροντας Εφραίμ της Αριζόνα και αγιορείτης μοναχός   προτρέπει :
"ετοιμασία επειδή ΣΥΝΤΟΜΑ θα αρχίσουν τα πολύ δύσκολα".

  Η προτροπή αυτή έγινε σε ηγούμενο μονής του Αγίου Όρους, ο οποίος τον επισκέφθηκε πρόσφατα και τον ρώτησε σχετικά με τις εξελίξεις στην Ελλάδα. Ο γέροντας ήταν απολύτως σαφής: " Έρχονται πολύ δύσκολες ημέρες"...

26.7.12

Κινούμενες εικόνες! (μέρος 3ο)

funny gifs

Εφορίες που κλείνουν από 1η Σεπτεμβρίου

Στις 200 ανέρχονται οι εφορίες οι οποίες συγχωνευθούν ή θα κλείσουν το επόμενο διάστημα. Το πρώτο κύμα των καταργήσεων θα ξεκινήσει το Σεπτέμβρη και θα περιλαμβάνει το κλείσιμο 14 εφοριών. ΄Αλλες 21 θα κατεβάσουν ρολά τον Οκτώβρη, ενώ η μεγαλύτερη αλλαγή στη φορολογική διοίκηση θα επέλθει το Νοέμβριο καθώς το υπουργείο προγραμματίζει το κλείσιμο τουλάχιστον 80 Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών (ΔΟΥ).

Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για τη μείωση των ΔΟΥ  περιλαμβάνει το κλείσιμο ή τη συγχώνευση των 200 υπηρεσιών, ενώ κατατοπιστικό για τις αλλαγές που πρόκειται να έρθουν τον Σεπτέμβριο είναι το έγγραφο του υπουργείου Οικονομικών το οποίο εκδόθηκε τον Ιούλιο και φέρει την επισήμανση «ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ».
Από την 1η Σεπτεμβρίου 2012 πρόκειται να ανασταλεί η λειτουργία των εξής Δ.Ο.Υ: ...

Διακοπές στη Σίφνο!

Το χαμόγελο των ντόπιων αυτομάτος σας δίνει μια σιγουριά για την θετική αύρα που εκπνέει το νησί και για την φιλοξενία που θα δεχτείτε τις μέρες των διακοπών σας σε αυτόν τον τόπο!
Η πρωτεύουσα από το 1836 είναι η Απολλωνία, η οποία επίσης ονομάζεται και Σταυρί και απλώνεται αμφιθεατρικά κατά μήκος τριών λόφων στο ...

Η αγάπη πληροφορεί

- Γέροντα, πώς θα δείξω αγάπη;
- Να δείξω αγάπη; Δεν το καταλαβαίνω. Αυτό είναι κάτι ψεύτικο, υποκριτικό. Να υπάρχη η αγάπη μέσα μας και να μας προδώση, ναι. Η αληθινή αγάπη πληροφορεί τον άλλον χωρίς εξωτερικές εκδηλώσεις. Αγάπη είναι να ακούσης με πόνο την στενοχώρια του άλλου. Αγάπη είναι ...

25.7.12

ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΟ ΤΗΣ ΠΙΣΤΕΩΣ ( Το "ΠΙΣΤΕΥΩ" στα Ελληνικά και σε 4 ακόμα γλώσσες )

Πιστεύω εις ένα Θεόν, Πατέρα, Παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων. Και εις ένα Κύριον Ιησούν Χριστόν, τον Υιόν του Θεού τον μονογενή, τον εκ του Πατρός γεννηθέντα προ πάντων των αιώνων. Φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν εκ Θεού αληθινού γεννηθέντα, ου ποιηθέντα, ομοούσιον τω Πατρί, δι' ου τα πάντα εγένετο. Τον δι' ημάς τους ανθρώπους και δια την ημετέραν σωτηρίαν κατελθόντα εκ των ουρανών, και σαρκωθέντα εκ Πνεύματος Αγίου, και Μαρίας της Παρθένου, και ενανθρωπήσαντα. Σταυρωθέντα τε υπέρ ημών επί Ποντίου Πιλάτου, και παθόντα, και ταφέντα. Και αναστάντα τη τρίτη ημέρα κατά τας Γραφάς. Και ανελθόνται εις τους ουρανούς, και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός. Και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης κρίναι ζώντας και νεκρούς, Ου της Βασιλείας ουκ έσται τέλος. Και εις το Πνεύμα το Αγιον, το Κύριον, το Ζωοποιόν, το εκ του Πατρός εκπορευόμενον, το συν Πατρί και Υιώ συμπροσκυνούμενον και συνδοξαζόμενον, το λαλήσαν διά των Προφητών. Εις Μίαν, Αγία, Καθολικήν, και Αποστολικήν Εκκλησίαν. Ομολογώ έν Βάπτισμα εις άφεσιν αμαρτιών. Προσδοκώ Ανάστασιν νεκρών, και ζωήν του μέλλοντος αιώνος. Αμήν. 

