English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

30.1.12

Οι Άγιοι Προστάτες επαγγελμάτων

Άγιοι Ανάργυροι προστάτες των ιατρών (1η Νοεμβρίου)


Άγιος Αρτέμιος προστάτης των αστυνομικών (20 Οκτωβρίου)




Άγιοι Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ προστάτες των αεροπόρων (8 Νοεμβρίου)

16.1.12

Θεσσαλονίκη, Βασιλίσσης Όλγας 263... στο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ (+ video)

Βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη, οδός Βασιλίσσης Όλγας, αριθμός 263. Ναι, εδώ βρίσκεται το ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ!
Χτισμένο το 1919, απ'την αρχή έδειξε τις κατάρες και τα φαντάσματα που σέρνει... Γι'αυτό κι ο δεύτερος όροφος του σπιτιού κατέρρευσε δυο φορές το 1919, πριν ολοκληρωθεί το χτίσιμο και οι μελέτες έδειξαν ότι ήταν "κομμένο το μπετόν". Και κοιτάξτε σύμπτωση, σχεδόν 100 χρόνια μετά, ο δεύτερος όροφος είναι γκρεμισμένος ακριβώς στα ίδια σημεία που γκρεμιζόταν και τότε!
Το σπίτι αυτό, έχει αποτυπώσει τραγωδίες προσφύγων, τσιγγάνων, τοξικομανών, κι ο καθένας βεβαιώνει για το στοιχειό που κρύβεται εκεί μέσα.
Το "στοιχειωμένο σπίτι", το "αρχοντικό των φαντασμάτων", ήταν αρχοντικό κάποιου πλούσιου εβραίου της Θεσσαλονίκης. Όμως η ιστορία της οικογένειας του και γενικότερα το χρονικό του σπιτιού, αγνοούνται.

Τώρα θα σας πως την δική μου "εμπειρία": Έχω περάσει δεκάδες φορές απο εκεί και μάλιστα σε όλες τις ώρες της ημέρας (λόγω δρομολογίου για τη δουλειά μου). Κι επειδή περνούσα ακριβώς απο μπροστά του όταν έκανα  με τα πόδια τη διαδρομή, έχω μια αρκετά καλή εικόνα και κάποια άποψη για το θέμα, αν και μέσα δεν μπήκα ποτέ...
Το σπίτι αυτό λοιπόν, είναι όντως "αγριευτικό" όταν το κοιτάζεις. Νιώθεις οτι είναι έτοιμο να σε κατασπαράξει. Στην εποχή του θα επρόκειτο για ένα απο τα εντυπωσιακότερα κτίσματα, και είναι πολύ μεγάλο, διότι εκτός οτι αποτελείται απο θηριώδες υπόγειο, ισόγειο όροφο και άλλους 2 ορόφους, έχει και μεγάλο βάθος προς τα πίσω, κάτι που δεν φαίνεται απο την όψη του επι της Βασιλίσσης Όλγας αν δεν το δεις με προσοχή. Όμως είναι πλήρως εγκαταλελειμένο και θημίζει κουφάρι σκελετωμένου ζώου. Μόνο ο αρχιτεκτονικός του σκελετός έχει μείνει όρθιος.
Το θέμα είναι, οτι ναι μεν το λέμε "στοιχειωμένο", "καταραμένο", εμείς οι Σαλονικιοί, όμως το ισόγειο μαζί με την αυλή είναι σε πλήρη χρήση ως αποθήκη/μαγαζί οικοδομικών υλικών. Φαίνεται πως αυτούς τους αγαπάνε τα φαντάσματα... Εννοώ οτι μάλλον η ιστορία του στοιχειωμένου σπιτιού φτιάχτηκε απο τυχαία γεγονότα σε συνδυασμό με κληρονόμους που εξοντώθηκαν στον 2ο παγκόσμιο πόλεμο, ή δεν συμφώνησαν μεταξύ τους τι θα κάνουν με αυτό το οικοδόμημα, τι ποσοστά θα πάρουν απο την εργολαβία κ.λ.π. Κάποιοι λένε οτι το κτίριο ανήκει σε μία κατασκευαστική εταιρία και ο λόγος που δεν χτίζεται είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με τα όρια του διπλανού οικοπέδου. Κι έτσι, μετά απο σχεδόν 100 χρόνια, το κτίσμα παραμένει απείραχτο και "στοιχειωμένο".
Πάντως, σίγουρα δεν είναι ένας σκόπιμα κατασκευασμένος μύθος, διότι δεν αποτελεί κάποιο είδος τουριστικού αξιοθέατου όπου κόβεις εισιτήριο για να το επισκεφτείς, άρα κανένας δεν ωφελείται "χρηματικά" απ'αυτό στην πόλη μας.
Και τώρα κάποιες άλλες πληροφορίες/μαρτυρίες, που συνέλεξα με μια μικρή "έρευνα" που έκανα στο διαδίκτυο:
#Η ιστορία ενός φωτογράφου Σαλονικιού που πήγε να φωτογραφίσει το οίκημα. Δεν μπόρεσε διότι ένιωσε σύρματα να πιέζουν το στομάχι του και η φωτογραφική του μηχανή έπεσε κι έσπασε. Τότε αποφάσισε να ηχογραφήσει ήχους με ένα μαγνητοφωνάκι που πάντα κουβαλούσε μαζί του. Αργότερα, έβαλε να ακούσει την κασέτα. Ανάμεσα στη βουή απο τα αμάξια της Βασιλίσσης Όλγας και τα γαβγίσματα ενός σκύλου, υπήρχε ένα "κενό" 7 δευτερολέπτων. Ξανά έβαλε την κασέτα να ακούσει πιο προσεχτικά και άκουσε κάτι σαν βαριά βήματα να σέρνονται και να πλησιάζουν και κάτι ψίθυρους που δεν καταλάβαινε τι έλεγαν...
#Το σπίτι αυτό, το συνοδεύει μια μεγάλη παλιά κατάρα και όποιος προσπαθήσει να το γκρεμίσει κινδυνεύει να πεθάνει. Στο παρελθόν, το πήραν δύο εργολάβοι για να το κατεδαφίσουν, όμως την ημέρα που υπέγραψαν τα συμβόλαια για το ξεκίνημα της εργολαβίας, ο ένας πέθανε από την καρδιά του και ο άλλος σκοτώθηκε σε τροχαίο ταξιδεύοντας για Αθήνα...