Η θαυματουργή εικόνα του «Άξιον Εστίν» τον Οκτώβριο στην Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη θα μεταφερθεί τον Οκτώβριο, από τον ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους όπου βρίσκεται, η θαυματουργή εικόνα του «Άξιον Εστίν», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης και προκειμένου να τονώσει το θρησκευτικό και εθνικό φρόνημα των πιστών.

Η εμφάνιση του Αρχαγγέλου Γαβριήλ και ο ύμνος «Άξιον Εστί»

Η Θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, «Άξιον Εστί», βρίσκεται στο ναό του Πρωτάτου στις Καρυές του Αγίου Όρους, θεωρούμενη ως «κοινή εφέστιος προστάτις» εικόνα όλων των Αγιορείτικων Μονών, φέρουσα στο πλαίσιο της τις σφραγίδες και των 20 Μονών. Παλιά η εικόνα βρισκόταν σε ...

H θαυματουργή εικόνα της παναγίας «Άξιον Εστί» από το Άγιο Όρος, στη Θεσσαλονίκη

Η Θεσσαλονίκη το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου υποδέχεται την ιστορική εικόνα της Παναγίας.
Η εκτάκτως διπλή Ιερά σύναξη των ηγουμένων και αντιπρόσωπων των είκοσι ιερών μονών του Άγιου Όρους έλαβε μια σημαντική απόφαση, ...

Ὁσία Ὀλυμπιάδα η Διακόνισσα

Ἡ Ὁσία Ὀλυμπιάδα γεννήθηκε γύρω στὰ 370 μ.Χ. ἀπὸ γονεῖς εἰδωλολάτρες, στὰ χρόνια τῶν Πατριαρχῶν Νεκταρίου καὶ Ἁγίου Ἰωάννου τοῦ Χρυσοστόμου (395 μ.Χ.). Ὁ πατέρας της Ἀκοῦνδος εἶχε τὸ ἀξίωμα τοῦ κόμητος. Κατ’ ἄλλους ὅμως ὀνομαζόταν Σέλευκος. Η Ὁσία Ὀλυμπιάδα εἶχε μεγάλη σωματικὴ ὡραιότητα, εὐφυΐα, παιδεία, καὶ πολλὰ πλούτη. Παντρεύτηκε τὸν ...

24.7.12

Αλλάζουν μορφή οι πλατείες στη Θεσσαλονίκη

Τη διενέργεια ανοικτού αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την ανάκτηση και ανάπλαση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Θεσσαλονίκης στη συνεδρίαση της 23ης Ιουλίου 2012.

Θεσσαλονίκη: Προβλήματα υδροδότησης στο κέντρο της πόλης, λόγω έργων της ΕΥΑΘ

Προβλήματα υδροδότησης θα υπάρξουν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης μέχρι την Παρασκευή, λόγω εργασιών επανασύνδεσης νέων αγωγών δικτύου ύδρευσης.

Συμβουλὲς Γέροντος σὲ χριστιανοὺς ποὺ ζοῦν στὸν κόσμο

Ἡ παρούσα ζωὴ μᾶς δόθηκε μόνο καὶ μόνο γιὰ νὰ δοξάζουμε τὸ Θεό, νὰ εὐεργετοῦμε τὸν πλησίον καὶ νὰ ἀγωνιζόμαστε γιὰ τὴν ἀπόκτηση τῆς βασιλείας τῶν οὐρανῶν, βαδίζοντας τὴ «στενὴ» καὶ «τεθλιμμένη» ὁδὸ ποὺ μᾶς ὑποδεικνύει τὸ Εὐαγγέλιο ...

Τα πρώτα καφενεία της Ευρώπης

Ένα από τα πρώτα και πιο δημοφιλή καφενεία, ήταν το καφέ Greco στη Ρώμη, οπού ιδιοκτήτης ήταν Έλληνας! (εξ ου και το Greco). Γνωστοί πελάτες ήταν ο Λίστ, ο Ροσέτι, ο Τοσκάνι. 
Το πρώτο καφενείο έγινε στην Ιταλία στο Λιβόρνο, το 1651 και ο καφές που χρησιμοποιούσε είχε ένα ξεχωριστό καβούρδισμα. Μέχρι το τέλος του αιώνα στην πλατεία του Αγίου Μάρκου δημιουργηθήκαν αρκετά καφενεία. 
Τα καφενεία στην Ιταλία έγιναν τόπος συζήτησης ανταλλαγής απόψεων καθημερινότητας τρόπος ζωής. 
Το δημοφιλέστερο καφενείο της Ευρώπης λειτούργησε ...

Οδηγός παρασκευής espresso (για προχωρημένους)


Ο οδηγός αυτός απευθύνεται σε όσους γνωρίζουν ήδη τα πολύ βασικά για τη δημιουργία εσπρέσο καφέ.

Απαραίτητες Τεχνικές Πληροφορίες ... 

Tα μυστικά του espresso


Κάποιοι λένε ότι ο απόλυτος ορισμός του εσπρέσο είναι: «Εξι έως επτά γραμμάρια ενός μίγματος Arabica, άλεσμα σε βαθμό που ποικίλλει από τη μορφή σκόνης έως κόκκους μεγέθους ενός χιλιοστού περίπου, 30 κυβικά εκατοστά νερού σε θερμοκρασία 90οC και πίεση 9 ατμοσφαιρών και 30 χρόνος απόσταξης.» Αρκεί αυτό;
Η επινόηση αυτού του τυπικού ιταλικού καφέ ανήκει στον Luigi Bezzera, ο οποίος το 1901 στο Μιλάνο κατέθεσε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας μιας μηχανής που έφτιαχνε καφέ εσπρέσο. Η εφεύρεση αγοράστηκε δύο χρόνια αργότερα από τον Desiderio Pavoni του οποίου η εταιρία ειδικεύτηκε τα επόμενα χρόνια στην κατασκευή μηχανών εσπρέσο. Η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε ο εσπρέσο στον κόσμο ήταν στο πλαίσιο μιας έκθεσης στο Μιλάνο, ενώ η Αμερική τον ανακάλυψε 20 χρόνια μετά. Αλλά ουσιαστικά το 1930 ο εσπρέσο άρχισε να αποκτά τη σημερινή του γεύση, αφού νωρίτερα άφηνε μια έντονη γεύση καμένου. Ο Μιλανέζος Achille Gaggia εφηύρε τη ...

Όλα για τον espresso

Ο απλούστερος και πλέον ακριβής ορισμός του εσπρέσο είναι "ζεστό νερό περνά υπό πίεση μέσα από λεπτά αλεσμένο, καλά καβουρδισμένο καφέ". Η ιδέα να χρησιμοποιηθεί ατμός για την προώθηση του νερού στον καφέ ήταν του Γάλλου Louis Rabaut, στις αρχές της δεκαετίας του 1820. Ένας άλλος Γάλλος, ο Edward Loysel de Santais, βασισμένος στην ίδια αρχή, κατασκεύασε μία συσκευή που θα μπορούσε να παρασκευάζει καφέ σε μεγαλύτερες ποσότητες και την παρουσίασε στην Έκθεση του Παρισιού το 1855. Στην Ιταλία, με την αλλαγή του αιώνα, έγιναν κάποιες αλλαγές, ώστε να μπορούν να παρασκευαστούν μερικά ατομικά φλιτζάνια -αντί για μία μεγάλη κανάτα καφέ- με πίεση ατμού με τέτοια ταχύτητα, που λογικά προέκυψε η ονομασία "εσπρέσο". Οι βελτιώσεις τελειοποιήθηκαν στην πατενταρισμένη μηχανή εσπρέσο του Luigi Bezzera, το 1902. Μία επίσης σημαντικότατη εξέλιξη προς την τελειοποίηση της εμπορικής μηχανής εσπρέσο ήταν η ιδέα του Giovanni Achille Gaggia (το 1948) να χρησιμοποιήσει ένα ...