#Κάποια παιδιά απο το σχολείο που βρίσκεται λίγο πιο πίσω απο το ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ, είχαν πάει μια μέρα μετά το σχόλασμα, απο περιέργεια, να δουν τί ειναι αυτό το περιβόητο σπίτι. Γύρω στα 8 παιδιά μπήκαν μέσα και χωρίστηκαν στους ορόφους για εξερεύνηση. Τελικά σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ίδιων των παιδιών, βγήκαν έξω τρομαγμένα διότι άκουγαν ήχους σαν κρύσταλλα να χτυπάνε μεταξύ τους και να θρυμματίζονται και κρότους απο κεραυνούς...

#Φημολογείται πως όσοι έχουν μείνει εκεί νύχτα, ακούνε φαντάσματα να κυκλοφορούν ουρλιάζοντας στα δωμάτια. Κάποτε λοιπόν, το είχε για προσωρινό κατάλυμα μια μεγάλη οικογένεια τσιγγάνων που δεν φοβόταν καθόλου τις φήμες για το σπίτι. Τελικά το εγκατέλειψαν "τρέχοντας" διότι ακούγανε τρομερούς θορύβους και ουρλιαχτά να έρχονται από τα δωμάτια και απ'το ανεξερεύνητο υπόγειο.

Εάν σας άρεσε αυτή η ιστορία, τότε δείτε και αυτές τις 2:
Θεσσαλονίκη, Αγίας Σοφίας 31 & Ερμού 52, στη γωνία... στο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙ
&
Σύρος... στο ΣΤΟΙΧΕΙΩΜΕΝΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΣΠΙΤΙ

VIDEO

13.1.12

Βίος Αγίων Ακίνδυνου-Αφθόνιου-Πηγάσιου-Ελπιδοφόρου-Ανεμπόδιστου

Ο Άγιος Μάρτυς Ακίνδυνος και οι συν αυτώ, μαρτυρήσαντες, κατάγονταν από την Περσία. Ήσαν από τους πρώτους άρχοντες του βασιλέως των Περσών, του Σαβωρίου Β', πού βασίλευσε το έτος 330 μ.Χ. Το καιρόν λοιπόν, πού ...