Vacuum Pot & French Press! 2 ενδιαφέροντες τρόποι για να φτιάξετε τον καφέ σας

Το Vacuum Pot είναι μια έξυπνη συσκευή που εφευρέθηκε από τον Robert Napier το 1840, η οποία παρασκευάζει ένα εξαιρετικό φλιτζάνι καφέ με ισχυρό άρωμα. Αυτός ο τρόπος παρασκευής είναι μια κατάλληλη εναλλακτική λύση για εκείνους που ενοχλούνται από την γεύση που μεταφέρει το χάρτινο φίλτρο ή που δεν συμπαθούν το ίζημα στον πάτο του φλιτζανιού όπως συμβαίνει με τη γαλλική μέθοδο. Χωρίζεται σε δύο δοχεία. Για να προετοιμάσετε καφέ σε ένα Vacuum Pot προσθέτετε τη κατάλληλη ποσότητα φιλτραρισμένου νερού στο κάτω δοχείο, τοποθετείτε το φίλτρο στο πάνω δοχείο και συνδέετε το πάνω με το κάτω δοχείο. Τοποθετείτε το Pot στη φωτιά αφού έχετε σιγουρευτεί πως το εξωτερικό της συσκευής είναι τελείως στεγνό. Χρησιμοποιήστε έναν μέτρια αλεσμένο καφέ και τοποθετείστε τον όταν το νερό αρχίσει να γεμίζει το πάνω δοχείο. Αφήστε το Pot στη φωτιά για 3.5 λεπτά και μετά μεταφέρετέ το πάνω σε σουπλά. Μέσα σε 30 δευτερόλεπτα το κάτω δοχείο θα δροσίσει αρκετά ώστε να διαμορφώσει ένα κενό αέρος για να «τραβήξει» τον καφέ στο πάνω δοχείο, διαχωρίζοντας τον από το κατακάθι.

Η Γαλλική πρέσα (French Press) είναι ο καλύτερος τρόπος να ελεγχθεί ο χρόνος και η θερμοκρασία ψησίματος του καφέ είναι να χρησιμοποιηθεί ένας γαλλικός τύπος καφετιέρας με πρέσα. Η λειτουργία αυτού του τύπου συσκευής είναι να ξεχωρίζει τον καφέ από το κατακάθι κατά την διαδικασία της παρασκευής. Το δοχείο αυτής της συσκευής είναι ένας στενός κύλινδρος γυαλιού. Βάζετε στον γυάλινο κύλινδρο την ποσότητα καφέ που επιθυμείτε, ρίχνετε στιγμιαία το νερό και τοποθετείτε το φίλτρο μέσα στον κύλινδρο χωρίς να το πιέσετε προς τα κάτω. Μετά από 4 λεπτά αφού ο καφές έχει μουλιάσει πλήρως, πιέζετε το φίλτρο προς τα κάτω φυλακίζοντας το κατακάθι στο πάτο του κυλίνδρου. Ο γαλλικός τύπος καφετιέρας με πρέσα δίνει στον καφέ μια ασύγκριτη γεύση λόγω του ακριβής χρόνου εξαγωγής και την εξάλειψη των ελαίων που είναι συχνά παγιδευμένα στα φίλτρα.

23.7.12

Πλέον, τα αυτοκίνητα φτιάχνουν και ... καφέ!

Την περασμένη εβδομάδα, η Fiat παρουσιάσε το νέο 500L, ένα πραγματικά ιδιαίτερο αυτοκίνητο, το οποίο όμως δεν ξεχώρισε μόνο για το στιλ και τις αρετές του, αλλά και για το γεγονός ότι είναι το πρώτο στον κόσμο, που φέρει στον εξοπλισμό του καφετέρια! Οι Ιταλοί, έκαναν για μια ακόμα φορά τη διαφορά, τοποθετώντας στην καμπίνα, μηχανή του espresso.