4.1.12

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ (ΕΠΕΦΑΝΗ Η ΧΑΡΙΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ Η ΣΩΤΗΡΙΟΣ)

Τα Άγια Θεοφάνεια είναι μια από τις μεγαλύτερες εορτές της Χριστιανοσύνης, διότι εορτάζεται το μεγάλο γεγονός της Βαπτίσεως του Κυρίου στα ιορδάνεια νάματα και η θαυμαστή και σπάνια φανέρωση της Τριαδικής Θεότητος στον κόσμο.
Όταν ο Χριστός έγινε τριάντα ετών και προκειμένου να βγει στο δημόσιο βίο Του πήγε στην έρημο του Ιορδάνη προκειμένου να λάβει το τυπικό βάπτισμα της μετανοίας από τον τίμιο Πρόδρομο. Στα μέρη εκείνα ο μέγας προφήτης Ιωάννης κήρυττε με αφάνταστη τόλμη και παρρησία τη μετάνοια, ώστε να υποδεχτούν οι άνθρωποι καθαρμένοι τον ερχόμενο Σωτήρα. Συνέρεαν κοντά του μεγάλα πλήθη για να ακούσουν τον διαπρύσιο και ελπιδοφόρο κήρυκα. Αυτός τους έβαζε στα νερά του Ιορδάνη, όπου εξομολογούνταν τις αμαρτίες τους. Ήταν μια καθαρά συμβολική πράξη. Όπως έτρεχε το γάργαρο νερό και καθάριζε τους σωματικούς ρύπους κατά τον ίδιο τρόπο η εξομολόγηση και μετάνοια καθάριζε την ψυχή του βαπτιζομένου.

Ο Κύριος προκειμένου να δείξει ως άνθρωπος σεβασμό στην ανθρώπινη παράδοση δέχτηκε να λάβει το τυπικό βάπτισμα του Ιωάννη, χωρίς ουσιαστικά να το έχει ανάγκη, διότι ήταν απόλυτα αναμάρτητος, «ο πάσης επέκεινα καθαρότητος». Αυτό θα τον διευκόλυνε στο μεγάλο δημόσιο απολυτρωτικό έργο που θα άρχιζε κατόπιν. Ο Ιωάννης θεωρούνταν μεγάλος προφήτης από το λαό. Η υπόδειξη του Ιησού από αυτόν ως «Αμνού του Θεού, του αίροντος την αμαρτίαν του κόσμου» (Ιωάν.1:29) ήταν απαραίτητη. Η μαρτυρία του Ιωάννη για τον Χριστό στάθηκε καθοριστική, τα πλήθη πείσθηκαν και αναγνώρισαν στο πρόσωπο του Ιησού τον αναμενόμενο Μεσσία. Χάρη σε αυτή τη μεγάλη μαρτυρία σχηματίσθηκε ο πρώτος πυρήνας των συνεργατών του Κυρίου.

Εκτός από την μαρτυρία του Ιωάννη υπήρξε και το συγκλονιστικό και μοναδικό γεγονός. Τη στιγμή που ο Κύριος μπήκε στα νερά του Ιορδάνη άνοιξαν οι ουρανοί και παρουσιάστηκε αυτοπροσώπως ο Τριαδικός Θεός στα παραβρισκόμενα πλήθη. Ο Ενανθρωπήσας Λόγος βρίσκονταν στα ιορδάνεια νάματα, το Άγιο Πνεύμα κατέβαινε «ωσεί περιστερά» (Ματθ.3:16) και από τον ανοιγμένο ουρανό ακούστηκε η φωνή του Πατέρα «ούτος εστιν ο υιός μου ο αγαπητός, εν ω ευδόκησα» (Ματθ.3:16,17).

Ο Θεός της πίστεώς μας δεν είναι ένα αφηρημένο λογικό και θεωρητικό σχήμα, γέννημα ανθρώπινης φαντασίας, αλλά ο ζωντανός Τριαδικός Θεός, ο Οποίος καταδέχτηκε να εισέλθει στον κόσμο και την ανθρώπινη ιστορία, για χάρη της δική μας απολυτρώσεως. Ως σημείο δε της αέναης παρουσίας Του και της φανέρωσής Του στον κόσμο, είναι το ανεπανάληπτο γεγονός των Θεοφανείων, το οποίο εορτάζουμε με κάθε λαμπρότητα αυτή τη μεγάλη μέρα κάθε χρόνο στις 6 Ιανουαρίου.

Απολυτίκιον
Ἐν Ἰορδάνῃ βαπτιζομένου σου Κύριε
ἡ τῆςΤριάδος ἐφανερώθη προσκύνησις,
τοῦ γὰρ Γεννήτορος ἡ φωνὴ προσεμαρτύρει σοι,
ἀγαπητὸν σε Υἱὸν ὀνομὰζουσα
καὶ τὸ Πνεῦμα, ἐν εἴδει περιστερᾶς,
ἐβεβαίου τοῦ λόγου τὸ ἀσφαλὲς.
Ὁ ἐπιφανεὶς Χριστὲ ὁ Θεὸς
καὶ τὸν κόσμον φωτίσας, δόξα σοι.

Μετάφραση:
Καθώς βαπτιζόσουν Κύριε στον Ιορδάνη (ποταμό), (μας) εφανερώθηκε η προσκύνησις της (Αγίας) Τριάδας, επειδή η φωνή του Πατέρα έδινε μαρτυρία για σένα ονομάζοντάς σε "Αγαπητό Υιό", και το (άγιο) Πνεύμα με μορφή περιστεράς εβεβαίωνε το αλάθητο του λόγου. Χριστέ, Θεέ, που φανερώθηκες και που τον κόσμο φώτισες, δόξα σε σένα.

3.1.12

Το "θαυματουργό" λεμόνι!

Με άφθονη βιταμίνη C, είναι ιδανικό φάρμακο για την αντιμετώπιση των χειμωνιάτικων λοιμώξεων και άλλων προβλημάτων υγείας. Στην κουζίνα χρησιμοποιείται ακόμη για να μη μαυρίζουν τα κομμένα φρούτα και λαχανικά ή για να ξεμυρίσουν τα χέρια από τα ψάρια.
Ας γνωρίσουμε λοιπόν τις ιδιότητες του "θαυματουργού" λεμονιού....

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ
Ο χυμός του λεμονιού συστήνεται σε όλες τις προληπτικές και θεραπευτικές αγωγές των λοιμώξεων του αναπνευστικού, αλλά και για την τόνωση του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθώντας την αύξηση των λευκών αιμοσφαιρίων. Εάν οι συνέπειες ενός βραδινού ξεφαντώματος αργούν να... αποχωρήσουν, ένας πικρός καφές με το χυμό μισού λεμονιού είναι πραγματική πανάκεια για το στομάχι. Όσο για το ταλαιπωρημένο από διατροφικές καταχρήσεις στομάχι, αρκεί να στύψετε μισό λεμόνι σε ένα ποτήρι νερό, στο οποίο θα έχετε διαλύσει και λίγη σόδα, πίνοντας το ενώ αφρίζει.

ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΠΕΨΙΑΣ
Αν αντιμετωπίζετε δυσπεψία πιείτε ένα ποτήρι νερό στο οποίο θα έχετε ρίξει μερικές σταγόνες λεμόνι: θα νιώσετε αμέσως ανακούφιση... Ο οργανισμός για να αφομοιώσει τις τροφές εκκρίνει διάφορα γαστρικά υγρά, με πιο δυνατό από όλα το υδροχλωρικό οξύ, του οποίου η υπερέκκριση προκαλεί την καούρα. Αν έχετε υπερέκκριση και πιείτε λίγο χυμό λεμονιού (δηλαδή φυσικό κιτρικό οξύ), το στομάχι σας θα πάψει να παρασκευάζει υδροχλωρικό οξύ. Έτσι, η πέψη γίνεται καλύτερα και χωρίς καούρες. Ωστόσο, καλό είναι να...

Τα διαβάζουν πολλοί