Πώς θα μπορέσουμε να ζήσουμε όταν δεν θα μπορούμε να πουλάμε και να αγοράζουμε;

Οι χριστιανοί αντιμετωπίζουν και θα αντιμετωπίσουν, πολλές αντίχριστες ενέργειες (ηλεκτρονικέςταυτότητες, σφράγισμα, οικουμενισμός, πορνογραφία, ομοφυλοφιλία) τις οποίες θα αντιμετωπίσουν μόνο με την βοήθεια του Θεού.
Ο Θεός επιτρέπει αυτούς τους πειρασμούς, συμπεριλαμβανομένου του τσιπαρίσματος, για να μετανοήσουμε, να ...

22.7.12

Λόγος εις την αγίαν Ισαπόστολον Μυροφόρον Μαρία την Μαγδαληνή


Καταρχήν, είναι κατασυκοφάντηση και βλάσφημος λόγος ε­ναντίον της αγίας Μαρίας της Μαγδαληνής η ταύτι­σή της με την αμαρτωλή γυναίκα του Ευαγγελίου, η οποία στο σπίτι του Φαρισαίου άλειψε τα πόδια του Ι­ησού με μύρα. Έχει γίνει δυστυχώς μεγάλη παρερμη­νεία των περικοπών του ιερού Ευαγγελίου από ...

Κινούμενες εικόνες! (μέρος 2ο)

funny gifs

Forever for tonight - Neville brothers

Δήμος Νεάπολης-Συκεών: Δωρεάν θέσεις φιλοξενίας παιδιών σε παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ!

Παρά τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες, περισσότεροι από 1.000 συνδημότες-γονείς αξιοποίησαν την πρωτοβουλία του δήμου Νεάπολης-Συκεών να διατηρήσει... ανοιχτές ακόμα και το Σάββατο και την Κυριακή, σε συνεχές ωράριο από τις 9 π.μ. έως τις 9 μ.μ., τις αρμόδιες κοινωνικές του υπηρεσίες, προκειμένου να εξυπηρετήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τον μεγάλο όγκο των ενδιαφερόμενων γονέων για την υποβολή της αίτησης για την ένταξη των παιδιών τους στα δωρεάν προγράμματα φιλοξενίας στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, όπως επίσης και στα δεκάδες προγράμματα των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) του δήμου στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΕΤΑΑ.

Παραινέσεις με ακροστιχίδα του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου

Αρχή πάντων και τέλος ποιού Θεόν.


Βίου το κέρδος, εκβιούν καθ΄ ημέραν.


Γίνωσκε πάντα των καλών τα δράματα.


Δεινόν πένεσθαι, χείρον δ΄ ευπορείν κακώς.


Ευεργετών νόμιζε μιμείσθαι Θεόν.


Ζήτει Θεού σοι χρηστότητα χρηστός ών.


Η σάρξ κρατείσθω και δαμάσθω καλώς.


Θυμόν χαλινού, μη φρενών έξω πέσεις.


΄Ιστη μεν όμμα, γλώσσα δε στάθμην έχοι.


Κλείς ωσί κείσθω, μηδέ πορνεύοι γέλως.


Λύχνος βίου σοι παντός ηγείσθω λόγος.


Μη σοι το είναι τω δοκείν υπορρέοι.


Νόει τα πάντα, πράσσε δ΄ ά πράσσειν θέμις.


Ξένον σεαυτόν ίσθι, και τίμα ξένους.


΄Οτ΄ ευπλοείς, μάλιστα μέμνησο ζάλης.


Πάντ΄ ευχαρίστως δεί δέχεσθαι τα εκ Θεού.


΄Ράβδος δικαίου πλείον, ή τιμή κακού.


Σοφών θύρας έκτριβε, πλουσίων δε μη.


Το μικρόν ου μικρόν, όταν εκφρέρη μέγα.


΄Υβριν χαλινού, και μέγας έση σοφός.


Φύλασσε σαυτόν, πτώμα δ΄ άλλου μη γέλα.


Χάρις φθονείσθαι, το φθονείν δ΄ αίσχος μέγα.


Ψυχή θύοιτο μάλλον ή το πάν Θεώ.


΄Ω τις φυλάξει ταύτα, και σωθήσεται;

(Και η μετάφραση των στίχων) ...

10 τοποθετήσεις σε 10 ερωτήσεις για την ΑΝΑΛΗΨΗ του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού

Η ΑΝΑΛΗΨΗ του Χριστού (Η ιερή εικόνα βρίσκεται στο Όρος των Ελαιών στα Ιεροσόλυμα)

1. Γιατί έγινε η Ανάληψη μετά από 40 μέρες και όχι αμέσως μετά την Ανάσταση;
Ο αρχηγός της ζωής, που έλυσε τα δεσμά του θανάτου με την Ανάστασή του, συναναστράφηκε με τους μαθητές Του επί σαράντα ημέρες και επιβεβαίωσε σ’ αυτούς την Ανάστασή Του με πολλές αποδείξεις. Δεν ανέβηκε στους ουρανούς την ίδια ημέρα που αναστήθηκε, γιατί κάτι τέτοιο θα δημιουργούσε αμφιβολίες και ερωτηματικά. Διαφορετικά, πολλοί από τους άπιστους θα μπορούσαν να προβάλλουν το επιχείρημα ότι η Ανάσταση δεν ήταν παρά ένα ακόμη από τα όνειρα ευσεβών πόθων που γρήγορα έρχονται και πιο γρήγορα παρέρχονται. Για αυτό ακριβώς έμεινε ο Χριστός σαράντα ολόκληρες ημέρες στη γη, και εμφανίστηκε επανειλημμένα στους μαθητές Του και ...

20.7.12

Ἡ ἁρπαγή τοῦ προφήτου Ἠλία στόν οὐρανό

 φοῦ ὁ προφήτης Ἠλίας ἔζησε καί ἔδρασε κατά τό θέλημα τοῦ Κυρίου, ἔφτασε ὁ καιρός νά τόν πάρει ὁ Θεός στούς οὐρανούς μέσα σέ ἀνεμοστρόβιλο (Δ΄Βασ. β´1). Τό θαυμαστό γεγονός περιγράφεται πολύ παραστατικά στό 2ο κεφάλαιο τοῦ βιβλίου «Βασιλειῶν Δ΄» ὡς ἑξῆς: ...

Ἄφετε τὰ παιδία καὶ μὴ κωλύετε αὐτὰ ἐλθεῖν πρός με, τῶν γὰρ τοιούτων ἐστὶν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν. [Ματθ. ιθ' 14]

Ἄφετε τὰ παιδία καὶ μὴ κωλύετε αὐτὰ ἐλθεῖν πρός με, τῶν γὰρ τοιούτων ἐστὶν ἡ βασιλεία τῶν οὐρανῶν. [Ματθ. ιθ' 14]

Τι είναι το σύνδρομο Asperger και ο Υψηλής Λειτουργικότητας Αυτισμός (ΥΛΑ) και πως επιδρά ο αυτισμός στη ζωή ενός ενήλικα

Ένας Αυστριακός παιδίατρος, ο Δρ. Χάνς Ασπέργκερ (Hans Asperger), περιέγραψε το Σύνδρομο Asperger γιά πρώτη φορά το 1944, οτάν παρατήρησε ότι τέσσερα αγοράκια, που ήταν ασθενείς του παρουσίαζαν μια ιδιοσυγκρασιακή και περίεργη συμπεριφορά. 
Μετά από έρευνες, έδωσε στη συμπεριφορά αυτή το όνομα ‘Αυτιστική Ψυχοπάθεια Παιδικής Ηλικίας’ (Autistic psychopathy in childhood).
 Κατα σύμπτωση, έναν χρόνο πρίν το 1943, ένας άλλος Αυστριακός ψυχίατρος που ζούσε στήν Αμερική, ο Δρ. Λέο Κάννερ (
Leo Kanner) είχε κάνει την πρώτη αναφορά για μια ...

"Ο αντίχριστος ως πρόσωπο". Ομιλία του πατέρα Στέφανου Αναγνωστόπουλου

π. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ
Μια συγκλονιστική ομιλία. Αξίζει ν'αφιερώσετε 60' απο τον χρόνο σας και ν'ακούσετε με προσοχή αυτά τα λόγια.

Τα διαβάζουν πολλοί